Seatin sähköauto sai aikaan ostorynnäkön

|

Sähköauto magneettina. Seatin maahantuojan mukaan Mii Electric kosi erityisesti perheen kakkosauton ostajia. Kuva: Seat.fi

Ensimmäinen sähkökansanauto näki päivänvalon puolivahingossa.

Marraskuun kahden ensimmäisen viikon aikana Seat Mii electric sai autokansan siinä määrin kaupantekoon, että Suomen ensi vuoden osuus myytiin loppuun. Syynä on vuoden loppuun asti voimassa oleva kampanja, jonka mukaan vajaan 20.000 euron arvoiseen sähköautoon saa 2 000 euron arvoisen valtion hankintatuen lisäksi automerkin oman 2 000 euron hankintatuen. Vuoden loppuun saakka voimassa olevan kampanjan mukaisia autoja saa tästä eteenpäin odottaa yli vuoden.

Kysymyksessä on neljälle hengelle rekisteröity pienemmän kokoluokan täyssähköinen henkilöauto, jonka toimintasäde on 260 kilometriä WLTP-mittaustavan mukaisesti. Kaupunkiajossa valmistaja lupaa toimintasädettä jopa 360 kilometrin verran itselatautumisen ansiosta.
Maahantuojalle menestys tuli iloisena yllätyksenä.
– Mii taitaa olla ensimmäinen koko kansan sähköauto kaikesta kuhinasta päätellen, kertoo Seat-maahantuonnin myyntipäällikkö Juha Patama.

Valtakunnallisesti tämä kuhina tarkoittaa yli 300 myytyä autoa kahteen viikkoon.
– Kauppaa tehtiin kaikilla jälleenmyyntipaikkakunnilla, aina Helsingistä Rovaniemelle saakka.
– Kysymyksessä ei siten ole pelkästään isojen kaupunkien auto, Patama paljastaa.
Pataman mukaan maahantuoja käy tehtaan kanssa parhaillaan keskusteluja siitä, liikenisikö autoja lisää ensi vuoden tuotannosta.
– Se saattaa olla hankala paikka, sillä sähköautojen suosio on ennätyskorkealla eri puolilla maailmaa, mies arvioi.

Mikkelin Seat-myynnistä vastaavasta Savilahden Autosta myytiin vajaassa kahdessa viikossa kahdeksan Mii electric-autoa. Seat-myyjä Tomi Pynnönen ennakoi määrän vielä kasvavan loppuvuoden aikana.
– Koko konsernin osalta Mii Electric-sähköautoja on myyty noin 50 autoa, sisältäen Jyväskylän ja Savonlinnan.
Pynnösen mukaan Mii electric sai liikkeelle sellaisia autoilijoita, jotka eivät ole uutta autoa ostaneet vuosiin. Näkemättä auton ostaminen tarkoittaa käytännössä isoa luottamusta. Sitä näkyisi markkinoilta löytyvän maltillisesti hinnoitetulle sähköautolla.
– Automyynnillä on näköjään imua, kun hinta ja ominaisuudet lyövät kättä, Pynnönen päättää.

 

Moniulotteinen tapaus

Seat Mii:tä vastaava sisarmerkin auto, Volkswagenin Up-mallin sähköinen versio, maksaa Seatin Juha Pataman mukaan noin 23 500 euroa ennen valtion hankintatukea. Se on useamman tuhatta euroa Seatia enemmän. Kun Seatiin myönnetään vielä 10 prosentin ylimääräinen hinnanalennus valmistajan puolesta, on kaupanteolle iso siemen olemassa.
Yksi syy nyt nähtyyn sähköisen Mii:n hinnan laskuun löytyy EU-tason päästöpolitiikasta. Ensi vuoden loppuun saakka autonvalmistajat saavat malliston keskimääräisen päästöjen laskentaan ynnätä sähköautojen ja ladattavien hybridien osuudet kaksinkertaisina. Mikäli autonvalmistajat eivät pääse mallistossaan alle 95 g/km hiilidioksidirajaan tai sen alle, uhkaa EU reippailla sanktioilla.
Oli miten oli, Mii electric sai aikaan jotain sellaista, mitä ei ole nähty automyynnin saralla vuosiin. Ilmiselvästi Seat onnistui markkinointitempussaan erittäin hyvin. Jatkossakaan ei olisi yllätys, mikäli merkkiä pidettäisiin VAG-konsernin pioneerina sähköisten kansanautojen saralla. Tämän ajatuksen toteutumisen näemme lähivuosien aikana.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

|
Vuoden Autoksi muutama vuosi sitten valitun Peugeot 3008:n vanavedessä on syntynyt kattava SUV-mallisto. Tuorein tulokas on 2008. Leijonamerkin valmistajakonserni PSA:n tekeminen on ollut korkeamman ...

Haukarting käytti tauon hyväkseen

|
Etelä-Savon ainoa sisäkartingrata palvelee kesällä myös ulkoradalla. Tälle kaudelle ulkorataa on uusittu ja vastaremontoitu saunaosasto avattu seuran kerhotilojen yhteyteen. Kolme kuukautta kiinni pidetty Haukarting ...

VW Kart on melkoinen taidonnäyte

|
Osa meistä tekee mitä haluaa. Seppo Piisolan kohdalla käsite naksahtaa vielä piirun verran eteenpäin. Rauhallisen omakotitaloalueen uumenissa on nätti pihapiiri, jonka autotallissa helmeilee kaksi ...

Aristokraattinen harrasteauto

|
Mikäli harrasteautokärpäsen puraisu kutittaa oikein kunnolla, saattaa vastaus löytyä aina tyylikkäästä engelsmannista. Fiilistelyn kohde löytyi tällä kertaa Mikkelin Rinta-Joupin Autoliikkeestä, jonka vaihtoriviin oli ilmaantunut ...

Kriisit synnyttävät aina uutta

|
Auto- ja konekaupassa huomiota on kiinnitetty joustavuuteen etäkaupan ja rahoituspalvelujen osalta. Äkkijarrutuksen kokenut talouselämä on varsinkin ihmiskontakteista riippuvaisten palvelualojen osalta joutunut luomaan nahkaansa kovalla ...