Kevään tulo on nurkan takana

22.3.2018 Koti
Krookukset ovat kevään ensimmäisiä kasveja.

Suomessa kevätkuukausia ovat maalis-, huhti- ja toukokuu. Mutta mikä on terminen kevät?

Ilmatieteenlaitoksen mukaan termiset vuodenajat määritellään vuorokauden keskilämpötilojen perusteella. Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on 0 ja +10 asteen välillä. Suomessa termisistä vuodenajoista pisin on talvi ja lyhyin kevät, joka kestää kuudesta yhdeksään viikkoa.
Kun lumet sulavat, terminen kasvukausi pääsee vauhtiin. Lämpötilan noustessa päivisin nollan yläpuolelle lumi sulaa jo varsin vauhdikkaasti.Yöpakkaset kuitenkin pysäyttävät sulamisen ja seuraavana aamupäivänä tarvitaan paljon lämpöenergiaa, jotta sulaminen käynnistyy uudelleen, kerrotaan Ilmatieteenlaitoksen sivuilla.

Meteorologi Helena Laakso sanoo, että aivan lähipäivinä terminen kevät ei ole vielä alkamassa. Hän arvioi, että se alkaisi kuitenkin huhtikuun alussa.
– Tämä vuosi näyttää olevan vähän viileämpi. Tosin kevään alkaminen vaihtelee paljon eri vuosina, Laakso toteaa.
Lähipäivien säätila Mikkelissä on aluksi pikkupakkasella, minkä jälkeen lämpenee. Sunnuntaina ja maanantaina saatetaan päästä kahteen plusasteeseen. Sitten taas viilenee. Sää on enimmäkseen poutaista, mutta lauantaina saattaa tulla lumikuuroja.
Viime vuonna terminen kevät alkoi Etelä-Suomessa maaliskuun alkupuolella, Keski-Suomessa huhtikuun aikana ja Kilpisjärvellä vasta 16.5.

Maaria Nykänen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0