Ravustamaan pääsee ken haluaa

15.7.2020 Vapaa-aika
Pian näitä herkkuja taas saa! Kuva: Unsplash

Tiesitkö, että metsähallituksen vesistöihin voi kuka tahansa ostaa ravustusluvan?

Ravustus ei kuulu sinällään jokamiehen oikeuksiin, vaan se vaatii aina luvan. Kaikilla 18 – 64 -vuotiailla ravustajilla tulee olla kalastonhoitomaksu maksettuna sekä ravustusvesistön vesialueenomistajan lupa. Näillä sitä sitten pääseekin jo alkuun.
Etelä-Savossa näitä ravustukseenkin soveltuvia ”valtionvesiä” on Savonlinnan ympäristössä, Ristiinassa ja Puumalassa. Rapukanta näillä alueilla on täplärapua, joka on reilun sadan vuoden aikana vallannut alaa kotoiselta jokiravultamme. Metsähallituksella on kaikkiin sen tarjoamiin lupapalveluihin hyvät neuvontasivut. Sieltä löytyy myös kaikkia lupatuotteita myyvä verkkokauppa.

Metsähallituksen kalastus- ja eräsuunnittelija Eero Hartikainen kertoo, että ravustusluvat ovat varsin huonosti tunnettu metsähallituksen palvelumuoto
– Varsin rajallinen kohde- ja vesistötarjonta on ehkä se suurin syy, pohtii eräsuunnittelija.
– Ravustushan mielletään perinteisesti sellaiseksi lähialuetoiminnaksi. Lappiin saatetaan mennä lintumetsälle, mutta tuskinpa pelkästään ravustamaan, Hartikainen jatkaa.
Yhden pyydyksen (merta, lippi, tikku) luvan hinta on 5 € ja se oikeuttaa myös sumputtamiseen yhdellä sumpulla. Lupa on voimassa koko pyyntikauden eli lokakuun loppuun saakka.

Lisätietoa ravustamisesta ja luvista: www.eraluvat.fi

 

Näin valmistat ravut

Varaa keittovettä litra kymmentä rapua kohden – 100 ravulle siis 10 l. Lisää 10 l keitinliemeen 3-4 dl karkeaa merisuolaa ja puolentusinaa sokeripalaa.
Lisää isohko kruunutillinippu, josta olet poistanut kuivat ja muut huonot osat. Ravun keittoaika on 8-12 minuuttia. Aloita kookkaimmista, joiden keittoaika on pisin. Jos keittelet isompaa määrää, keitä ne 20 ravun erissä. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi kiehuu taas reilusti rapujen lisäämisen jälkeen, Rapu on kypsä, kun kuoren ja pyrstön väliin syntyy rako.
Ravut on jäähdytettävä kylmässä vedessä, mieluiten virtaavassa. Kun ravut ovat jäähtyneet asettele ne reikäkauhalla toiseen kattilaan, pilko päälle reippaasti tilliä ja kaada jäähtynyt, siilattu keitinliemi joukkoon. Tämä liemi on samalla rapujen säilytysliemi. Liemessään keitetyt ravut säilyvät pari päivää. Pöydän tarjoiluastiassa vain tunnin tai pari, sillä tunnetusti ravut eivät sisällä säilytysaineita.

 

JT Hartikainen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0