Monesta pihasta löytyy laiton halkopino

19.3.2017 Vapaa-aika
Halkopinoja ei tule säilyttää talon seinustaa vasten paloturvallisuussyistä. Märkä puupino voi myös aiheuttaa seinäpintaan kosteusvaurioita.

Väärin säilytetyt polttopuut ovat tulipaloriski.

Talon seinää vasten pinottu halkopino on tuttu näky monessa pihassa. Paloturvallisuussyistä puuta ei saisi kuivata eikä säilyttää puuseinää vasten. Pelastuslain määräykset puiden ulkosäilytykselle ovat tiukat. Halkopinon täytyy sijaita vähintään kahdeksan metrin päässä asuinrakennuksesta. Tulipalon sattuessa väärin säilytetyt puut voivat alentaa vakuutusyhtiön maksamia korvauksia.

– Klapeja ei saisi säilyttää rakennusten seinustoilla, autotallissa tai autokatoksessa, vaikka monet niin tekevätkin. Jos puut syttyvät tai sytytetään palamaan, koko rakennus voi palaa. Vakuutusyhtiön kanssa voi tulla ikäviä yllätyksiä, jos väärin säilytetyt puut ovat edistäneet paloa, kertoo rakentamisen ja sisustamisen tuotteisiin erikoistuneen Pisla Oy:n myyntijohtaja Mika Sandelin.

– Meidän yhtiössä kotivakuutuksen suojeluohjeessa ei mainita erikseen seinustoilla olevia puukasoja, mutta siinä kehotetaan noudattamaan paloviranomaispäätöksiä. Paloviranomainen voi pelastuslakiin vedoten määrätä viemään puut pois, kertoo LähiTapiolan alueellinen riskipäällikkö Jyrki Manninen.

Turvalliseksi etäisyydeksi halkojen säilytykselle on määritelty kahdeksan metriä asuinrakennuksesta. Talon sisälle saa tuoda enintään puoli kuutiota polttopuuta, ellei niitä säilytetä paloeristetyssä tilassa.

– Toinen ongelma ulkoseinää vasten pinotuissa puissa on, että ne voivat vaurioittaa seinän rakenteita. Jos puut pääsevät kastumaan, ne voivat aiheuttaa kosteusvaurioita seinäpintaan ja kerätä home- ja sienikasvustoa, Sandelin lisää.
Rakennusten alla tai välittömässä läheisyydessä ei saa säilyttää myöskään mitään helposti syttyvää materiaalia kuten roska-astioita, pahvipinoja tai kuljetuslavoja. Manninen muistuttaa, että roskakatokset ja jäteastiat on sijoitettava siten, että tulipalon syttymisen ja leviämisen vaara on vähäinen.

– Roskakatoksen sijainti riippuu tapauskohtaisesti tontista ja naapurin rajasta. Sen tulisi sijaita vähintään neljän metrin etäisyydellä omaan ja naapurin taloon nähden. Kerrostaloyhtiöissä jätekatoksen etäisyytenä muihin rakennukseen nähden on vähintään kahdeksan metriä, Manninen kertoo.

Myöskään helposti syttyvää materiaalia ei saa säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä.

– Bensiini, palavat nesteet ja muut vaaralliset aineet on säilytettävä paloviranomaisten määräysten mukaisesti. Kemikaalien sallituista säilytysmääristä mainitaan erikseen paloviranomaisten tekemässä paloturvallisuusoppaassa.

Oppaassa mainitaan myös ulkotulien tekeminen, parvekkeella grillaaminen, tuhkan säilyttäminen ja keväinen roskien poltto, jotka asukkaiden tulisi huomioida.

– Yksi ikuisuuskysymys on kerrostaloyhtiöiden rappukäytävät. Lastenrattaiden säilyttäminen on kiellettyä porraskäytävässä, sillä poistumisteiden varrella ei saa olla ylimääräistä tavaraa.

– Autonrenkaitakaan ei kannattaisi säilyttää häkkivarastossa. Ne eivät syty helposti palamaan, mutta ne savuttavat ja nokeavat paljon tulipalon sattuessa, Manninen päättää.

Valtakunnallisen käytännön mukaan kerrostaloasunnon häkkivarastossa saa säilyttää enintään yhden auton rengassarjan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0