Vetovastuu siirtyy nuoremmille hartioille

8.12.2016 Auto & Kone
Tuttu parivaljakko. Heikki Laine ja Kari Lampinen ovat tehneet yhdessä töitä kaikkiaan 15 vuoden ajan.

Reilun 30 vuoden rupeama autotalojen johtotehtävissä päättyy vuodenvaihteessa.

Rinta-Joupin autoliikkeen Mikkelin toimipisteessä on meneillään vetokapulan vaihto. Alusta asti eli vuodesta 2004 mukana ollut Kari Lampinen saa työlleen jatkajan oman talon sisältä, kun Heikki Laine ottaa vetovastuun.

Parivaljakon yhteinen taival on ollut pitkä ja kaksijakoinen, jälkimmäinen tosin vain ajallisessa mielessä, sillä miehet tulevat keskenään toimeen erittäin hyvin. Heikki työskenteli ennen yrittäjyysajanjaksoaan Karin alaisuudessa Karikon Autotalossa vuosina 1997–2003. Rinta-Joupilla yhteinen taival alkoi lähes yhdeksän vuotta sitten.

Karin työura Mikkelissä alkoi puolestaan vuonna 1985 Koneliike Viljakaisen palveluksessa.

– Se oli silloin tämän seudun mahtitalo. Joka kolmas uusi auto myytin sieltä, eli Lada tai Toyota, mies muistelee.

Savonlinnassa varttunut Schaumanin vaneritehtaan työnjohtajan poika työskenteli ennen Mikkeliin ja autoalalle tuloaan tietotekniikan myyntitehtävissä. Mikkelissä hän on työskennellyt myyntipäällikkönä ja autotalon johtajana.

Pidetyn henkilöstöjohtajan salaisuus löytyy kotoa.

– Sitähän me olemme mihin meidät on kasvatettu. Isäni oli kohtelias mies ja sitä olen koittanut itsekin noudattaa. Jos hän tarvitsi vasaraa, niin hän ei koskaan komentanut että ”vasara”, vaan sanoi ”saisinko vasaran”.

Toinen suuri vaikuttaja oli alan johtotehtävissä vaikuttanut Pertti Paajanen.

– Hän näytti esimerkkiä omalla rauhallisella ja analyyttisellä tavallaan, kuinka isoja asioita viedään eteenpäin ja henkilökunnan tietoisuuteen.

Samaa linjaa aikoo myös Heikki jatkaa eli maltillisella mutta jämptillä linjalla.

– Asiakkaat kyllä aistivat, minkälainen henki on talossa. Ilmapiirillä on iso merkitys, hän korostaa.

Paineensietokykyä autokaupan myyntipäällikkönä ja johtotehtävissä todellakin tarvitaan. Ala on erittäin herkkä suhdannekäänteille. Lisäksi erilaiset lakimuutokset ja trendit muuttavat toimintaa hyvinkin nopeasti.

– Netti on ollut suurin muutos sen 20 vuoden aikana, mitä olen autokauppaa tehnyt, Heikki kertaa.

Netin tuoman muutoksen myötä ala on nykyään läpinäkyvä. Legendat autoliikkeiden huonosta palvelusta ja huijauksista ovat jo muinaisjäänteitä. Miehet kehuvatkin ostajia erittäin tuote- ja hintatietoisiksi.

– Silti kaupanteko on samanlaista kuin ennenkin, kanssakäymistä asiakkaiden kanssa ja sovituista asioista kiinnipitämistä.

Laine on kuulunut koko konsernin tasolla eniten autoja myyvien joukkoon jo vuosien ajan. Nälkä tehdä asioita oikein kanavoituu jatkossa eri tavalla, sillä rooli ykkösmyyjästä tiimin vetäjäksi tarkoittaa erilaista lähestymiskulmaa asioihin.

– Tietyllä tavalla olen enemmän taustalla, sillä on ajateltava paljon asioita, mitä ei automyyjän tarvitse miettiä.

Rinta-Joupin Autoliike työllistää jatkossa viisi automyyjää myyntipäällikkö Laineen lisäksi. Myyntiä avustavien henkilöiden, autosihteereiden ja huoltokorjaamon henkilökunta mukaan laskettuna 22 henkilöä saa leipänsä Ketunniementien varrella sijaitsevasta autotalosta. Ensi vuoden alusta saman katon alta löytyy myös Mikkelissä muutama vuosi sitten automyyjänä toimineen, pian konsernin ostopäällikkönä aloittavan Ilkka Häkkäsen tukikohta.

Karille päätös jäädä pois työelämästä on iso. Eläkepäivillä aika tulee kulumaan liikunnan ja matkustelun parissa. Eritoten hiihtoladut kutsuvat, kun talvikin näyttää tulevan oikein kunnolla päälle.

– Nyt ajatus jäädä pois alkaa tuntua jo mukavalta, mutta kyllä täällä varmasti tulee käytyä vielä monta kertaa, mies toteaa.

Ennen vapaalle heittäytymistä miehet haluavat puhkaista uuden myyntiennätyksen.

– Uusi ennätys eli 2 000 myydyn auton raja on lähellä. Myyntimme on kasvanut jo reilulla viidenneksellä tänä vuonna ja yritämme saavuttaa tuon tavoitteen, miehet toteavat kuin yhdestä suusta.
Niinpä niin. Kauppamies on aina kauppamies, siintävät eläkepäivät sitten lähellä tai kaukana.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0