Miten tästä selvitään?

25.3.2020 Koti
– Serviini Oy:ssä pidetään vielä toivoa yllä, kertoo toimitusjohtaja Timo Hyöppinen.

Koronavirus heittää kapuloita elinkeinoelämän rattaisiin oikein urakalla. Monissa yrityksissä jaetaan lomautuslappuja, sillä lähitulevaisuus näyttää vähintäänkin epävarmalta.
Kyselimme kuulumisia kriisin eniten runtelemalta toimintasektorilta eli palvelualalta.

 

Serviini Oy:n toimitusjohtaja Timo Hyöppinen kertoo Serviinin ravintoloiden jatkavan toistaiseksi toimintaansa, vaikka koronaviruksen vaikutukset näkyvät liiketoiminnassa dramaattisesti.

– Serviini Oy:ssä pidetään vielä toivoa yllä, kertoo toimitusjohtaja Timo Hyöppinen.

– Kaikki tilaustarjoilutoiminta on tippunut kokonaan pois, koska ryhmäruokailutilaisuuksia ei saa järjestää lainkaan. Myös à la carte on kokenut asiakaskadon ja lounasasiakkaatkin ovat vähentyneet puoleen siitä, mitä normaalisti käy.

Ravintola-alalla osa pitää ovia auki, osa ei. Lomautuslappuja on jo jaettu Serviinissäkin.

– Selvää on, että kun liikevaihto sakkaa näin paljon, emme voi pitää kaikkia työntekijöitä rivissä, harmittelee Hyöppinen.
Yritys pyörittää toimintaa minimiporukalla päästäkseen pahimman yli.
– Sitten kutsumme työporukkaa takaisin. Toivottavasti se tapahtuu mahdollisimman pian.

Kauhuskenaariota, että kaikki toiminta määrätään lopetettavaksi, ei Hyöppinen vielä maaliskuun 20. päivän tienoilla ollut uskaltanut edes ajatella.
– Ehkä se on yrittäjän luontaista positiivisuutta, ettei halua ensimmäisenä ajatella pahinta vaihtoehtoa, sanoo Hyöppinen
– Lounaspaikat jatkavat toimintaa niin kauan kuin asiakkaita riittää. Positiivisella asenteella ja toiveikkaana mennään päivä kerrallaan ja otetaan vastaan mitä tuleman pitää, Hyöppinen pohtii.
– Tietenkin sopeutamme toimintamme terveydenhuoltoviranomaisten ohjeistuksen mukaan.

 

Nykynaisen yrittäjä Anne Issakainen sanoo suoraan, että tulevaisuus pelottaa.

Maaliskuu on yleensä ollut vaateliikkeille käänteentekevä kuukausi.
– Silloin on alettu jo katsella piristystä omaan vaatekaappiin sekä kevään ja kesän juhliin vaatteita. Nyt tilanne on toinen, kertoo Nykynaisen yrittäjä Anne Issakainen.
– Kukaan ei uskalla liikkua missään, joten myöskään tavara ei liiku. Aikaa sitten tehdyt tavaratilaukset kuitenkin tulevat ja muut kulut juoksevat koko ajan.

Issakainen kertoo, että perusti yrityksensä juuri 1990-luvun laman iskiessä.
– Siitä selvisin melko pienillä vaurioilla, sillä aloitin hyvin varovasti. Minulla ei esimerkiksi ollut varastoja missä tavara olisi seissyt, toisin kuin nyt.
Vielä Issakainen ei kuitenkaan kirvestä kaivoon heitä.
– Vuokranantaja tuli liiketilan vuokrassa vastaan, mutta eihän sitäkään loputtomiin jatku. Nyt voi sanoa että pelottaa, mihin kaikki tämä johtaa.
– Kaikki kivet aion kääntää ennen kuin annan periksi, Issakainen lopettaa.

 

Kampaamoyrittäjä Kaisa Pullinen harjoittaa kampaamotoimintaa edelleen ja kertoo, että vaikka jonkin verran on tullut peruutuksia, asiakkaita riittää vielä.

– Niin kauan palvelen asiakkaita, kunnes on pakko lopettaa, sanoo kampaamoyrittäjä Kaisa Pullinen.

– Uusia varauksia ei ole juurikaan tullut. Parturikampaamon ovet menevät kuitenkin kiinni vasta siinä vaiheessa kun on pakko.
– Siinä vaiheessa yrittäjällä on vielä mahdollisuus saada YELin mukaista päivärahaa, kertoo Pullinen.
– Se ei tietenkään korvaa yrityksen kuluja, jotka juoksevat kaiken aikaa. Korkeintaan se antaa pientä tekohengitystä toimeentuloon korvaamalla osan menetetyistä tuloista.

Pullista huolettaa eniten aika, jolloin koronavirus on ohi. Kauneudenhoito- ja hyvinvointialoille tämänhetkisellä tilanteella on suorat kerrannaisvaikutukset.
– Vaikka tilanne normalisoituisi muuten, on ihmisillä niukasti rahaa käytettävissä. Siinä vaiheessa yleensä karsitaan näistä palveluista.
– Silti on yritettävä pitää mieliala korkealla ja uskottava siihen että kaikki järjestyy, Pullinen rohkaistuu.

 

Freelancer-näyttelijä Joonas Kääriäisen mukaan töitä on peruuntunut aika paljon.
– Tällä hetkellä itsellä ei vielä ole hätä kädessä, sillä sain juuri äänikirjojen lukijana töitä. Mutta moni freelancerina työskentelevä taiteilija on menettänyt kaikki työnsä ja on nyt toimeentulon kanssa epävarmoilla.

Näyttelijä Joonas Kääriäinen järjesti sosiaalisessa mediassa ”ei niin hyvän” nokkahuilukonsertin viime viikolla. – Jotain piristystä pitää kehittää, Kääriäinen nauraa.

Eniten Kääriäistä harmittaa niiden puolesta, joilla on saattanut peruuntua jopa 70 keikkaa yhdellä rysäyksellä. Ainoa turva on työttömyyskassa.
– Ja kun todella moni jää samalla kertaa työttömäksi, niin kassan rahallinen kantokykykin on varmasti koetuksella, käsittelyajoista puhumattakaan, Kääriäinen tuumii.
Mies kertoo että nyt pitää edetä päivä kerrallaan ja kuulostella, millainen työttömyysajanjakso on edessä.

 

 

Sosiaalitoimesta on kysytty eniten ruokaan liittyviä asioita

Johtava sosiaalityöntekijä Marika Aho Essotelta kertoo sosiaalitoimeen tulleen yhteydenottoja lyhyessä ajassa todella paljon.
– Tukianomuksia on jätetty runsaasti. Suurin hätä ihmisillä on ruoasta. Hätääntyneitä yhteydenottoja on tullut esimerkiksi kaupan ylijäämäruoan jakeluhäiriöihin liittyen.
– Tällä hetkellä ylijäämäruokaa on todella vähän tai sitä ei ollenkaan saatavissa. Vaikka perustoimeentulotuki sisältää jo ruokamenot, on sosiaalitoimelta silti erikseen haettu ruoka-apua, kertoo Aho.
Myös karanteenissa olevat ihmiset ovat olleet huolissaan pärjäämisestään, ja siitä, miten ruokaa toimitetaan kotiin.
Räjähtääkö tilanne käsiin, riippuu pandemian leviämisnopeudesta.
– Luotan kuitenkin siihen, että yhteiskunta pitää ihmisistä huolen, Aho uskoo.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0