Silmiä avaava TET-jakso

16.11.2018 Ajankohtaista
Ella Marttinen piti kovasti TET-jaksostaan.

Monissa Mikkelin kouluissa on käynnissä TET- jakso. Yhdeksäsluokkalaiset ovat kaksi viikkoa tutustumassa työelämään.

Tämä jakso voi olla monella tavalla hyödyllinen tai vastaisesti ei niin hyödyllinen. Useat yritykset ottavat mielellään nuoria tutustumaan työelämään, mutta jotkin yritykset eivät välttämättä ota lainkaan.
Näitä yrityksiä, jotka eivät ota mielellään nuoria TET-jaksolle ovat esimerkiksi pienyrittäjät, kuljetusalan yritykset tai työmaat. Suositeltavaa kuitenkin on, että nuori lähtisi tutustumaan itseään kiinnostavaan ammattiin.
Kävimme haastattelemassa Rantakylän Yhtenäiskoulun neljää innokasta tettiläistä. He vastasivat ystävällisesti kysymyksiimme.

Henna Partanen ja Marika Piekäinen saivat pitää seuraa ja auttaa senioreita.
Henna Partanen ja Marika Piekäinen saivat pitää seuraa ja auttaa senioreita.

Ensimmäiseksi kohdallemme sattui Burger Kingissä harjoitteleva Mona Kakriainen. Hän kertoi, että pikaruokaravintolassa harjoittelu oli ihan kivaa, Mona ei ole niinkään pitänyt tiskaamisesta.
Hän kertoi, että on muuten pitänyt paikasta. Mona pääsi harjoittelun aikana pussittamaan ranskalaisia ja siistimään salia. Ensimmäisen viikon Mona oli harjoittelussa Rossossa, mutta hänen mielestä siellä oli hieman tylsempää.
Rossossa Monalla ei ollut niin paljoa tekemistä, joten hän joutui paljon seisoskelemaan. Mona kertoi, ettei häntä ala niinkään kiinnosta, eikä hän näe itseään tulevaisuudessa työskentelemässä ravintola-alalla. Mona päätyi Rossoon ja Burger Kingiin, koska hän myönsi olleensa hieman myöhässä hakemassa harjoittelupaikkaa.

Seuraavaksi kävimme jututtamassa reipasta Ella Marttista, joka kertoi olleensa ensimmäisen viikon Ramin Konditoriassa. Toisen viikon hän vietti keskussairaalan apteekissa.
Tavoitimme hänet Kauppakeskus Stellasta senioripäiviltä. Ella kertoi, että on tykännyt olla kummassakin paikassa, sillä niissä on ollut monipuolisia tehtäviä. Ella oli tykännyt tutustua uusiin työtehtäviin. Hän kertoi, että kun hän alkoi miettiä eri vaihtoehtoja mihin mennä harjoitteluun niin hän keksi nopeasti, että sairaala ja lounasravintola kiinnostivat häntä.
Hän on kiinnostunut enemmän terveyspuolesta ja siksi hän tykkäsi olla enemmän sairaalassa.
Viimeiseksi kävimme palvelukodissa haastattelemassa kahta alasta erittäin kiinnostunutta nuorta naista.

Mona Kakriainen siisti Burger Kingin salia.
Mona Kakriainen siisti Burger Kingin salia.

Henna Partanen ja Marika Piekäinen olivat harjoittelussa Annankodissa, jossa he viettivät kaksi viikkoa. He kertoivat, että ovat pitäneet paikasta, koska he tykkäävät auttaa muita ihmisiä.
Henna kertoi heidän oppineensa työskentelemään eri ikäisten ihmisten kanssa. Palvelukodissa tytöt pääsivät pitämään paljon seuraa senioreille. He kertoivat auttaneensa heitä esimerkiksi ruokailussa ja liikkumisessa. Marika kertoi, että saivat pitää myös osallistua pitämään tuolijumppaa ja piirtämään piirrustuksia vanhuksille.
Tytöt menivät harjoitteluun palvelukotiin, koska ovat kiinnostuneita auttamaan ihmisiä. He myös kertoivat voivansa tehdä tulevaisuudessa saman tyylistä työtä, mutta eivät ehkä näe itseään palvelukodissa. Tyttöjen mielestä harjoittelujakso Annankodissa oli kuitenkin mukava kokemus ja he suosittelivat paikkaa mielellään muillekin nuorille.

Peppiina Kanerva ja Emmi Räisänen

Kirjoittajat ovat TET-jaksolla toimituksessa olleita 9. luokkalaisia.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0