Auttaminen antaa paljon kaikille

6.12.2016 Ajankohtaista
Auttamisen ilosta. Veteraanien asuinolojen parantamiseen on Matti Räisäsen mukaan lähtenyt jo 11 yrittäjää. Yksi heistä on A-Kuivaus Oy:n Sami Pöllänen.

Itsenäisen kotimaan puolesta voi yhä tehdä pyyteetöntä työtä. Aika alkaa veteraanien auttamiseksi käydä kuitenkin vähiin.

Elokuinen lehdenlukutuokio sai idean syttymään Rantakylässä asuvalla Matti Räisäsellä. Ilta-Sanomista luetussa jutussa kerrottiin kuinka joukko yrittäjiä ja muita auttamishaluisia ihmisiä oli kunnostanut sotaveteraanin talon Mäntsälässä ilman sen kummempaa metelöintiä.

Siitä alkoi toimenmiehenä tunnetun Räisäsen työ koota autettavia ja auttamishaluisia yhteen. Hienolta kuulostava idea on mennyt eteenpäin, mutta on saanut myös kapuloita rattaisiin yllättäviltä tahoilta. Tästä Räisänen on hieman ihmeissään.

– Tämä perustuu puhtaasti omaan haluun auttaa sotaveteraaneja. Oma edesmennyt isäni oli myös sotaveteraani ja tiedän heidän luonteenlaatunsa aika tarkasti: mistään ei valiteta, vaikka aihetta olisikin.

Rahaa ei projekteissa käsitellä lainkaan, vaan materiaalit ja työpanokset, kuten sähkömiesten, putkimiesten ja muiden ammattitaito, tulevat suoraan auttavilta tahoilta. Tällä hetkellä mukana on jo 11 yhteistyökumppania.

Keväällä kiinteistöhoitoyrityksensä myynyt mies tietää verkostonsa kautta lukuisia yrittäjiä, jotka tuntevat veteraanien avuntarpeen. Veteraanijärjestöjen kanssa yhteistyötä on viritelty, mutta autettavien kohteiden löytäminen tuntuu tällä hetkellä kinkkisimmältä osa-alueelta.

– Emme halua olla millään lailla tungettelevia, haluamme vain auttaa.

– Tästä ei kenenkään tarvitse tuntea kiitollisuudenvelkaa, vaan päinvastoin: me yritämme maksaa sitä takaisin itsenäisen Suomen taanneille sotaveteraaneille, Räisänen muistuttaa.

Aika alkaa kuitenkin käydä vähiin, sillä veteraanien rivit ovat jo harvat, ja omillaan elävien vieläkin harvemmat. Räisäsen mukaan hyvää ajatusta ei kuopata veteraanien sukupolven myötä, vaan toimiva mekanismi suunnataan jollekin muulle apua tarvitsevalle ryhmälle.

– Tätä työtä olisi pitänyt tehdä jo 20 vuotta sitten, mutta silloin ei aika riittänyt. Tehdään edes nyt se, mitä on tehtävissä.

Räisänen on syksyn aikana käynyt auttamassa jo useampaa veteraania. On eristetty pumppuhuoneen seinät, korjattu asuntojen lukituksia, vaihdettu vesihanoja ja juteltu miesten juttuja.

– Se sosiaalisuus on todella tärkeä osa. Kaikki heidän arjessa vaikuttavat auttavat henkilöt ovat pääasiassa naisia ja tietenkin he ovat huippuja omissa tehtävissään. Mutta selvästi tilausta on miesten välisille juttutuokioille ja aihepiireille.

Mutta mistä auttamisenhalu on juuri iskenyt Räisäseen kuin tuhat volttia? Siihen löytyy lopulta selkeä vastaus.

– Kun kolme vuotta sitten sairastuin itse vakavasti, niin olen saanut paljon apua sekä myötätuntoa. Haluan vain laittaa hyvän kiertämään, ei sen kummempaa. Räisänen toivookin, että häneen otettaisiin rohkeasti yhteyttä, mikäli omassa lähipiirissä on sotaveteraani, jonka nurkat kaipaavat remonttia.

Sotaveteraaneja auttavan verkoston yhteystieto on: matti.raisanen@brahe.fi tai 050 535 5511.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0