Parvekkeelta ruokapöytään

|

Kirsi Seppälä esittelee hyötykasvien viljelyyn sopivia kuormalavojen kauluksia. Syvemmässä osiossa voi kasvattaa esimerkiksi perunaa ja porkkanaa ja matalammassa vaikka yrttejä.

Perunoiden ja muiden hyötykasvien kasvatukseen et tarvitse omaa maata, sillä ne menestyvät hyvin myös parvekkeella multaämpäreissä tai kasvusäkeissä.

Helppoja ja takuuvarmoja kasvajia parvekkeella ovat peruna, tomaatti ja lehtivihannekset, kuten salaatti. Myös yrtit ja syötävät kukat, kuten kehäkukka, krassi ja herneet, kasvavat hyvin parvekkeella ruukuissa, laatikoissa, kasvusäkeissä tai ämpäreissä.

– Hyötykasvien kasvatus on nyt todella suosiossa. Se ei ole enää pelkästään sellainen emäntien juttu, vaan sitä harrastavat myös miehet. Meiltä käy hakemassa taimia ihan nuoret miehet sekä vanhemmat harrastajat, kertoo puutarhuri Kirsi Seppälä Hankkijan puutarhamyymälästä.

Hyötykasvien kasvuaika on lyhyt. Ne tuottavat satoa nopeasti ja niistä voi nauttia kesän aikana useasti. Tomaattia ei kuitenkaan kannata istuttaa enää juhannuksen jälkeen. Seppälä kertoo, että tomaattilajikkeita löytyy niin kasvihuoneeseen ja ulkona kasvatettaviksi kuin parveke- ja terassiviljelyynkin.

– Meillä on myytävänä paljon erilaisia yrttejä ja maustekasveja. Odottelemme parhaillaan saapuviksi chiliä ja paprikaa. Moni kasvattaa itse hyötykasveja siemenistä. Niitäkin on hyvä valikoima.

– Myös perunanviljelystä on tullut trendi, sillä sen kasvattaminen on tehty niin helpoksi. Pottuja voi kasvattaa omalla parvekkeella ihan säkkiviljelynä. Kivointa on se, että sadosta voi nauttia pitkin kesää.

Seppälä näyttää lavakauluksia, jotka sopivat esimerkiksi rivitalon pihaviljelyyn.

– Nämä ovat näppäriä. Jos hyötykasviviljelyyn hurahtaa oikein kunnolla, niin näiden avulla homma pysyy aisoissa, Seppälä naurahtaa.

Kaupasta hankitut siemenet ovat sellaisenaan kylvövalmiita. Parvekkeelle pitää hankkia vain kasvusäkki tai laittaa multaa ämpäriin, kylvää siemenet tai istuttaa taimet. Kasvatus käy helposti, sillä kasvusäkki tarvitsee siemenien ja taimien lisäksi vain aurinkoa ja vettä.

Kasvupaikaksi on hyvä valita valoisa paikka. Kuumina kesäpäivinä kasvualustaa ei kannata jättää suoraan auringonpaahteeseen tai täysin varjoon. Jos yöpakkasten vaara on vielä olemassa, kasvusto kannattaa peittää varmuuden vuoksi harsolla.

Kasvukauden aikana kasveja tulee kastella tarpeeksi usein ja riittävästi. Hyvä nyrkkisääntö maan sopivaan kosteuteen on sellainen, että jos ottaa maata nyrkkiisi ja puristaa sitä, sormien välistä pitäisi tihkua muutama pisara kosteutta. Muussa tapauksessa maa on liian kuivaa tai liian kosteaa. Kasteluveteen kannattaa lisätä vesiliukoista lannoitetta, sillä valmiista mullasta ravinteet vähenevät yleensä parin kolmen viikon päästä.

Kasvien tarvitsema ravinnemäärä vaihtelee huomattavasti. Mitä isompi lehtipinta-ala kasveilla on, sitä enemmän ne tarvitsevat ravinteita. Hyötykasveista peruna ei kuitenkaan tarvitse lisäravinteita. Sadon valmistuttua hyötykasvien viljelyä kannattaa jatkaa pakkasiin asti.

Paljut ja porealtaat käyvät kaupaksi

|
Järvialueella etenkin palju on edelleen suuressa suosiossa. Nyt kun kesälomasuunnitelmat ovat monien kohdalla menneet uusiksi ja edessä on Suomi-loma, halutaan lomailuympäristöä myös kohentaa. Puutarha- ...

Raksaopiskelijoiden työntäyteinen vuosi

|
Ammattiopiston rakennusalan opiskelijoilla on pitänyt kiirettä tänä lukuvuonna. Rakennusalalla on työn alla kolme isoa kohdetta Mikkelissä. Etelä-Savon ammattiopisto Esedu rakentaa asuntomessualueelle konteista tehtyä omakotitaloa ...

Pitkäset urakoivat asuntomessualueella

|
Mikkelin Asuntomessualueelle rakentuva kohde 13 eli Saimaan Aava alkaa olla sisätöiden puolesta valmis. Komean kaksikerroksisen hirsitalon perustustyöt valettiin vuosi sitten kesäkuussa ja Polar House ...

Kukkien kanssa ei kannata hätiköidä

|
Puutarhamyyjät eivät ole huolissaan kylmänä alkaneesta keväästä. Viimeaikaisten uutisointien mukaan näin viileää kevättä ei ole ollut sataan vuoteen. – Kaupankäynnin kannalta olemme noin kaksi ...

Monesta pihasta löytyy laiton halkopino

|
Väärin säilytetyt polttopuut ovat tulipaloriski. Talon seinää vasten pinottu halkopino on tuttu näky monessa pihassa. Paloturvallisuussyistä puuta ei saisi kuivata eikä säilyttää puuseinää vasten. ...