Paineilmalaitteita löytyy lähes kaikkialta

Atlas Copco turbiini hiomakoneeseen kertyy likaa ja se kaipaa välillä öljynvaihtoa. Janne Makara suosittelee, että laitteita huolletaan säännöllisesti.

Kompressorit ja paineilmalaitteet on hyvä huoltaa kerran vuodessa.

Monelle moottoripyörien huollon kautta tutuksi tullut Janne Makara, huoltaa myös paineilmakompressoreita ja niihin liittyviä laitteita. Mikkelin Paineilmahuolto Ky on perustettu vuonna 2014.

Kompressorit tuottavat laitteiden tarvitsemaa paineilmaa. Ilma johdetaan laitteisiin esimerkiksi putkistojen avulla. Vaikka sähkökäyttöiset koneet ovat nykyisin yleisiä, paineilmalle on edelleen suuri tarve ja niiden rasituksen kesto äärirajoille on huomattavasti parempi verrattuna sähkökäyttöisiin. Yrityksen asiakaskuntaan kuuluvat niin pienet kuin suuret yritykset, kuten oppilaitokset, leipomot, metallifirmat ja maalaamot.

– Paineilmalaitteet ovat yrityksissä erittäin tärkeitä. Yrityksissä olevien suurien kompressoreiden huolto ja korjaus tapahtuu paikan päällä, koska niitä ovat hankala liikutella, Makara selventää.

Pienien paineilmalaitteiden, kuten hioma- ja pulttikoneiden sekä naulaimien, huolto hoituu Temmikadulla sijaitsevalla toimipisteellä. Näihin Makaralta löytyy myös vara-osia tarpeen tullen.

Kompressorit tuottavat teollisuuteen tarvittavaa paineilmaa. Kuva: Janne Makara
Kompressorit tuottavat teollisuuteen tarvittavaa paineilmaa. Kuva: Janne Makara

Moottoripyörien ohella mies päätyi paineilmalaitteiden pariin lähes sattuman kautta. Atlas Copco luovutti merkkihuollon muutamille jälleenmyyjille ja yksi näistä oli entinen Nuijakone.

– Silloin aloin tehdä Eero Suhosen kanssa yhteistyötä ja tein korjauksia alihankintana, Makara kertoo.

Alalla onkin vierähtänyt yli kymmenen vuotta ja tällä hetkellä yksi suurimmista asiakkaista on Mikkelin Industria Center.

– Asiakaskuntani koostuu suurimmaksi osaksi yrityksistä. Laitteita on saatavissa niin edullisesti, että niitä ei kannata lähteä korjaamaan, mutta tuhansia euroja maksavat vehkeet kannattaa kyllä korjauttaa, Makara täsmentää.

Kompressoreihin on saatavana myös lisälaitteita kuten veden erottajia, kuivaimia ja putkistoja. Monella yrityksen pyöriminen on kiinni paineilmalaitteiden toiminnasta ja Makara naurahtaakin, että työtä voisi joskus verrata päivystykseen. Kun vika ilmenee, korjaajan on mentävä paikalle. Mikkelistä ei löydy tällä hetkellä muita paikallisia paineilmahuoltajia. Makara tunteekin, että sillä saralla olisi painetta laajentamiselle, sillä tällä hetkellä hän hoitaa kaikki huoltotyöt itse.

– Sitä ei aina tule ajatelleeksi, mutta melkein kaikkialla missä työtä tehdään, käytetään paineilmaa. Voisi sanoa, että se on tänä päivänä melkein yhtä tärkeää kuin sähkö, mies lopettaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0