Peräkärrisaunasta tulee pilkkikoppi

7.12.2016 Ajankohtaista
Otto ja Topi Taavitsaisen pikkusauna lämpiää kerran viikossa.

Toiset tekevät mitä osaavat. Taavitsaisen veljekset tekevät mitä haluavat.

Äänet ovat kovat ja vauhti kova. Meininki on ihan mahdoton. Näin voi kuvailla Otto ja Topi Taavitsaisen menoa, kun kaksospojat kurvailevat ulkona mitä ihmeellisimpien vempeleiden kanssa. Kaksikko harrastaa erilaisten kulkupelien rakentamista, joille hevosvoimana toimii joskus raivaussahan moottori ja toisinaan moottorikelkan kone.

Tällä kertaa toinen Topi ajaa itsetehdyllä mönkijällä, jonka äänet kuuluvat hämärtyvässä illassa kauas asti. Otto ajaa punaisella nelivetoautolla vetäen perässään poikien rakentamaa peräkärrisaunaa. Hauskannäköisen auton on rakentanut poikien isän, mutta saunan he nikkaroivat itse viime kesänä.

Otto pysäköi ajoneuvoyhdistelmän pihan reunaan ja laittaa tulet saunankiukaaseen. Menee vain tovi, kun lautarakenteisen saunan piipusta alkaa tupruta musta savu.

– Saunan rakentamiseen meni aikaa vain kolme päivää. Peltikaton tekemisessä meillä oli kaveri apuna. Katolle ja sisäpuolelle on laitettu lasivillat. Seinät on vuorattu sisältä ja ulkopuolelta paneeleilla, pojat kertovat esitelleen rakennusta.

Sauna ei ole kooltaan kovinkaan suuri, vain noin pari metriä kanttiinsa.

– Kyllä siinä mahtuu ainakin neljä saunomaan yhtä aikaa. Jos tekisi kiukaalle syvennyksen, niin sitten mahtuisi pari lisää, he suunnittelevat.

Sauna on päivystänyt pihalla olevan tekolammen äärellä. Nikkarit sanovat, että kesällä löylyissä istuttiin kavereiden kanssa joka päivä. Talven myötä sauna lämpiää kerran viikossa.

– Kyllä siinä saa hyvät, kuivat ja napakat löylyt. Laiturikin me tehtiin itse.

Otto veti käyntiin itsetehdyn mönkijän, jossa on vanha moottorikelkan moottori. Topin ajelut jäivät kuitenkin lyhyeen, sillä koneesta loppui bensa.
Otto veti käyntiin itsetehdyn mönkijän, jossa on vanha moottorikelkan moottori. Topin ajelut jäivät kuitenkin lyhyeen, sillä koneesta loppui bensa.

Veljekset ovat suunnitelleet talven varalle saunalle myös uusiokäyttöä.

– Me ajateltiin että, jos renkaiden tilalle vaihtaisi sukset ja saunan lattiaan poraisi reiät, niin siitä saisi pilkkikopin. Sitä voisi vetää jäällä itsetehdyllä mönkijällä, joka valmistui eilen. Näin saunalle saisi monikäyttöisyyttä.

Kesällä pojat tekivät vesillä kulkevan rattikelkan, jonka voimalähteenä toimi raivaussahan moottori.

– Poikien voimavara on se, että he tekevät hommia kahdestaan. Toinen on aivot, joka suunnittelee ja toinen aisapari tekee. Molemmilta sujui puikkohitsaus jo kuuden vanhana. Oli nimittäin pakko, sillä en avustanut heitä, poikien isä Timo Taavitsainen selventää.

– En vielä silloin arvostanut heidän tekeleitään. Olen aina vastustanut kaikkia juttuja, koska pojat tuhlaavat tarvikkeita ja halli on aina ihan sekaisin. Joka kerta lopputuloksena syntyy kuitenkin ulos ajettava härveli.

Tekeleiden myötä isä on oppinut arvostamaan poikiensa lahjakkuuksia.

– Molemmilla on erittäin hyvät kädentaidot. Jos joku osa puuttuu, niin he tekevät sen itse, kuten kaasuttajan rikan, isä kehuu.

Veljekset eivät osaa sanoa seuraavasta projektista vielä mitään.

– Todennäköisesti jotain älytöntä on taas tulossa. Mutta on se hyvä, että he tekevät ihan mitä itse haluavat, Timo Taavitsainen päättää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1