Ikkunoiden vaihtamisesta on monta hyötyä

13.10.2016 Rakentaminen
Anne Roivaksella ikkunanpesu hoituu nyt helposti. Vanhoissa sisäikkunoissa ei ollut saranoita, joten niiden poistamiseen tarvitsi aina kaverin avuksi.

Iso remontti nostaa talon arvoa.

Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen uusiin on yksi hyvä keino säästää energiakustannuksissa. Nykyikkunat ovat energiatehokkuudeltaan 2-3 kertaa parempia, kuin 20-30 vuotta sitten. Jos vanhoista ikkunoista vetää ja ikkunan pinta hohkaa kylmää pakkasella, parantaa ikkunanvaihto myös asumismukavuutta.

– Nykyaikaiset ikkunat vaikuttavat myös talon ulkonäköön. Ulkoapäin katsottuna ne antavat talolle ryhtiä. Vanhoissa taloissa ikkunanpuitteet ovat usein tummia, joten vaihtaminen antaa sisäpuolella huoneisiin valoisuutta, toteaa Tapijola-ikkunat toimitusjohtaja Jussi Aitto-oja.

Vuosikymmeniä vanhat ikkunat ovat usein myös hankalat pestä ja huoltaa.

– Uusissa ikkunoissa on neljä pestävää pintaa, kun taas vanhoissa malleissa voi olla kuusi. Entisajan ikkunat saattavat avautua vain toiseen suuntaan, joten se myös hankaloittaa pesua.

Vanhoissa ikkunoissa puuosien pinnat ovat huokoisia, joten lika tarttuu niihin suht helposti. Lisäksi niitä saa rapsutella ja maalata säännöllisin väliajoin.

– Nykyisin puuosien pinnat ovat kiiltäviä ja liukkaita, joten se lisää helppohoitoisuutta. Ikkunoiden ulkopuoliset osat ovat alumiinia, joten ne ovat huoltovapaita huoltomaalauksesta- ja korjauksesta.

Ikkunaremontti nostaa kiinteistön arvoa. Ikkunat valmistetaan yksilöllisesti mittatilaustyönä ja toimitusajat ovat vain muutamia viikkoja. Ikkunoiden määrästä riippuen varsinainen asentaminen saattaa viedä ammattimiehiltä aikaa vain yhden työpäivän.

Ammattilaisilta ikkunanvaihto käy todella nopeasti. Homma on siistiä ja asentajat vievät yleensä vanhat ikkunat mennessään.
Ammattilaisilta ikkunanvaihto käy todella nopeasti. Homma on siistiä ja asentajat vievät yleensä vanhat ikkunat mennessään.

Anne Roivas asuu 60-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka yläkerta on muutettu asuintilaksi 80-luvulla. Hän vaihdatti taloonsa uudet ikkunat elokuussa. Roivas ei alun perin suunnitellut ikkunaremonttia, mutta hän sai asiaan kimmokkeen kesällä ovelta ovelle kiertävältä kauppiaalta.

– Pyysin tarjouksen myös toiselta ikkunatoimittajalta. Se oli edullisempi ja sain hyvän rahoitusvaihtoehdon osamaksulla.

Remontti sattui muutenkin sopivaan ajankohtaan, sillä talon pohjoispäädyn ulkovuoraus korjattiin kesällä. Samalla talo maalattiin kauttaaltaan kertaalleen.

– Nämä ovat nyt niin kätevät pestä, kun ne aukeavat sisäänpäin. Ennen tarvitsi aina kaverin avuksi. Sisäikkunat piti ottaa irti, koska niissä ei ollut saranoita, hän toteaa pestessään ikkunoita.

Taloon vaihdettiin kaikkiaan seitsemän ikkunaa. Ikkunat tulivat pihalle viikko ennen asennusta.

– Kun asennusmiehet tulivat, niin homma kävi yhdessä työpäivässä. Kaikki hoitui tosi siististi ja roskatkin he veivät mennessään. Vanhat ikkunatkin he olisivat ottaneet mukaan, mutta niitä käytetään ensi kesänä verannan laajennukseen.

Vaikka varsinaiset pakkaskelit eivät ole vielä alkaneet, niin Roivas sanoo huomanneensa jo nyt uusien ikkunoiden lämpövaikutukset.

– Sen huomaa varsinkin yläkerrassa, koska normaalisti siellä pitäisi olla lämpöpatteri jo päällä tähän aikaan vuodesta. Alakerrassa vanhat ikkunat vetivät kylmällä kelillä huuruun varsinkin keittiössä. Nyt ei ole sitä ongelmaa.

Roivas uskoo, että tuore investointi näkyy asumismukavuuden lisäksi myöhemmin myös energiankulutuksessa. Sen puolesta hän odottaa tulevaa talvea jo mielenkiinnolla.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0