Parvekelasituksen edut ovat myös taloudelliset

16.12.2020 Koti
Mikkelin Lasiasennuksen Juuso Härkönen oli yhdessä Jarno Puntasen kanssa viimeistelemässä uutta parvekelasitusta joulukuun alussa Rantakylässä. Kohde oli valmis lasituksen alareunan sadevesipeltiasennuksen jälkeen.

Lasituksella saadaan selvää säätöä myös energiassa.

Parveke- ja terassilasitukset alkoivat lisääntyä 90-luvulla. Silloin niiden hyötyjä perusteltiin lähinnä asumismukavuuden lisääntymisellä, mikä on tutuin parannus tänäkin päivänä. Parveketta tai terassia pystytään lasituksen avulla käyttämään läpi vuoden ja se tuo lisätilaa jopa huoneen verran.
– Mitä enemmän asiaa on tutkittu, niin sitä suurempi merkitys lasitetulla parvekkeella on havaittu olevan, niin ihmisten kuin rakennuksen kannalta, Lumon Oy:n henkilöstöjohtaja ja tekniikan tohtori Kimmo Hilliaho kertoo.
Alvar Aalto huomautti jo 1930-luvulla, että parvekkeiden tulisi olla suurempia, kuin miksi ne ovat aikoinaan rakennettu.
– Tilava asuntokohtainen parveke lieventää kuilua kerros- ja omakotitaloasujan välillä. Varsinkin tällaisena korona-aikana ulkotilojen merkitys asunnoissa on saanut entistä suuremman merkityksen.

Lasituksen tuodessa mukaan lisätilaa asuntoon, se myös vähentää vedon tunnetta. Lasitettu parveke tai terassi toimii puskurina kylmälle ulkoilmalle.
– Tutkimusteni mukaan lämpötila oli noin viisi astetta lämpimämpi lasitetulla parvekkeella kuin ulkoilma. Tietysti tämä vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Kesällä lämpötilat kohoavat jopa toistakymmentä astetta korkeammalle, Hilliaho kertoo.
Hän havaitsi väitöskirjaa tehdessään, että parvekkeita todella käytetään, koska säiden lämmettyä lasituksia pidettiin pääsääntöisesti hieman auki ja kylmällä kelillä ne vastaavasti suljettiin.

Lasitukset suojaavat niin rakenteita kuin kalusteita. Parvekkeen lasittaminen tuo parvekkeelle 5-10 vuotta lisää käyttöaikaa, ja yhdessä peruskorjauksen kanssa käyttöiän jatke voi olla jopa 35 vuotta.
– Viistoittainen sade ei pääsee piiskamaan rakenteita eikä jäätymis- ja sulamisefektiä tapahdu siinä määrin kuin avoparvekkeilla. Sillä on iso merkitys, Hilliaho toteaa.
Yllättävämpää on se, kuinka suuri energiansäästö lasituksilla voidaan saavuttaa.
– Vähimmillään säästö on vuodessa noin 200 kilowattituntia, joka vastaa vuoden mikroaaltouunin tai imurin käyttöä.
– Itse tuotteethan ovat ympäristöystävällisiä energiaa säästäviä. Niiden avulla voidaan säästää energiaa ja suurin osa komponenteista on kierrätettäviä, Hilliaho muistuttaa.
Vaikka tuotteisiin käytettävien raaka-aineiden, lasin ja alumiinin, valmistus on paljon energiaa kuluttavaa, on niiden etuna kierrätettävyys eli se, että ne voidaan osin käyttää uudelleen elinkaaren päätyttyä.
– Tuotteen pääkomponentit ovat täysin kierrätettävissä. Ilahduttavaa on se, että lasi- ja alumiini sisältävät jo nyt 20-40% kierrätettyä aineista. Hilliaho muistuttaa.

Äänieristys paranee selvästi lasituksen avulla. Tämä tarkoittaa noin 15-16 desibelin alentavaa vaikutusta meluun.

