Matkaparkilla olisi kysyntää Mikkelissäkin

15.7.2020 Koti
Markku ja Tarja Myllymäki olivat tulleet Visulahden camping-alueelle Lempäälästä. Heille matka keskustaan ei ole liian pitkä. – Täällä on kaunista, koska luonto on lähellä. Kävimme juuri äsken torilla, pariskunta kertoo. Kuva: Emmi Mustonen

Palvelu lisäisi kaupungin vetovoimaa ja toisi kaivattuja euroja.

Matkailuautoharrastajien toiveissa ovat turvalliset matkaparkit, joiden sijainti on keskeinen hyvien palveluiden ja pääväylien läheisyydessä. Suomessa on tällä hetkellä noin 150 matkaparkkia vaihtelevine palveluineen. Matkaparkkien myötä matkailu monissa kunnissa on lisääntynyt ja palveluyritysten kassakoneisiin on alkanut virrata euroja. Mikkelistä matkaparkkeja ei löydy. Karavaanarit ohjataan Visulahden leirintäalueelle, josta matkaa kaupungin keskustaan on yli kuusi kilometriä.

SF Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen toteaa matkaparkeille olevan tilausta. Hänen mukaansa palvelu lisäisi varmasti kaupungin vetovoimaa matkailukohteena.
– Matkailuautoharrastus on lisääntynyt viime vuosina. Erityisen hienoa on se, että harrastuksen pariin on viime vuosina tullut myös nuorempia ikäluokkia ja todella paljon nuoria lapsiperheitä.
– Syy lisääntyneeseen innostukseen on automatkailun helppous, vapaus ja aikatauluttomuus, sekä kiinnostus kotimaan matkailuun.

Piilosen mukaan Mikkeliä ajatellen esimerkiksi satama tai Kenkäveron alue olisivat oivallisia paikkoja matkaparkeille.
– Sieltä on lyhyt matka keskustaan ja palvelujen äärelle. Jos satamassa olisi vaikka 10 paikkaa matkailuautoille, niille löytyisi varmasti käyttöä. Monille yöpymistarvetta on myös sen jälkeen, kun leirintäalueet ovat jo sulkeneet porttinsa, Piilonen huomauttaa.
– Se myös lisäisi huomaamatonta kuluttamista, kun käydään kaupassa ostoksilla, käytetään kahviloita ja ravintoloita. Sellainen tulo on aina toivottu lisä paikkakunnalle. Tämä on myös noteerattu kunnissa, missä matkaparkkeja jo on.

 

Mikkelipuistosta halutaan matkailun vetonaula

Kun Mikkelipuistoyhdistys ry hakeutui konkurssiin toukokuun lopulla, ei uusia jatkajia Mikkelipuiston toiminnalle tarvinnut kauaa etsiä. Osuuskauppa Suur-Savo ja Juniikki Oy allekirjoittivat kauppakirjat konkurssipesän kanssa 30. kesäkuuta.

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen kertoo, että Mikkelipuiston kehittämissuunnitelmat ovat työn alla. Isossa suunnitelmassa otetaan huomioon myös karavaanarit.
– Mikkelipuistosta on tarkoitus tehdä rysä, joka pysäyttää täällä mahdollisimman monia matkailijoita ja saa heidät myös viipymään kaupungissa, Hämäläinen sanoo.
– Isoon suunnitelmaan on piirretty oma alue myös karavaanareita ajatellen, mutta onko kyseessä matkaparkki tai camping-alue, siitä tietää Juniikki Oy:n Jukka Toivanen.

Soitto Juniikki Oy:n toimitusjohtajalle vahvistaa asian.

Pursialankadun oikealle puolella, ennen taustalla sijaitsevaa Mikkelipuistoa, kaavaillaan matkaparkkia tai
leirintäaluetoimintoja.

– Tässä juuri kynät kädessä suunnittelijan kanssa tehdään laskelmia ja piirretään aluetta, kertoo Jukka Toivanen.
– Tarkoitus on tehdä vanhan kodan läheiselle rypsipellolle noin satapaikkainen matkaparkki kautta leirintäalue, jossa tulee olemaan leirintäalueen peruspalvelut kuten esimerkiksi latauspaikat, septin tyhjennys ja suihkut.

Sitä, valmistuuko alue jo ensi kesäksi, Toivanen ei vielä uskalla luvata.
– Toisaalta se voi kyllä olla yksi osa-alue, joka on suhteellisen helppo ja nopea toteuttaa, Toivanen tuumailee.
Kuriositeettina Toivanen kertoo, että alueelle on suunnitteilla myös kevytrakenteisia, veden päällä kelluvia vuokramökkejä laitureineen ja läpinäkyvine paljuineen.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0