Siisti lemmikki, siisti koti

|

Namipallon sisälle voi piilottaa herkkuja, jolloin leluista piittaamatonkin saadaan innostumaan palloleikeistä. Ahmimisenestokuppi puolestaan antaa haastetta ruokailuun.

Ennakoivilla toimilla voi helpottaa siisteyttä.

Juhlapyhinä kodin halutaan olevan viimeisen päälle kunnossa. Kynttilät tunnelmaa luomassa, koristeet huurteisilla ikkunoilla ja paketit tuoksuvan kuusen alla. Lemmikkitalouksissa tiedetään varsin hyvin, ettei kiiltokuvakotia ole helppo ylläpitää kovinkaan kauan. Joulutunnelma saattaa latistua, kun perheen kissa tai koira kaataa kuusen koristeineen päivineen.
– Kannattaa tietysti aktivoida lemmikkejä, jotta ne jättäisivät kuusenkoristeet rauhaan. Pitkä ulkoilulenkki tai aktivointilelut ovat hyvää ajanvietettä, kertoo Lemmikkitarvike Riemun yrittäjä Maarit Karhu-Teiskonen.
Hyvä joululahjavinkki, joka toimii samalla aktivointileluna, on ahmimisenestokuppi.
Ahmintaa estää kupin pohjaan tehdyt muodot, jotka muistuttavat pienoislabyrinttia. Lemmikillä kuluu aikaa ja tarmoa, kun se yrittää kalastella nappuloita seinämien välistä.

Kissojen omistajat puolestaan tuskailevat hiekan tai pelletin leviämisen kanssa. Hienojakoiset hiekat saattavat kulkeutua herkästi lemmikin jaloissa ympäri asuntoa. Karhu kertoo markkinoilla olevan vessamalleja, joihin kissan on mentävä yläkautta.
– Yleensä kissa hyppää tällaisesta laatikosta pois niin, että sen tassut osuvat ylätasanteelle. Hiekat jäävät silloin suurimmaksi osaksi ritilälle.

Koirille on olemassa kylpytakkeja. Ne imevät ylimääräisen veden itseensä ja auttavat pitämään koiran lämpimänä pesun jälkeen. Trimmaaja Henna Räisänen toi havannankoira-Alman juuri pesulta. Hän on ainakin valmiina jouluun.

Koirankarvat ja märät tassun jäljet ovat tuttu näky koiranomistajille. Näitä asioita voi helpottaa tekemällä koiralle ”joulusiivouksen”.
– Lemmikki kannattaa käyttää pesulla. Föönaamisella ja harjauksella koirasta saa irti olevat karvat roskiin lattian sijaan, Karhu toteaa.
Oikeanlaisen harjan löytäminen on myös tärkeää. Koirien tai kissojen turkkilaaduissa on eroja, joten ostoksilla kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.
– Tassukarvojen trimmaaminen auttaa vähentämään pienten kivien, lumen ja roskien kulkeutumista sisätiloihin, Karhu vinkkaa.

 

Robotit nostavat suosiotaan

Kotona pörräävää robottipölynimuria voi hallita älypuhelimen sovelluksella.

Monet lemmikinomistajat ovat löytäneet helpotuksen robottipölynimureista. Niiden hankinnassa kannattaa ottaa muutama asia huomioon kun on kyse eläintaloudesta.
– Osassa malleista on pohjassa harjat ja toisissa telat. Lemmikkiystävällisempi malli on telallinen, koska niitä on helpompi putsata eivätkä karvat tartu niihin yhtä helposti kuin harjoihin, paikallisen kodinkoneliikkeen myyjä kertoo.
Robottipölynimurit pitävät suunnilleen samanlaista ääntä kuin tavallinen pölynimuri. Myyjän saaman palautteen mukaan lemmikit ovat tottuneet hurinaan melko nopeasti.
– Robotti-imurit toimivat älypuhelimen sovelluksen kautta, joten sen voi ajastaa tai käynnistää tiettyyn aikaan. Jos lemmikki ei ole tottunut imuriin, niin sen voi ajastaa aloittamaan työn kun omistaja palaa kotiin.

