Ääriolosuhteet haastavat vaeltajan

25.3.2020 Ajankohtaista
Janne Lahtinen tekee vaelluksia Mikkelin lähiympäristössä, mutta haaveilee pääsevänsä esimerkiksi Lappiin majoittumaan autiotupiin. – Olen kerran ollut Lapissa vaeltamassa ja se oli erittäin hieno kokemus, mies kertoo. Kuva: Nina Lahtinen

Talvivaellukselle mukaan lähtee itse tehdyt teltta ja kamina.

Mikkeliläinen Janne Lahtinen nauttii ulkoilusta ja vaeltamisesta erityisesti talviaikaan. Pakkaskelillä pääsee haastamaan itsensä.
– Kun pakkanen kiristyy ja aurinko paistaa, niin tekee mieli lähteä kokeilemaan kuinka sitä selviää ääriolosuhteissa, Janne pohtii.
Hänen innostuksensa luonnossa liikkumiseen on saanut alkunsa vanhemmilta. Perhe teki retkiä niin veneellä kuin jalkaisin luonnon helmaan.
– Vesistöt ovat aina olleet minulle rakkaita ja yleensä valitsemme yöpymispaikan veden ääreltä, Janne kertoo.

Jokainen reissu on omalla tavallaan mieleenpainuva ja päällimmäisenä ovat muistot kauniista talviaamuista.
– Suomen luonto on aivan mahtava. Ei voi oikein sanoa, että joku reissu olisi ylitse muiden, koska jokaisessa paikassa on jotain erityistä, Janne toteaa.
Yleensä hän liikkuu kaveriporukan kanssa, joka on tällä hetkellä hieman kutistumaan päin. Viime aikoina reissuja on tehty parin hengen porukalla.
– Majoitumme yleensä minun itse tekemässä teltassa, jota lämmitämme tekemälläni kaminalla. Teltta on hyvin samankaltainen kuin armeija puolijoukkueteltta. Siellä mahtuu olemaan 6 henkeä, jos oikein tiiviisti nukutaan, Janne naurahtaa.
Mukavuutta kuitenkin lisää se, ettei nukkujia ole niin paljon, vaan jokaisella on reilusti omaa tilaa.

Yksi parhaista asioista on Jannen mukaan herääminen lämpimässä teltassa, kun ulkona paukkuu pakkanen. Jos mukana on useampi kaveri, niin yön ajaksi jaetaan kipinävuorot.
– Kaminan päällä on myös helppo tehdä ruokaa. Rakensin teltan ja kaminan pari vuotta sitten, koska markkinoilla ei silloin ollut tarpeeksi kevyitä välineitä. Ne painavat yhteensä vain seitsemisen kiloa, Janne kertoo.
Nykyään hän sanoo katsovansa hyvinkin tarkkaan mitä vaellukselle otettavat tavarat painavat. Talvivaelluksella tärkein varuste on makuupussi.
– Kun lähdin ensimmäisille reissuille, niin rinkka oli täynnä turhaa tavaraa. Kotiin tullessa huomasi, ettei tarvinnut puoliakaan välineistä. Ei sitä opi muuten kuin tekemällä vaelluksia ja kyselemällä kokeneemmilta, Janne kertoo.

Tällä hetkellä Jannella ei ole suunnitteilla pidempiä reissuja, mutta kevään aikana rinkka on luultavasti pakattava.
– Jos saisi houkuteltua vaimon mukaan, niin voisi lähteä yhdessä vaikka pidemmällekin reissulle, Janne hymyilee.
Jannen vaimo Nina ei ole yhtä innostunut lajista, ainakaan vielä. Hän kertoo nauttivansa liikunnasta esimerkiksi lenkkeilemällä.
– Kyllä voin lähteä mukaan ja parisuhteessa on hyvä tehdä niitä asioita mistä toinen pitää, vaikka se ei olisikaan oma lempiharrastus, Nina toteaa.
Molemmat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Suomen luonto on kaunista katseltavaa vuodenajasta riippumatta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0