Traktorikauppa on murroksessa

19.6.2019 Koti
Konemyyjä Matti Gröhn esitteli Juvalla uutta konetta asiakkaille.

Maatalouden vuosia jatkunut ahdinko näkyy myös konekaupassa.

Yhtäjaksoisesti 18 vuotta New Holland- ja Case IH-kauppana toiminut Etukone jatkaa merkkien huolto- ja varaosamyyntiä kuten tähänkin asti. Sen sijaan Agritekin maahantuomien uusien traktoreiden edustus on siirtynyt Kouvolasta käsin toimivalle maahantuontivetoiselle myyntiportaalle.
Etukoneen yrittäjä ja toimitusjohtaja Pekka Piispa olisi jatkanut toimintaa mielellään, mutta ei pidä tilannetta mitenkään dramaattisena.
– Aloitimme jo aiemmin Zetorin ja Deutz-Fahrin edustukset. Lisäksi saamme omien kanavien kautta traktorin kuin traktorin, myös Agritekin merkkejä, Piispa kertoo.

Etukoneen traktori- ja maansiirtokoneiden kauppa on nojautunut viime vuosina voimakkaasti vaihtokoneiden puolelle. Pelikenttänä on ollut koko Suomi – nyt myös uusienkin traktorien osalta.
– Meidän ei tarvitse nyt ajatella myyntialueiden rajoja, kun niitä ei ole.
Alueen suureneminen ei ole pahitteeksi, sillä traktoreiden kokonaismarkkinan suunta on ollut jo vuosien ajan laskeva. Suurin yksittäinen syy löytyy maatilojen määrän hupenemisesta.
– Tämän seuraus on pikku hiljaa se, että paikallisia toimijoita on vähemmän kaikissa toiminnoissa, jotka liippaavat maataloutta, Piispa huomauttaa.

Etukoneen luotsin mielessä on oman maahantuontikuvion pystyttäminen. Tästä hankkeesta ei ole vielä kerrottavaa julkisuuteen.
– Se on vasta selvityksessä ja saa nähdä onnistuuko se ja millä aikataululla.
Raskaiden koneiden kaupanteko on muuttanut vuosien varrella muotoaan. Erilaiset rahoitusmuodot ovat tulleet jäädäkseen, eikä omistamiseen ole enää samanlaista hinkua kuin ennen. Kaikista kaupoista puolet tehdään rahoitussopimuksella, kolmasosa koneliikkeen näkökulmasta katsoen käteisellä ja loput reilu 10 prosenttia leasingilla.
– Sitä on mahdoton sanoa, kuinka moni käteisasiakas on ottanut rahoituksen pankin kautta. Joka tapauksessa on selvää, että puhtaasti käteisellä ostettava kone alkaa olla harvinaisuus, Piispa tietää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0