Kunnallinen päätöksenteko kilpailutettava — JiiTeen Kuukautinen

15.7.2020 Koti

On sanonta: elämä ei ole kummoista, mutta se on vaan elettävä. Mikkelissä tämä voitaisiin pukea muotoon: eipä ole hääppöistä, mutta onneksi on edes tämä.

On käsittämätöntä, että virkahenkilöhenkinen kaupunginhallitus ja -valtuusto säästeleksivät muutaman hassun miljoonan, kun kaupunkimme talouden sopeutustarve on kymmenkertainen. Meillä on käytännössä jo nyt kattamattomia kunnallisvastuita 50-60 miljoonaa euroa. Vastuita, joita taloudesta ymmärtämättömät päättäjämme ovat holtittomasti kasanneet koko alkuvuosituhannen.

Veroäyrin nosto Mikkelissä 1 % -yksiköllä lisää verotuloja 10 miljoonalla eurolla. Kaupungin kassavarat riittävät silti kuitenkin vain muutaman päivän kulutukseen. Toki kaupunki palveleekin: 100 vuotta sitten kuntatalous oli sitä, että kunnanisät jakoivat kirkonmenojen jälkeen viljaa köyhille – tästähän on muistona viljamakasiini maalaiskunnan kirkolla.

Niinpä – onko parempi olla köyhä ja nälkäinen kuin vielä köyhempi ja vielä nälkäisempi? Sata vuotta sitten ihmisten keski-ikä oli reilut 40 vuotta, nyt tuplaten tuo! Jotain hyvää kehitys on siis kuitenkin tuonut. Verojen maksu on eittämättä suonut lisävuosia kaikille kansalaisille. Mutta missä männöö raja?

Naapurissamme, nykyisen Venäjän alueella sijainneessa Neuvostoliitossa kokeiltiin lähes verotonta talousjärjestelmää. Olihan siellä jonkinlainen verojärjestelmä, mutta yhteiskunnan palvelut olivat käytännössä kaikille maksuttomia – taivaan piikkiin asti! Nykyinen suomivirkamies pukisi tuon ristiriidan muotoon ”palveluiden maksuttomuus johti tilanteeseen, jota maan kokonaistuotannon arvo tai verraton varallisuuskaan eivät kyenneet enää kattamaan”…

”Ilmaiset julkiset palvelut” on sama kuin ylettömät julkiset palvelut. Maksuton koulutus, kohtuuhintaiset terveyspalvelut ja tarvittaessa nopeasti kiitävät paloautot ovat toki hyväksyttävää julkispalvelua. Näistä on kuitenkin pitkä matka ylipöhöttyneeseen virkahenkilöoligarkiaan, jossa veronmaksajalla on vain veronmaksajan pitkä, mutta perin ankea tie talsittavanaan. Ja siitä on nyt Mikkelissäkin kyse.

Mistä sitten säästää? Mielestäni tulee pikaisesti kilpailuttaa yksityisillä yrityksillä kaupunginhallitus- ja -valtuustotoiminnat. Näin saadaan vihdoin osaamista ja vastuuta kaupunkimme päätöksentekoon!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0