Passarit jalostaa lentopalloilua entistä laadukkaammaksi

22.5.2019 Koti
Unelmapäivä. Lentopalloväkeä hemmotellaan kesäkuun puolivälissä, kun Saimaa Stadiumilla mitellään sekä miesten että naisten Kultaisen liigan ottelut A-maajoukkueiden voimin. Tapahtuman järjestelyvastuun kantaa Mikkelin Passarit. Kuva: Mikkelin Passarit

Naisten menestystä on lupa odottaa lähivuosien aikana.

Pian koittaa kolmas kerta, kun Mikkelissä isketään yhteen lentopallon maajoukkuetapahtumassa. Kultaisen Liigan otteluja nähdään kesäkuun puolivälissä kaksin kappalein, kun samana lauantaina Saimaa Stadiumilla pelaavat sekä Suomen naiset että miehet.
Kysymyksessä on jo kolmas kerta reilun vuoden sisällä, kun mikkeliläinen lentopallon erikoisseura Passarit kantaa maajoukkuetapahtuman päävastuun. Kesäkuun matsit tietävät kiireitä seuran puheenjohtaja Lasse Turuselle, jonka siviilityö yrittäjänä on jo muutenkin hektistä. Miehen luotsaama Matrel Oy on ollut vahvasti kasvupainotteisella uralla jo pidempään, mutta se on jo toinen tarina.
– Tein juuri Passareille kauppaa ottelutapahtuman TV-näkyvyydestä paikallisten yritysten kanssa. Tämä on heillekin loistava paikka, Turunen kehaisee ottelun televisionäkyvyyttä.

Passarit on ottanut viimeisen vuoden aikana ison kehitysloikan. Viime syksynä seuran valmennuspäälliköksi pestattiin lajissa kansallisesti meritoitunut Kari Raatikainen. Vuosien varrella Pielaveden Sammon, Kempeleen ja Salon Viestin riveistä tutun valmentajan polku johti Mikkeliin ”valmentajien valmentajaksi”.
– Tämä on ollut tähän asti verkostoitumista, kokemista, välillä onnistuen, välillä hapuillen, Raatikainen kertoo rehellisesti ensimmäisen puolen vuoden tuntemuksiaan.
Suurin asia Raatikaiselle on saada liikunnan ja oman rakkaan lajin pariin lisää liikkujia. Mikkelin seudulla lentopallojunioreita on tyttöjen puolella hyvin, mutta poikien puolella on ollut hiljaisempaa.
Ensi syksystä lähtien Passarit järjestää iltapäiväkerhotoimintaa Saimaa Stadiumilla. Ideana oli yhdistää lasten ilmainen joukkoliikenne ohjattuun liikunnalliseen kerhotoimintaan. Kaupungin kanssa yhteistyössä järjestettävä kerho pyörii maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 14.30-16.30.
– Se on suunnattu 8-12 vuotiaille lapsille ja halukkaat voivat jäädä suoraan harjoituksiin kerhon jälkeen. Myös välipalakuvio on mietitty valmiiksi, Raatikainen paljastaa.
– Yläkoululeiritoiminnan avulla treenaamme ammattimaisesti, viime vuonna neljän viikon verran leirityksissä mukana ollut Raatikainen kertoo.

Yhdessä. Passareiden puheenjohtaja Lasse Turunen ja valmennuspäällikkö Kari Raatikainen ”metsästävät ihmisiä” lentopallovalmennuksen pariin.
Yhdessä. Passareiden puheenjohtaja Lasse Turunen ja valmennuspäällikkö Kari Raatikainen ”metsästävät ihmisiä” lentopallovalmennuksen pariin.

Raatikainen ja Turunen hakevat voimavaroja isommista hartioista. He korostavat Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan muodostaman kolmion alueellista yhteistyötä.
– Arjen valmentaminen on tehtävä samoilla metodeilla joka paikkakunnalla. Painottaisin tekemisen laadukkuutta, Raatikainen sanoo.
Tässä visiossa Mikkeli voisi olla 1-sarjajoukkueen paikkakunta. Turusen mukaan naisten puolella ajatus on jopa niin pitkällä, että se voi toteutua jo ensi vuonna. Vastausta sarjapaikasta odotellaan seurassa mielenkiinnolla. Passarit on tehnyt laadukasta työtä tyttöjoukkueiden parissa jo vuosien ajan, joten tilausta korkeammalle tasolle on.
– Näin esimerkiksi meidän B-juniorit saisivat mahdollisuuden pelata aikuisten pelejä, jotka kehittävät aina paljon, Turunen sanoo.

Raatikainen mukaan Passareissa on menossa ”ihmismetsästys”. Ihan niin radikaalia asiaa ilmaisu ei tarkoita, kuin ensin voisi ajatella.
– Haluamme saada lajin pariin lisää valmennuksesta kiinnostuneita. Joka joukkueella tulisi olla valmentajan lisäksi kaksi apuvalmentajaa, silloin taakka ei kävisi yhdelle liian suureksi.
Konsepti koulutusketjuun on jo olemassa. Valmentajat koulutetaan Mikkelissä pitkälle Passareiden toimesta, joten kynnys on siltä osin matala.
– Jos tunnet paloa, niin ilmoittaudu. Tämä on pirun antoisaa tekemistä, Raatikainen sanoo kymmenien vuosien kokemuksella.

 

Naisilla Azerbaidžan, Miehillä Tšekki

Kesäkuun puolivälissä Saimaa Stadiumilla riittää vilskettä. Lentopallon tuplamaajoukkuetapahtumaan odotetaan yli 2 000 katsojaa. Seuran puheenjohtaja Lasse Turusen mukaan tammikuisessa miesten Tanska-ottelussa oli tunnelma katossa, ja nyt on lupa odottaa samaa.
Iso yleisömäärä pistää myös Saimaa Stadiumin palvelut koetukselle. Ruokapuolen toimivuus on haasteellinen osa-alue, mutta tältä osin asiat ratkeavat pian. Muuten tuplaottelutapahtuma alkaa olla kunnossa.
Maajoukkuetapahtumat ovat onnistuneet Passareilta tähän mennessä hyvin. Luottamus lentopalloliiton ja Passareiden välillä on siten hyvällä tolalla. Turusen mukaan tähän huutoon vastataan edelleen.
– Palaute on ollut positiivista. Se auttaa jaksamaan ja ei ole salaisuus, että näillä tapahtumilla on seuralle myös iso taloudellinen merkitys.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0