Kyckling ei vaihtaisi päivääkään

|

Tanja Kyckling on huomannut ylämaankarjan pitävän harjaamisesta. – Ne ovat aivan hulluina tähän. Niitä kiinnostaa myös todella paljon kaikki uusi, kuten kamera, tai kahiseva vaate.

Ruoan alkuperä kiinnostaa ihmisiä. Hietalan luomutilalla pystytään kertomaan erittäin tarkasti mitä suuhunsa laittaa.

Hirvensalmella sijaitsevalla Hietalan luomutilalla avattiin viime syksynä lihamyymälä, joka on tilan emännän Tanja Kycklingin mukaan ollut erittäin suosittu. Lähi- ja luomuruoka on nostanut suosiotaan jatkuvasti.
– Ihmiset ovat myös pitäneet siitä, että meillä voi käydä ostoksilla tapaamatta ketään. Olen nostanut riskiryhmäläisille ostokset auton konttiin laskun kera. He ovat sitten jatkaneet matkaa turvallisesti eteenpäin, Kyckling kertoo.
Kesällä luonnollisesti grillattavat herkut ovat kysyttyjä kun taas talvella uunissa hitaasti kypsennettävät lihat ovat suosiossa.
– Jauheliha on aina suosittua. Pyrin siihen, että sitä olisi aina saatavilla. Tällä hetkellä liha on niin suosittua, että iso osa tuotteista myydään jo ennakkoon. Olen erittäin tyytyväinen, että ihmiset arvostavat meidän tuotteita ja ovat myös löytäneet meidät, Kyckling toteaa.

Tilalla on tällä hetkellä 30 ylämaannautaa. Kesällä laumaan syntyi yhdeksän uutta jäsentä.
– Meillä oli kymmenen poikimista, mutta valitettavasti yksi vasikka menehtyi. Tänä vuonna meillä oli muutenkin haasteellista, kolme vasikkaa oli synnytyksen käynnistyessä virheasennossa. Onneksi tilanteet saatiin ratkaistua.
Tällä hetkelle emot vasikoineen voivat hyvin ja ne laiduntavat omalla alueellaan tilan pelloilla.

Rainbow katseli ihmeissään kameraa. Syöminen kuitenkin vei voiton.

Lauma on jaettu kolmeen eri porukkaan. Kyckling kertoo kävelevänsä päivittäin laidunalueiden välillä.
– Käyn kaksi tai kolme kertaa päivässä katsomassa, että kaikki on hyvin. Muutaman kerran kettuemo on aiheuttanut hieman hässäkkää. Se ilmeisesti opettaa poikasiaan metsästämään pelloilla, mutta naudat eivät oikein välitä siitä ja alkavat huutelemaan keskenään, Kyckling kertoo.
Muutoin kesä on sujunut hienosti ja emäntä on testannut rotaatiolaidunnusta. Tämä tarkoittaa sitä, että laidunalue rajataan joka päivä, niin että eläimillä on joka päivä uusi alue edessään.
– Lisäähän se työtä, mutta vasikat ovat kasvaneet paremmin, karja on tyytyväisempää ja laitumet uusiutuvat paremmin. Olen ollut tähänkin todella tyytyväinen.

Se ikävämpikin puoli työssä on. Persoonalliset kaverit on vietävä teuraaksi niiden saavutettua tietyn iän.
– Päivä on pilalla, kun pitää lähteä teurastamolle. Kyllä se on hirveää, mutta haluan viedä eläimet sinne itse. Olen kasvattanut näistä jokaisen syntymästä saakka, niin en halua antaa niitä vieraisiin käsiin lopuksi.
Myös naudat ovat kiintyneitä emäntäänsä. Kyckling kertoo hymyillen tämän kesän vasikoiden tulleen aitojen läpi, kun hän huusi lapsiaan syömään.
– Kajautin tuossa pihalle kovaan ääneen ruoan olevan valmista, niin kohta vasikat tulivat vauhdilla katsomaan, että mitä oikein huudan, nainen naurahtaa.

ovat pitkiä, yölliset heräämiset inhottavia ja eikä leipäkään aina niin leveää ole, niin silti Kyckling ei vaihtaisi päivääkään pois. Eikä ainakaan toiseen ammattiin.
– Maanviljelys on parasta mitä voit tehdä. Eläimissä on isoja persoonia ja on hauskaa oppia tuntemaan ne. Ihmiset ovat nykyään kiinnostuneita mitä he syövät ja on parasta kun voin kertoa tismalleen, kuinka eläin on elänyt, syönyt, nukkunut ja tehnyt päivät pitkät.

Kuka maksaa koronatestiviulut?

|
Kentällä on herännyt epäilyjä siitä, siirretäänkö koronatestien odotuskustannuksia yksityissektorin harteille. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueella koronatestauksissa on ruuhkaa. Essoten tiedotteen mukaan ruuhkasumaa ...

”Ammattilainen on aina ammattilainen”

|
KuvaMatti täyttää 50 vuotta. Oli vuosi 1955, kun 14-vuotias juoksupoika Matti Hämäläinen vei A. Luukkosen Radiotuotteesta korjattavia laitteita sähköasentaja Pauli Puukolle. Puukko harrasti valokuvausta ...

Korona on kurittanut paikallisliikennettä

|
Koronapandemia pysäytti Suomen monelta osin viime maaliskuussa: koulutyö pysähtyi, monilla työpaikoilla siirryttiin etätyöskentelyyn, rajaliikennettä rajoitettiin ja olipa Uusimaa hetken aikaa osin suljettuna. Junaliikenne kärsi ...

Maranellon korskeat orit kävivät kylässä

|
Ferrari Poker Run Saimaa toi ihailtaviksi kymmenittäin maailman arvostetuimman brändin autoyksilöitä. Elokuun toiseksi viimeisenä lauantaina riitti autofriikeille silmänruokaa. Toinen toistaan upeammat Ferrarit kiersivät niin ...