Nykyajan keittiö on ennen kaikkea toimiva

21.11.2019 Koti
Saareke voi olla myös piiloon laitettava versio. – Tässä voi nauttia aamupalaa tai valmistaa ruokaa. Kun sitä ei tarvita, niin se työnnetään takaisin piiloon, Keittiömaailman Päivi Kyröläinen kertoo.

Selkeys, toimivuus ja helppous ovat nykyaikaisen keittiön tärkeimmät kriteerit.

Viime vuosina keittiöihin on saatu paljon arkea helpottavia toimintoja. Keittiön ja oleskelutilan yhtenäistyminen on myös tuonut mukanaan uusia tuotteita.
– Liesituuletin on mahdollista asentaa keittotasoon. Avokeittiöiden ideahan on, ettei mitään ole nenän edessä häiritsemässä, Puustellin myymäläpäällikkö Tero Immonen toteaa.
Keittotasossa oleva tuuletin tuntuu aluksi hassulta ajatukselta.
– Se itse asiassa imee rasvan paremmin kuin yläpuolella oleva tuuletin. Rasva on painavaa ja se nousee vain tietyn verran ylöspäin. Rasva ei leviä niin helposti ympäriinsä sen mennessä valmiiksi alaspäin, Immonen selventää.
Värisilmä Mikkelin kauppias Tuula Korja puolestaan kertoo heidän malliston kasvaneen nopeasti keittotason liesituulettimien osalta.
– Käyttöönotto vaatii tietysti vähän totuttelua ja tason alla täytyy olla kaappitilaa. Tuulettimen puhdistus on kuitenkin helppoa, vaikka monet ihmettelevät sitä, Korja kertoo.

Liesituuletin halutaan keittotasoon. – Tuuletin on hyvä laittaa päälle heti kun aloittaa kokkauksen. Silloin ilmavirta ohjaa rasvat ja höyryn oikeaan paikkaan, Tuula Korja vinkkaa.

Säilytysratkaisut ovat myös muuttuneet. Aikaisemmin nurkat ovat saattaneet aiheuttaa päänvaivaa, mutta nyt näihinkin kinkkisiin tiloihin on saatu uusia säilytysratkaisuja. Ulospäin nurkka ei eroa muusta tasosta.
– Nurkkatiloihin voidaan hyödyntää sähköisiä kaappeja. Niihin saadaan piiloon esimerkiksi kodinkoneita tai aamiaistarvikkeita, Iskun Keittiömaailman kauppias Päivi Kyröläinen kertoo.
Toinen suosittu uutuus kauppiaan mukaan on ruokakomero, joissa voi olla jopa 12 metriä hyllytilaa.
– Ruokakomeroon pääsee sisälle samalla tavalla kuin ennen muinoin. Se vaatii tietenkin tilaa, mutta sellaisen hankkineet ovat olleet tyytyväisiä.

Kaappeja ei enää haluta korkeiksi, katon rajaan saakka ylettyviksi kokonaisuuksiksi. Ergonomisuus otetaan entistä enemmän huomioon ja esimerkiksi astiapesukone sijaitsee nykyään entistä ylempänä. Tero Immonen kertoo astiapesukoneiden täytön olevan myös entistä helpompaa.
– Uusissa malleissa alataso nousee myös ylöspäin. Eli kori tulee ensin eteenpäin ja sen jälkeen ylöspäin, joten kyykkiminen jää vähemmälle.
Keittiötä ei myöskään enää haluta käyttää varastotilana, vaan sinne asennetaan sen verran säilytystilaa kuin on tarpeen.

Kaikki kolme alan ammattilaista ovat samaa mieltä siitä, että tämän hetken uuneihin haluttu ominaisuus on pyrolyysi -toiminto. Se tarkoittaa itsepuhdistuvuutta. Käytännössä uuni kuumennetaan 500 asteeseen.
– Liat tavallaan palavat poroksi, jonka jälkeen ne voidaan vain pyyhkäistä pois uunin pohjalta. Onhan se miellyttävämpää kuin käyttää kemikaaleja, Kyröläinen sanoo.
Toinen suosittu asia, joka on luultavasti tullut jäädäkseen, on saareke. Ruoanlaitto ei ole enää yksinäistä puuhaa vaan siihen halutaan ottaa mukaan koko perhe tai kaveriporukka.

Suomeen trendit tulevat Euroopasta. Tuula Korjan mukaan näkyvissä on rohkeampia värejä kuten punaista ja vihreää.
– Musta on ollut suosiossa koko vuoden. Keittiöihin halutaan myös pikkuhiljaa enemmän lämpöä, joka saadaan aikaan puulla.
Korja arvelee vetimettömyyden ja selkeiden linjojen pysyvän keittiöissä vielä jonkin aikaan.
– Muodillahan on tapana kiertää ympyrää. Lyhyessä ajassa on tullut niin paljon uutta, että seuraa varmaan rauhallisempi ajanjakso. Toki materiaalit kehittyvät koko ajan ja uusia värejä tuodaan markkinoille jatkuvasti, Korja pohtii.
Niin ikään Immonen povaa selkeän tyylin jatkuvan, vaikka keittiöremontissa mennään myös talon ehdoilla.
– Jos rakennus on iäkäs tai talonpoikaistyylinen, niin yleensä sitä halutaan kunnioittaa.

Komposiitista valmistetut altaat näyttävät hyvältä ja ovat kestäviä.

Tänä päivänä jokainen saa varmasti sellaisen keittiön kuin haluaa. Aikaisemmin vain ammattilaisille suunnatut toiminnot kodinkoneissa alkavat yleistyä myös kotikokkien keittiöissä. Arjen ruoan laitto otetaan entistä enemmän huomioon.
– Uuneissa on sellaisia malleja, jotka kertovat, kun makaronilaatikko meinaa kuivahtaa. Silloin se pyytää lisäämään vettä, Kyröläinen kertoo.
Korjan mukaan ammattipuolelta kuluttajille on saatu uunin höyrytoiminto, jonka avulla voidaan lisätä uunin kosteustasoa tarpeen mukaan.
– Kodinkoneet tulevat varmasti kehittymään aina vain enemmän. Vaikea sanoa miltä tulevaisuuden keittiö näyttää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0