”Asennus onnistuu mihin vuodenaikaan tahansa”

Parveke- ja terassilasituksilla halutaan lisätä ulkotilojen käyttöaikaa.
Monet mieltävät, ettei parveke- tai terassilasitusten asennus onnistu talvipakkasilla. Mikkelin Lasiasennuksen yrittäjä Jani Paakkunainen kuitenkin kertoo, ettei asennukselle ole asennusesteitä minään vuodenaikana.
– Joskus lasinvalmistajilla on hiljaisemmille talvikuukausina hyviä kampanjoita, joten talvella voi napata hyvän tarjouksen, kokenut yrittäjä vinkkaa.
Jokainen parveke on yksilö. Esimerkiksi kerrostalon kaikki parvekkeet on mitattava erikseen. Tehdas valmistaa kaikki parvekelasit mittojen mukaan.
– Ei voida luottaa siihen, että alimman kerroksen parvekkeen mitat ovat samat kuin ylimmän kerroksen, Paakkunainen tietää.

Mikäli asunto-osakeyhtiössä asennetaan lasitukset yhteen parvekkeeseen, on muiden noudatettava samaa tyyliä. Toteuttajat voivat kuitenkin vaihtua.
– Ensimmäinen parveke tai terassi toimii niin sanotusti mallina. On noudatettava lasituksen profiilia ja jakoisuutta, Paakkunainen selventää.

Lasi-Saranki Oy valmistaa suurimmaksi osaksi omakotitaloihin ja mökkeihin lasituksia terasseihin. Pääsyy niiden hankintaa on yleensä halu pidentää kesäkautta. Korona-aikana lasitukset ovat käyneet kaupaksi hyvin.
– Ei tarvitse lapioida lunta terassilta ja moni haluaa saunan jälkeen jäähdytellä ulkosalla. Lasituksen määrä on mielestäni lisääntynyt vuoden takaiseen huomattavasti, yrittäjä Antti Saranki kertoo.
Parvekelasit ovat lähes huoltovapaita ja pyörästöt kestävät yrittäjän mukaan noin 10 vuotta.
– Kiskojen pohjalta on hyvä haravoida tai lakaista roskat pois. Lasi on puolestaan karkaistua, joten rikki mennessään se hajoaa pieniksi muruiksi eikä suuria vaarallisia sirpaleita pääse syntymään.
Yleisesti ottaen lasit ovat hyvin kestäviä, eivätkä ne rikkoonnu helposti.
– En ole ikinä kuullut, että esimerkiksi lintu olisi saanut niitä rikki, mutta kaikkihan on mahdollista, Saranki naurahtaa.

Tiesitkö?

Mikkelin kaupungin rakennusjärjestyksestä käy ilmi, ettei parvekkeen tai terassin lasittamiseen yksinkertaisin kirkkain ja puitteettomin parvekelasituksiin tarvita toimenpidelupaa tai ilmoitusta. Asennukseen tulee olla taloyhtiön suostumus ja lasitusten tulee olla avattavissa vähintään puolet sen pinta-alasta.
Toimenpidelupaa tarvitaan kun rakennuksessa eri huoneistojen  parvekkeet ovat vierekkäin tai päällekkäin ja parvekkeiden palo-osastointia on parannettava täyttämään vaatimus El 15.

Isännöitsijät kannustavat
lasittamaan parvekkeet

Kiinteistöpysäkin isännöitsijä ja yrittäjä Martti Lokka kertoo isännöitsijöiden kannustavan taloyhtiöitä hankkimaan parvekelasitukset.
– Näistä asioista nousee aina keskustelua kokouksissa. Ne kenellä ei ole parveketta pohtivat tietysti kustannuksia, mutta energian säästön kautta lopulta kaikki hyötyvät. Ja korjaustarve vähenee.
Jos taloyhtiö päättää lasittaa parvekkeet, kokonaisvastuu siirtyy sille. Mikäli osakkeenomistaja hankkii lasitukset itsenäisesti, hän on vastuussa muun muassa niiden huollosta.
– Parvekelasitukset ovat osa nykyään normaalia asumistasoa, joten aika paljon niitä myös asennetaan jälkikäteen.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0