Robottipölynimureissa on myös toimintoja, joilla niiden imuroimaa aluetta voidaan rajata. Kun mennään kalliimpiin malleihin, niin sovelluksen avulla voi määritellä imuroitavan alueen. Edullisimmat mallit toimivat puskureilla eli se havaitsee esteet törmätessään niihin.
– Toki siinä välissä on malleja, joiden toimintoja voidaan säätää luomalla virtuaalisia seiniä tai luomalla pienempiä ”kiellettyjä” alueita.
– Esimerkiksi koiran vesikupin ollessa lattialla pölynimuri voidaan ohjelmoida, niin ettei se mene kupin luo, jotta se ei tönäise sitä nurin, myyjä selventää.

Kaiken kaikkiaan robottipölynimurit on otettu hyvin vastaan. Ne ylläpitävät kodin siisteyttä huomaamatta. Päivittäinen imurointi, verrattuna esimerkiksi viikkoimurointiin, vaikuttaa yleiseen pölyn tasoon koko talossa. Niiden hinnat ovat tulleet reilusti alaspäin menneistä vuosista.
– Aikaisemmin imurit maksoivat tuhansia euroja ja nyt halvimmat mallit ovat 300 euron tietämillä, kodinkoneliikkeen asiantuntija kertoo.

Tee hyvää jouluna

|
Moni keräys tuottaa iloa paikallisesti. Hope Mikkelin tiiminvetäjä Petra Turunen kertoo, että vähävaraisten eteläsavolaisten perheiden lasten toiveita on kirjattu pahvisiin joulukuusen palloihin. Lahjoittaja poimii ...

Joulueurot käytetään paikallisesti

|
Joulumieli on pienistä asioista kiinni. Joulusesonkina moni kivijalkayrittäjä tekee vuoden parhaan tuloksen. Koronapandemia on asettanut uusia haasteita sekä kauppiaille että kuluttajille. Kauppa kuitenkin käy ...

Jouluherkut uusiksi?

|
Lipeäkala, rosolli, maksalaatikko, luumu-rusinakeitto ja karjalanpaisti – siinä niitä joulun perinneherkkuja, joiden korvaamista joulupöydässä me suomalaiset toivomme AD 2020. Mainitut tiedot käyvät ilmi suomalaisen ...

Toko-SM mitellään raviradalla

|
Suomen tottelevaisimmat koirat kisaavat paremmuudestaan. Heinäkuun toisena viikonloppuna Mikkelissä järjestetään koirien tottelevaisuuskoulutuksen SM-kilpailut. Mukana on kaiken kaikkiaan 213 koirakkoa, joista kaikki starttaavat lauantaina. – ...

Jampan eläinhoitolassa riittää nyt lintuja

|
Nuori joutsen tarvitsee vielä lajitovereitaan. Jampan Eläinhoitolan Jarmo Lautamäki sai joulukuun loppupuolella ilmoituksen Hirvensalmella heikossa kunnossa olevasta joutsenesta. – Joutsen oli selvästi nälkiintynyt, eikä ...

Kotimaisuus kiinnostaa myös lemmikkien omistajia

|
Alkuperä painaa vaakakupissa enemmän kuin edullinen hinta. Suomalaisten tuotteiden arvotus on noussut kuluttajamarkkinoilla. Suomalaisen Työn Liitto järjesti tänä vuonna kuudetta kertaa Osta Työtä Suomeen ...

Piski ja Poni aloitti toimintansa

|
Henna Räisänen odottaa pääsyä uuteen kotiin, jonne tulee myös uudet toimitilat hänen yritykselleen. Henna Räisänen muutti perheensä kanssa pääkaupunkiseudulta Hirvensalmelle noin vuosi sitten. Tämän ...

Lemmikit tuovat iloa

|
Suomessa on yli 1,5 miljoonaa lemmikkieläintä. Näistä valtaosa on koiria ja kissoja – vain 10 % kaikista lemmikeistä on muita kuin koiria tai kissoja. ...