Roskalavalta koti uusiksi

|

Virpi Pasonen harrastaa kierrätystä ja tuunausta intohimoisesti. – Pikku tuunauksella tästä roskalava-ryhmästä löytyneestä nojatuolista tuli kuin uusi, iloitsee Virpi Pasonen.
Virpi Pasonen harrastaa kierrätystä ja tuunausta intohimoisesti. – Pikku tuunauksella tästä roskalava-ryhmästä löytyneestä nojatuolista tuli kuin uusi, iloitsee Virpi Pasonen.

Virpi Pasonen on myös ahkera tuunaaja.

Virpi Pasonen on ahkera kierrättäjä ja kirpputoreilla kävijä. Hän on myös mukana useissa sosiaalisen median kirpputoriryhmissä.
– Roskalava Mikkelin seutu esimerkiksi on siitä erittäin kätevä ryhmä, että jos itsellä jää yli jotain käyttökelpoista tavaraa mitä ei viitsi heittää roskiin, mutta ei oikein osaa hinnoitellakaan, saa sen siellä hyvin eteenpäin. Sen lisäksi olen tehnyt sieltä hyviä löytöjä itsekin, kertoo Pasonen.
Ryhmässä on pääsääntöisesti tarjolla hyväkuntoista ja käyttökelpoista tavaraa.
– Itse laitoin jokin aika sitten mummolakäytössä olleet lastenrattaat roskalavaan. Ne olivat ihan ehjät, mutta kun olin saanut ne itse ilmaiseksi, niin en todellakaan kehdannut pyytää niistä mitään rahaa, kertoo Pasonen
– Rattaiden lisäksi olen antanut pois muun muassa polkupyörän, divaanisohvan, puutarhakalusteita ja lasten vaatteita.

uvan huonekalut ja esineet ovat kaikki kirppareilta ja Roskalava-ryhmästä.
uvan huonekalut ja esineet ovat kaikki kirppareilta ja Roskalava-ryhmästä.

Ihmiset kierrättävät Pasosen mukaan nykyisin paljon enemmän kuin ennen.
– Minusta on hyvä, että ihmiset ovat siirtyneet entistä enemmän kiertotalouteen kertakäyttöisen asemesta, sanoo Pasonen.
– Itse olen perinyt kierrätysinnon äidiltäni. Hän oli ahkera kirpputorikävijä jo 80-luvulla, jolloin ensimmäiset kirpputorit ilmestyivät Mikkeliin. Äidiltä olen perinyt myös tuunausintoni, mikä nykyään on ihan muotijuttu.

Pasoselle kierrättäminen ei ole pelkkä harrastus, vaan ennemminkin intohimo. Esimerkiksi Virpin kodin sisustus on viimeisen kymmenen vuoden aikana vaihtunut ainakin kolme kertaa uusiksi ja aina kierrätystavarasta.
– Onneksi mieheni on sopeutunut harrastukseeni. Jopa niin hyvin, että jos sunnuntaiaamuna istun kaikessa rauhassa kotosalla, hän saattaa sanoa että mitä sä vielä siinä oot. Kirpparit aukee kohta, nauraa Pasonen.

 

Tavara vaihtaa omistajaa, raha ei

Sosiaalisessa mediassa toimiva Roskalava Mikkelin seutu–ryhmässä on tällä hetkellä lähes 5 400 jäsentä.
– Vastaava ryhmä oli jo olemassa, mutta siinä säännöt muuttuivat niin tiuhaa tahtia, että päätimme kaverini kanssa perustaa oman ryhmän, jossa on selkeät säännöt, kertoo yksi ryhmän ylläpitäjä Hanna Koivumaa.
– Olen itse kierrätys- ja kirppishenkinen itse ja mieluusti laitan nurkkiin kertyneen ylimääräisen tavaran kiertoon.

Hanna Koivumaa perusti Roskalava-ryhmän Facebookiin nelisen vuotta sitten. – Ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota siihen, ettei tavara ole kertakäyttöistä, vaan tänä päivänä sitä halutaan kierrättää ja tuunata.
Hanna Koivumaa perusti Roskalava-ryhmän Facebookiin nelisen vuotta sitten.
– Ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota siihen, ettei tavara ole kertakäyttöistä, vaan tänä päivänä sitä halutaan kierrättää ja tuunata.

Tänä päivänä roskalavalla liikkuu elektroniikasta lähtien kaikkea mahdollista.
– Esimerkiksi vaikka nuori, joka muuttaa omaan asuntoon, voi löytää tämän avulla ruokailuvälineistä lähtien lähes kaiken tarvitsemansa, sanoo Koivumaa.
– Vähän aikaa sitten huomasin, että sinne on alkanut tulla myös rakennustarvikkeita kuten kaakeleita, laminaattia, maaleja ja työvälineitä. Jopa akkuporakone näytti olleen pari päivää sitten tyrkyllä.

Ylläpitäjänä toimiva Koivumaa kertoo, ettei ikäviä riitatapauksia ole tullut vastaan.
– Kun raha ei vaihda omistajaa, riitatapauksiakaan ei synny. Roskalavalla on myös kielletty vaihtokaupat eli kaikki tavara siirtyy uudelle omistajalle ilmaiseksi.

– Värit ovat tänä vuonna suuressa suosiossa. Varmaan talven jäljiltä halutaan väriloistoa, Outi Karppinen Hankkija Mikkelistä vinkkaa.

Ympäristön huomioiminen on avainasemassa

|
Pölyttäjiä halutaan auttaa ja ottaa sadevesi talteen. Viime vuoden helteinen kesä sai kotipuutarhurit heräämään kasvien veden tarpeeseen. Tänä vuonna valmistautuminen on aloitettu hankkimalla muun ...
Vekkuliteatterilaiset harjoittelevat sunnuntaisin tulevia näytöksiä varten. Kuva: Tiina Bolz

Juhlanäytös valmistuu äitienpäiväksi

|
Loppusilausta vaille valmis oleva näytelmä tuo Vekkuliteatteriin uusia tuulia. Kansalaisopiston yhteydessä toimiva Vekkuliteatteri juhlii tänä vuonna 35-vuotista taivaltaan. Äitienpäivänä ensi-iltansa saava juhlanäytös ”Hukassa on ...

Purkuosien kierrätys tehostuu

|
Kierrättäminen on ollut kaikkien huulilla jo vuosien ajan. Paaliksi puristettava auto palvelee osiensa ansiosta vielä elinkaaren jälkeenkin. Rekisteristä poistettu auto on nosturilla, käynnissä on ...
– Vapaa-ajan asumisen merkitys Etelä-Savossa esimerkiksi elinvoiman, työllisyyden ja maaseudun elävöittämisen näkökulmasta on merkittävä, sanoo Ilkka Juva.

”Nuoret vaativat mökkiseudulta enemmän”

|
Pilottikokeilu osoitti paikallisten palveluiden ja mökkiläisten kohtaanto-ongelmat. Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta on toiminut seudulla jo vuodesta 2006 lähtien. Tarkoituksena on kehittää vapaa-ajan asumista. Perinteinen kesälomamökkeily ...