Etelä-Savo on suosituimpien mökkikuntien kärjessä

17.6.2020 Koti
Kesä, mökki ja järvi rannassa. Mitä muuta ihminen voisi toivoa? Kuva: Jani Luoma

Suosiolle on selvät syyt.

Tilastokeskuksen tuoreen mökkikatsauksen mukaan Suomessa jopa 800 000 asuntokuntaa omistaa kesämökin. Kesämökkejä oli vuoden lopussa kaikkiaan 511 900. Maakunnista kärkipaikkoja pitävät Etelä-Savo ja Varsinais-Suomi, joissa molemmissa oli viime vuonna noin 50 100 mökkiä.
Mikkelissä, Suomen toiseksi suurimmassa mökkikunnassa, mökkejä oli vuoden lopussa 10 588. Asukaslukuun (53 197) suhteutettuna se tarkoittaa yhtä vapaa-ajan asuntoa viittä henkilöä kohden. Mikkeliä enemmän vapaa-ajan asuntoja on vain Kuopiossa. Ero savolaiskaupunkien välillä on vain muutaman sadan mökin verran.

Monessa kunnassa kesäasukkaat kaksinkertaistavat kunnan väkimäärän kesäisin. Esimerkiksi Hirvensalmella asukaskohtainen mökkitiheys (1,44 vapaa-ajan asuntoa/asukas) edustaa maakunnan kärkipäätä Puumalan kanssa.
Vertailun vuoksi vapaa-ajan asumisen merkittävänä kuntana tunnetulla Mäntyharjulla vapaa-ajan asuntoja on asukasta kohden 0,85 kappaletta. 5786 asukkaan naapurikunnassa kesämökkejä oli 4913.

Mökit kelpaavat nyt hyvin

Vilkkaissa kesämökkikunnissa on tänä keväänä tehty paljon kauppaa vapaa-ajan asunnoista, vaikka asuntokauppa keväällä notkahtikin. Mökit käyvät nyt hyvin kaupaksi koko Etelä–Savossa.
– Kyllä kaupankäynti on ollut huomattavasti vilkkaampaa kuin vuosi sitten, kertoo Etelä-Savon Huoneistomarkkinat Oy:n toimitusjohtaja Jouni Karjalainen.
Yhtenä syynä vilkastuneeseen mökkikauppaan Karjalainen pitää sitä, että ulkomaanmatkailua jarrutettiin.
– Toivotaan että kulttuurinen muutos olisi sitten se toinen syy. Että ihmiset ryhtyisivät matkailemaan ja viettämään enemmän aikaa kotimaassa.

Karjalainen sanoo, että kiinteistövälityksen näkökulmasta luonto ja runsas vesistö painavat vaakakupissa Etelä-Savon puolesta mökkikuntaa valittaessa. Iso osa ostajista tulee Etelä-Suomesta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0