Aura-auton kohdalla ei kannata höntyillä

|

Lumipeitteen myötä myös aura-autot ovat saapuneet teille.

Aura-auton on usein ajettava huomattavan keskellä tietä, jotta tien keskiosan lumivalli tulee auratuksi. Kohtaamisissa on kiinnitettävä huomiota omaan nopeuteen ja ajolinjaan. Aurasta pöllyävä lumi voi hetkellisesti viedä näkyvyyden kokonaan. Aura-auton ohittaminen on jätettävä tilanteisiin, jossa edessä aukeavan tien voi nähdä kunnolla.
– Talvikelissä autoilijan tärkein ominaisuus on rauhallisuus. Renkaiden pito on talvella kesäkelejä rajallisempaa ja siksi ohjauspyörää käännettäessä liikkeiden on oltava pieniä ja rauhallisia, kiteyttää Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.
Jos autolla ajetaan maantiellä talvelle tyypillisen 80 km/h sijaan esimerkiksi 70 km/h, kuluu matkaan kilometriä kohden vain reilut kuusi sekuntia enemmän.

Kuljettaja saattaa perustella ohittelun ajansäästöllä, mutta todellisuudessa säästö on minimaalinen.
– Kun havaitset horisontissa perä edellä hiljalleen lähestyvän auton, on hyvä tehdä esimerkiksi jäljellä olevan matkan pohjalta arvio, onko ohituksesta saavutettavissa mitään selkeää hyötyä. On paljon helpompi jättää edellä ajavaan reilu etäisyys ja säätää vakionopeudensäädin niin, ettei ohitustarvetta synny. Stressaavalta ohituspaikan etsinnältä vältytään ja polttoainettakin yleensä säästyy, painottaa koulutusohjaaja Elias Ruutti.
– Jos autolla ajetaan maantiellä talvelle tyypillisen 80 km/h sijaan esimerkiksi 70 km/h, kuluu matkaan kilometriä kohden vain reilut kuusi sekuntia enemmän. Jos omien aikataulujen toteutuminen on näistä sekunneista kiinni, on matkan suunnitteluun ja aikataulutukseen syytä kiinnittää tarkempaa huomiota.

Liikenneturva

Muista aina ohittaessasi:

• Onko ohittamisesta tullut sinulle tapa? Harkitse ohitustarve aina ennen päätöstä lähteä ohittamaan.
• Ennen ohitusta seuraa muuta liikennettä ja varmista riittävä näkyvyys.
• Kerro ohitusaikeesta näyttämällä suuntamerkkiä. Käytä vilkkua myös omalle kaistalle palatessa.
• Aloita ohittaminen riittävän etäältä ohitettavasta. Turvaväli koskee myös ohittajaa.
• Siirry viereiselle kaistalle maltilla. Loiva liike on hyvä myös omalle kaistalle palatessa.
• Varmista turvaväli ohitettavaan ajoneuvoon. Palaa omalle kaistalle vasta, kun näet taustapeilistä ohitettavan ajoneuvon kokonaisuudessaan.

Kenen rahoilla päästöjä leikataan?

|
      Suomen maantieliikenteen päästötason puolittaminen vuoteen 2030 mennessä on kunnianhimoinen tavoite. Ilmastonmuutosta on syytä torjua ponnekkaasti ja sen eteen on oltava valmis ...

Takavalot päälle

|
Moni autoilija ei tiedosta ajavansa takavalot pimeinä huomiovaloja käyttäessään. Jotta auto havaitaan ajoissa takaa lähestyttäessä, on tärkeää huolehtia, että myös sen perässä on riittävästi ...

Tukevasti varusteltu perhetöpseli

|
Lataushybridit tulevat ryminällä. Seat lataa kisaan kovat varusteet ja älykkään tekniikan. Reilu vuosi sitten Seat sai ison kohun aikaan myydessään täyssähköisen Mii Electric –mallin ...