Lämpö herätti kotipuutarhurit

18.5.2018 Ajankohtaista
Hankkijan puutarhamyymälässä Kirsi Seppälä ja Outi Karppinen neuvovat ja opastavat asiakkaita kasvien valinnassa ja hoidossa.

Kesäkukkien ja taimien myynti käynnistyi hieman etuajassa.

Aika monella harrastajapuutarhurilla on jo kynnenaluset mustina. Puutarhamyymälöissä yleensä äitienpäivä aloittaa vilkkaimman kauden, mutta odottamaton lämpöaalto innosti niin isojen kuin pienempien kasvimaiden ja puutarhojen vaalijat ryhtymään töihin jo etuajassa.

Hankkijan puutarhamyymälässä, kesäkukkien myynti on jo täydessä vauhdissa. Myös ruohonleikkurit, koneet ja työvälineet tekevät kauppansa. Edelleen hittituotteena on robotti-ruohonleikkuri.
– Vielä vähän pelätään yöpakkasia ja moni odottaa kesäkuun kymmenettä päivää, joka jostain syystä on se maaginen virstanpylväs, milloin aletaan tehdä ensimmäisiä istutuksia, kertoo Outi Karppinen.
– Äitienpäivä aloittaa kauden, mutta kesäkuussa ilmat ja maa varmasti on lämmennyt niin paljon, että kukat voi istuttaa huoletta maahan.
Kukkia on myynnissä pitkin kesää, vaikka varsinaisen kesäkukkakauden mielletään päättyvän juhannukseen.
– Esimerkkinä puuvartiset taimet sekä havut, joita myydään pitkälle syksyyn, kertoo Kirsi Seppälä.
– Keväällä myymme paljon myös hyötykasvien taimia ja siemeniä.
Viime vuosien trendejä ovat olleet heinät isoihin ruukkuihin istutettuna.

Myös Katajakankaan puutarhalla Haukivuorella myynti on hyvässä vauhdissa. Kaikki kasvit kasvatetaan pääsääntöisesti itse joko pistokkaista tai siemenistä. Valikoimassa löytyy kesäkukkia sekä hyötykasveja, kuten tomaattia, kurkkua, yrttejä, kurpitsaa, paprikaa, mansikka-amppeleita.
– Rakennetut ympäristöt lisääntyvät ja perinteiset kukkapenkit alkavat olla harvassa. Eniten kysytään amppeleita, kertoo Harri Kohvakka.
– Amppeleiden hyvä puoli on, että repertuaarissa löytyy vaikka mitä. Olemme valinneet niihin viimeisen päälle kasvualustan, joka tekee kasveista helppohoitoisia.
Kohvakan mukaan myös astiaistutukset yleistyvät kovaa vauhtia. Jopa perennapenkit alkavat olla harvinaisia. Siihen varmasti vaikuttaa tilan puute, esimerkkinä rivitalojen pihat.

Tenholankadun ja Porrassalmenkadun risteyksessä sijaitseva Tenholan Puutarhan myymälä on toiminut jo 28 vuotta samalla paikalla. Myynnissä on orvokkeja, kesäkukkia, amppeleita ja jonkin verran istutettavia taimia.
– Amppeli on kysytty tuote. Sillä saadaan heti kaunista ja valmista. Piha näyttää hyvältä, kun valmiit asetelmat ja kukkivat kukat voi kantaa sinne, kertoo Kari Haimilahti.
– Kaikki myytävät taimet tulevat lähiympäristöstä. Ulkomaisia tai halpamyyntitaimia ei ole lähdetty tilailemaan.
Myynti alkoi heti vapun jälkeen, kun kelit lämpenivät.
– Juhannukseen asti myydään kukkia. Sitten oma piha on nättinä, nauraa Haimilahti.

Ranta-Mikkolan puutarha Hirvensalmella viettää 10-vuotisjuhlavuottaan. Puutarhalla on runsas yrttivalikoima ja sen lisäksi myynnissä on kesäkukkia, vihannesten taimia ja valmiita kesäkukka-amppeleita.
– Ensimmäisenä keväänä taimia ja amppeleita oli noin puolet nykyisestä määrästä. Kysynnän lisääntyessä tarjontaakin piti luonnollisesti lisätä, kertoo Heidi Honkanen.
– Täällä löytyy esimerkiksi tomaatteja, kurkkuja, kaalia ja kurpitsoita. Uutuutena istutimme viime syksynä mansikkaa, jota myymme itsepoimijoille, kertoo Honkanen.
Pelargonia, samettikukka, petunia ja miljoonakello ovat kestosuosikkeja joita kysytään jatkuvasti.
– Iloinen asia on, että yhä useammin uskalletaan ja halutaan kokeilla jotain uutta. Siitä syystä olen myös jonkin verran ottanut aina jotain erikoisempiakin kukkia myyntiin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0