”Avoautot ovat boheemeja ja hieman romanttisia”

7.7.2016 Auto & Kone
Niki Härkösen vuoden -62 Austin Healey tuo hymyn monelle. Kuva: Niki Härkönen Kesäajelulla.

Tyypillisessä elokuvan avoautokohtauksessa hiukset hulmuavat ja hatut lentävät. Ajelusta haetaan ennen kaikkea oikeaa tunnelmaa ja ehkä ripaus romantiikkaa.

Katukuvassa saattaa kesäaikaan bongata paljon erilaisia ja mallisia kesäautoja. Yksi niistä on Niki Härkösen Austin Healey vuodelta -62. Auto on kulkeutunut alun perin Britanniasta Kaliforniaan, josta matka on jatkunut Suomeen. Härköselle auto on tullut perhetuttavan kautta.

– Aurinkoiset päivät menevät yleensä pörrätessä pitkin kaupunkia. Parasta on tietenkin fiilis ja kavereiden kanssa on syntynyt paljon hyviä muistoja tien päällä, Härkönen toteaa.

Moni jää varmasti katselemaan tätä autoa, koska kyseistä mallia ei montaa Suomesta löydy, ainakaan näillä väreillä.

– Kyllä siinä tulee itsellekin hyvä mieli, kun ihmiset hymyilevät nähdessään auton. Pikkulapset yleensä toteavat vain ”vau”, Härkönen naurahtaa.

Hänen mukaansa paras ajokeli on illan viileydessä auringon vielä paistaessa.

Niki Härkönen vei äitinsä Liisa Härkösen äitienpäiväajelulle. Yllätys oli kuulemma mieluinen. Kuva: Miia Liukkonen
Niki Härkönen vei äitinsä Liisa Härkösen äitienpäiväajelulle. Yllätys oli kuulemma mieluinen. Kuva: Miia Liukkonen

Avoautoilun kannalta alkukesä on ollut erittäin suotuisa säiden puolesta. Tutut rättikatot alkavat olla historiaa ja niiden tilalla ovat tulleet kovakattoiset mallit.

– Kovakattoisia autoja voidaan käyttää ympäri vuoden, mutta kyllä ne melkein kesäautoiksi hankitaan, Rinta-Joupin automyyjä Pekka Vesanka toteaa.

Rinta-Joupilta löytyvästä Mercedez-Benz avoautosta löytyvät saman ominaisuudet kuin mistä tahansa muusta autosta. Vesangan mukaan sen automaattivaihteisto helpottaa kaupunkialueella kruisailua.

Citroenia esittelevä Kärkimerkkien myyjä Rami Hurskainen puolestaan kertoo autojen vankistuneen.

– Melkein kaikissa malleissa on kovakatto ja sen ansioista autoista on saatu kokonaisuudessaan tukevampia.

Luonnollisesti kesän alussa kysyntä alkaa lisääntyä. Savilahden automyyjä Jere Parkkinen sanoo, että avoautoille löytyy oma ostajakuntansa.

– Se sopii luonnollisesti kaikille, mutta lähiaikoina olen huomannut, että keski-ikäiset naiset ovat kiinnostuneita hankkimaan kesän menopelin tai vaihtoehtoisesti 18-20-vuotiaat nuoret.

Parkkinen arvelee avoautoissa eniten viehättävän fiilis, jonka tuulenvire ja mielikuvat luovat.

– Avoautot ovat hienoja ja boheemeja. Ja miksei aavistuksen romanttisiakin, mies pohtii.

Vesanka puolestaan toteaa, että moni moottoripyörästä luopuva haluaa itselleen menopelin, jossa vauhdin voi tuntea.

– Se on hyvä vaihtoehto pyörälle. Ihan mukavasti autot vaihtuvat kesän aikana, joten kysyntää on näilläkin leveyksillä.

Savilahden auton Jere Parkkinen esittele 4-paikkaista Ford Focusta. Yleensä avoautoissa katon mekanismi ei toimi liian kovassa vauhdissa. –Suositeltavaa on tietenkin pysähtyä kokonaan siksi aikaa kun laskee tai nostaa kattoa, Parkkinen ohjeistaa.
Savilahden auton Jere Parkkinen esittele 4-paikkaista Ford Focusta. Yleensä avoautoissa katon mekanismi ei toimi liian kovassa vauhdissa. –Suositeltavaa on tietenkin pysähtyä kokonaan siksi aikaa kun laskee tai nostaa kattoa, Parkkinen ohjeistaa.

Jos avoautoa mielii, niin kannattaakin muistaa, mihin käyttötarkoitukseen auto tulee. Sinkuille tai pariskunnille sopii kaksipaikkainen, kun taas perheellisen kannattaa valita 4-paikkainen malli. Tavaratilaa ei avoautoista juurikaan löydy, koska katot ovat rakennettu piiloutumaan takakonttiin.

– Tavaroita ei tietenkään kannata jättää autoon, kun katto on alhaalla, Rami Hurskainen vinkkaa pilke silmäkulmassa.

Hänellä itselläänkin on avoauto, joka kyydissä taittuvat matkat mökille. Hurskaisen mukaan auton täytyy miellyttää omaa silmää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0