Tuomainen vääntää vitsan nuorena

Kun yrittäjyys alkaa 20-vuotiaana, ei innosta ja jaksamisesta homma jää ainakaan kiinni. Mikkeliläiselle Joonas Tuomaiselle autokorjaamoyrittäjyys ei tunnu liian isolta palalta, vaikka kokemusta työelämästä ei ikä huomioiden paljoa ole kertynytkään. Sen sijaan bensan tuoksuun ja autoihin ylipäätään nuori mies on kasvanut kiinni jo lapsesta lähtien. Ensimmäinen oma auto oli totta jo 8-vuotiaana, kun mökkitiet kävivät ajamalla tutuksi. – Isä on ollut autoalalla ikänsä ja hänen kanssa tämäkin yritys laitettiin pystyyn, Joonas valaisee. Entisen Autohuolto Saikkosen tiloissa Mikkelin Kaapelikadulla toimiva monimerkkikorjaamo avasi ovensa yleisölle syyskuun alkupuolella. Armeijan käynyt nuori mies ai halunnut jäädä toimettomaksi ja sopivan tilaisuuden tullen yrittäjäksi ryhtyminen oli luonnollinen asia. Osa kalustosta oli valmiiksi hallilla ja osa piti hankkia itse. Korjaamokalustosta löytyvät niin vikakoodin lukija kuin ohjauskulmien säätötöissä käytettävä nelipyöräsuuntauslaitteisto. Opinnot ESEDUn ajoneuvoasentajalinjalta ovat vielä tuoreessa muistissa. Myös vapaa-ajan harrastukset pyörivät pitkälti autojen ympärillä. – Pystyn luottamaan omiin taitoihin ja jos jotakin ei tiedä, niin tietoa on kyllä saatavilla, Tuomainen selventää kesken kytkinremontin. Tavoitteena on työllistää ensin oma itsensä ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös ulkopuolisia. Tulevaisuudessa korjattavien autojen tekniikka on nykyistä moniulotteisempaa. Hybridi- ja sähköautoihin on Tuomaisen mukaan vain totuttava, sillä se osa-alue on tullut autoalalle jäädäkseen. Autohuolto Tuomaisen palvelutarjontaan kuuluvat tällä erää henkilö- ja pakettiautojen huolto- ja korjaustyöt, rengastyöt ja -myynti sekä moottoriohjelmointien asennukset. Vianetsintä ei aina ole nykyautoissa yksinkertaista. Joskus laitteisto ei riitä kaikkien vikojen diagnosointiin, joskus kyse on jostain muusta tekijästä. – Autosähköpuoli ja ohjelmoinnit ovat lähinnä sydäntäni, yrittäjä paljastaa. Mäntyharjulla autokatsastusyritystään pyörittävä Jarmo Tuomainen ei pääse katsastamaan poikansa korjaamia autoja, vaan katsastuspaketin lakisääteinen osa suoritetaan Mikkelissä. – Sinne tulisi vähän liian pitkä matka, Joonas virnistää hymynkare suupielessään. Työpäivät ovat olleet yrityksen lyhyen historian aikana vaihtelevia. Välillä on venyttävä iltaan saakka, mutta jos kiireitä ei ole, niin yrittäjä osaa laittaa oven kiinni tarvittaessa aukioloajan puitteissa. – Ei tänne ihmettelemään kannata jäädä, jos kaikki on reilassa. Mutta jos töitä on enemmän, niin silloin jatketaan niin pitkään kuin on tarve, nuori mies sanoo.

Kun yrittäjyys alkaa 20-vuotiaana, ei innosta ja jaksamisesta homma jää ainakaan kiinni.

Mikkeliläiselle Joonas Tuomaiselle autokorjaamoyrittäjyys ei tunnu liian isolta palalta, vaikka kokemusta työelämästä ei ikä huomioiden paljoa ole kertynytkään. Sen sijaan bensan tuoksuun ja autoihin ylipäätään nuori mies on kasvanut kiinni jo lapsesta lähtien. Ensimmäinen oma auto oli totta jo 8-vuotiaana, kun mökkitiet kävivät ajamalla tutuksi.
– Isä on ollut autoalalla ikänsä ja hänen kanssa tämäkin yritys laitettiin pystyyn, Joonas valaisee.

Entisen Autohuolto Saikkosen tiloissa Mikkelin Kaapelikadulla toimiva monimerkkikorjaamo avasi ovensa yleisölle syyskuun alkupuolella. Armeijan käynyt nuori mies ei halunnut jäädä toimettomaksi ja sopivan tilaisuuden tullen yrittäjäksi ryhtyminen oli luonnollinen asia. Osa kalustosta oli valmiiksi hallilla ja osa piti hankkia itse. Korjaamokalustosta löytyvät niin vikakoodin lukija kuin ohjauskulmien säätötöissä käytettävä nelipyöräsuuntauslaitteisto.
Opinnot ESEDUn ajoneuvoasentajalinjalta ovat vielä tuoreessa muistissa. Myös vapaa-ajan harrastukset pyörivät pitkälti autojen ympärillä.
– Pystyn luottamaan omiin taitoihin ja jos jotakin ei tiedä, niin tietoa on kyllä saatavilla, Tuomainen selventää kesken kytkinremontin.
Tavoitteena on työllistää ensin oma itsensä ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös ulkopuolisia.

Tulevaisuudessa korjattavien autojen tekniikka on nykyistä moniulotteisempaa. Hybridi- ja sähköautoihin on Tuomaisen mukaan vain totuttava, sillä se osa-alue on tullut autoalalle jäädäkseen. Autohuolto Tuomaisen palvelutarjontaan kuuluvat tällä erää henkilö- ja pakettiautojen huolto- ja korjaustyöt, rengastyöt ja -myynti sekä moottoriohjelmointien asennukset.
Vianetsintä ei aina ole nykyautoissa yksinkertaista. Joskus laitteisto ei riitä kaikkien vikojen diagnosointiin, joskus kyse on jostain muusta tekijästä.
– Autosähköpuoli ja ohjelmoinnit ovat lähinnä sydäntäni, yrittäjä paljastaa.
Mäntyharjulla autokatsastusyritystään pyörittävä Jarmo Tuomainen ei pääse katsastamaan poikansa korjaamia autoja, vaan katsastuspaketin lakisääteinen osa suoritetaan Mikkelissä.
– Sinne tulisi vähän liian pitkä matka, Joonas virnistää hymynkare suupielessään.

Työpäivät ovat olleet yrityksen lyhyen historian aikana vaihtelevia. Välillä on venyttävä iltaan saakka, mutta jos kiireitä ei ole, niin yrittäjä osaa laittaa oven kiinni tarvittaessa aukioloajan puitteissa.
– Ei tänne ihmettelemään kannata jäädä, jos kaikki on reilassa. Mutta jos töitä on enemmän, niin silloin jatketaan niin pitkään kuin on tarve, nuori mies sanoo.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0