Työn sankari on onnellinen

20.1.2017 Ajankohtaista
Imuri soi. Aina hyvällä tuulella olevan Kimmo Seppäsen tehtävänä on pitää myynnissä olevat autot siisteinä.

Työyhteisössä jokaisen tekijän panos on tärkeä. Oma paikka tosin voi löytyä vasta ajan kanssa.

Mikkeliläisen Kimmo Seppäsen askel käy tiheään, kun autot puhdistuvat yksi toisensa jälkeen. Työpäivän aikana kohteita on useampia ja laadusta ei tekijän itsensä mukaan tingitä. Tunnollisen ja erityisen hyvällä muistilla varustetun miehen työura alkoi Rinta-Joupin Autoliikkeessä vuoden 2010 elokuussa.

Työllisyyspalvelu Reitin kautta vaihtoautovaraston puhtaudesta vastaamaan tulleen Kimmon työuralle mahtuu monenlaisia kokemuksia aina 1980- ja 1990-lukujen vaihteesta, mutta vakituista työpaikkaa ei kuitenkaan ollut. Vuodenvaihteessa eläköityneen myyntipäällikkö Kari Lampisen ja Kimmon välille syntyi tukityöllistämisen aikana luottamuksen silta. Kari huomasi Kimmon tunnollisuuden ja kun miehelle saatiin aikaiseksi selkeä työnjako, alkoi arki sujumaan moitteetta.

Lampisen mukaan Kimmon tärkein piirre on ollut aina asenne. Sen todistaa miehensä itsensä sanoma asia, josta olisi hyvä meidän kaikkien ottaa oppia.

– Autojen pitää olla puhtaita ja siistejä, jotta kauppa käy. Jos ne eivät ole, ei käy kauppa ja ennen pitkää meille käy huonosti, Kimmo painottaa.

Kimmon työnkuva on moninainen. Äkkiä voisi luulla, että autojen putsaaminen on vain pölyharjan kanssa sisätiloissa kuljeksimista. Itse asiassa se on sitäkin, mutta myös paljon muuta. Talviaikaan lumityöt ovat isossa roolissa, kun 200 vaihto- ja esittelyauton päältä ja väleistä pitää luoda lunta pois. Kesäisin vihollisina ovat siitepöly, puun roskat ja vesisade. Kovan fysiikan vaativa työ kaipaa sopivien varusteiden lisäksi myös pelisilmää, sillä autot pitää saada puhtaana ajoon nopeallakin aikataululla.

Positiivisen hengen luojana tunnetun Kimmon työ huomattiin myös viime Pyhäinpäivän seutuun. Kerran vuodessa juhlimaan kokoontuvan Rinta-Joupin Autoliikkeen koko maan henkilökunnan ollessa läsnä, nosti toimitusjohtaja Ari Rinta-Jouppi uutteran työntekijänsä asenteen esille kunniamaininnoin. Se hetki ei pyyhkiydy ihan heti pois mielestä.

– Olen onnellinen, kun saan olla näin hyvässä työpaikassa töissä, Kimmo suitsuttaa.

– Oma positiivinen suhtautumisesi asioihin on tärkeintä, me kaikki välillä onnistumme paremmin ja välillä huonommin, mutta se kuuluu elämään, Kari ja uudeksi myyntipäälliköksi siirtynyt Heikki Laine toteavat.

Vapaa-ajalla Kimmon aika kuluu arkisten kotiaskareiden, kuten ruoanlaiton ja siivoamisen, parissa. Liikuntamuodoista kävely on mieluisin tapa pitää kuntoa yllä. Autojen kanssa tekemisissä oleva mies pitää luonnollisesti moottoriurheilusta. Ralli on ykköslaji ja tietoa siltä saralta riittää. Oma idoli löytyy läheltä: Mikkelin oman ralliässän Jari Ketomaan tekemiset on pantu merkille koko uran ajalta.

Alkavaa rallikautta odotetaankin jo vesi kielellä, kun säännöt menivät uusiksi.

– Kyllä sitä pitää käydä Neste Rallia katsomassa, kuten tapaan on kuulunut jo vuosien ajan, Kimmo kertoo ja jatkaa matkaa seuraavaa autoa kohti.


TYP Reitti selvittää polkuja työelämään

Väliinputoaminen on tuttu termi työmarkkinakielessä. Mikkelin seudulla vuosien ajan työnantajien ja työttömien välille tarvittavia naruja on solminut TE-toimiston palvelujen lisäksi lakisääteinen TYP-Reitti.  Kuntien, TE-toimiston ja Kelan yhteispalvelun avulla edistetään pitkään työttömänä olleiden henkilöiden työllistymistä, elämänhallintaa, työkyvyn ylläpitoa ja kuntoutumista.

– TYP Reitissä palvellaan sellaisia pidempään työttömänä olleita henkilöitä, joiden työllistyminen ei onnistu pelkästään TE-toimiston tuella.  Henkilöllä ei ole esimerkiksi vain jotain sairautta, vaan moninaisia haasteita, jotka vaativat tukea työllistymiseen, kertoo palvelukoordinaattori Anu Hotokka.

Ensimmäisellä tapaamisella tehdyn kartoituksen jälkeen laaditaan yksilöllinen ja monialainen työllistymissuunnitelma. Työkokeilu tai kuntouttava työtoiminta ovat tukikeinoja, joita voidaan käyttää matkalla tavoitteeseen eli työllistymiseen. TYP Reitin asiakkaaksi tulee vuosittain noin 200 uutta henkilöä. Vastaavasti asiakkuuksia päättyy saman verran.

– Mikkelin seudun TYP Reitissä on koko ajan 600–700 aktiivista asiakasta, joiden kanssa työskennellään. Osa pääsee pitkäaikaisen sairauden hoitoon tai jopa eläkkeelle. Suurin osa päätyy palkkatukityöhön tai opiskelemaan. Joidenkin osalta esimerkiksi kuntouttava työtoiminta jatkuu.

Työllistymissuunnitelman toteutumista seurataan ja tuetaan TYP Reitin asiakkuuden aikana säännöllisesti.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0