Milloin olet viimeksi huoltanut talosi ulkopinnat?
Talon ulkopintaa pitäisi hoitaa vuosittain pesemällä seinät siihen tarkoitetulla pesunesteellä. Suuremmat maalausurakat riippuvat seinien kunnosta ja säiden vaikutuksesta maalipintaan.
– Jotkut suosittelevat maalaamaan talon viiden vuoden välein, mutta kannattaa katsoa oman talon kuntoa. Jokainen rakennus on kuitenkin yksilö, Värisilmä Mikkelin maalitohtori Jari Eerikäinen kertoo.
Maalitohtorit antavat teknistä maalausneuvontaa ja pystyvät usein selvittämään millaista maalia talon ulkoseinissä on käytetty.
– Nykyään ihmiset haluavat kunnostaa perinnöksi saatuja taloja ja mökkejä. Niissä halutaan monesti käyttää alkuperäisiä värejä.
Eerikäisen mukaan Etelä-Savossa on yleistynyt mustapilkkuhome. Se aiheuttaa talon seiniin mustia ja harmaita pilkkuja, jotka tulevat esiin erityisesti syksyllä sateiden myötä. Homeen aiheuttamia itiöitä leijailee kaikkialla.
– Kun ne löytävät otollisen kasvualustan, koko pihapiirin rakennukset postilaatikkoa myöten saattavat mustua, maalitohtori selventää.
Homeitiö ei lahota puuta tai aiheuta muuta harmia, kuin esteettistä haittaa. Se myös pakenee UV-valoa, joten auringon säteet saavat sen katoamaan rakennusten pinnasta.
– Kesämökkiläiset eivät välttämättä huomaa sen olemassa oloa, mutta on ikävää, jos mökki näyttää homehtuneelta. Asiasta selviää yleensä seinien pesulla ja pintakäsittelyllä. Jos asiaa ei hoideta, se jatkaa kasvamista ja leviämistä.
ÄLÄYS: Autoa pestään säännöllisin väliajoin, mutta talo unohtuu helposti vuosiksi.
Eerikäinen heittää ilmoille vertauksen; talon arvo saattaa hyvinkin olla 200 000 euroa, kun taas auton 20 000 €. Autoa pestään säännöllisin väliajoin, mutta talo unohtuu helposti vuosiksi. Pienellä vaivalla saattaa säästää tulevaisuudessa monta euroa.
Maalitohtorit tekevät kohdekäyntejä, joiden tarkoituksena on kartoittaa talon tai mökin kunto. Samalla tarkastetaan rännit ja pihan kasvustot.
– Monesti tilanne on se, että sireenit on istutettu kolmen metrin päähän talosta. Vuosien saatossa ne ovat kuitenkin kasvaneet kiinni seiniin, Eerikäinen kertoo.
Silloin vinkkinä on leikata kasvit. Niiden mukanaan tuoma kosteus sekä lika aiheuttavat maalipinnan kulumisen. Mies vinkkaa talon olevan tärkeämpi kuin sireenit.
– Jos ulkoseinäpaneelit ovat lahot ja huonossa kunnossa, ne kannattaa vaihtaa kokonaan. Ennemmin kuin lähteä vetämään maalia päälle, Eerikäinen lisää.
Monesti omaa kiinteistöään katsellessa sokeutuu sille, mikä olisi järkevintä ja milloin huolto on ajankohtaista. Silloin on hyvä pyytää ammattilainen paikalle kartoittamaan tilanne.
– Jos on tarvetta pyytää paikalle urakoitsija, niin kartoituksemme auttaa tarjouksen pyynnöstä. On hyvä, kun tietää, mitä tarjoukseen pyytää. Silloin asiat sujuvat helpommin, Eerikäinen opastaa.