Kun kirppis tippui syliin

Marianne Suominen sanoo, että kirpputorin kaupanteossa näkyvät samat sesonkivaihtelut kuin uutta tavaraa myyvissä kivijalkakaupoissa.

Kirpputorin asiakaskunta on laaja. Siksi kauppaa käydään mitä erilaisimmista tavaroista.

– Nyt menee hyvin kaupaksi toppavaatteet ja talviurheiluvälineet. Kunhan paukkupakkaset tästä loppuvat, ei mene pitkään, kun kevättä aletaan ajamaan sisään. Kohta menevät kaupaksi jo hellemekotkin, hän toteaa.

Suominen on toiminut Mikkelin Reaalikirppiksen yrittäjänä kohta yhdeksän kuukautta. Enteilevästi jo osoitteensakin perusteella, eli Yrittäjänkadulla sijaitsevan kirpputorin hankinta, oli hänelle puhdas sattuma.

– Kirppis tipahti minun syliin. Tulin tänne itse ostoksille ja pian huomasin ostaneeni koko kirpputorin, hän naurahtaa.

Kun Yrittäjäsukuun kuuluvalle Suomiselle kaupattiin toimivaa yritystä, ei hänen tarvinnut asiaa kovinkaan kauaa miettiä. Lopulta kaikki tapahtui hyvin nopeasti ja tradenomiksi kouluttautunut nainen huomasi istuvansa mukana yrittäjä-koulutuksessa.

– Vanhemmillani oli Kirkkopuiston laidalla ompelukoneliike, hän paljastaa.

www_3Vaikka Suominen on itsekin kiertänyt kirpputoreilla jo vuosia, on hän yllättynyt siitä, kuinka hyvin kirpputoritavarat vaihtavat omistajaa.

– Täällä myydään hyvälaatuista tavaraa edullisesti. Voi sanoa, että lähes kaikki menee kaupaksi.

Reaalikirppiksen asiakkaina käy paljon erilaisia ihmisiä, joita kiinnostavat tietyt asiat. Kun perheenäidit etsivät lapsilleen vaatteita, leluja ja kirjoja, toiselta paikkakunnalta saapuneet opiskelijat hankkivat väliaikaisiin asuntoihinsa astioita ja kodintekstiilejä. Joukosta erottuvat myös miesporukat, jotka tekevät ”täsmäiskuja” muutamiin pöytiin, joissa myydään työkaluja.

– Täällä käy paljon myös keräilijöitä. Myytävänä on paljon pellavatuotteita, Arabian astioita, antiikkia ja keräilyesineitä. Kauppansa tekevät myös merkkivaatteet ja laukut.

Kun kirppiskauppaa käydään vilkkaasti, se saattaa synnyttää kassalle ajoittain myös ruuhkaa. Reaalikirppiksellä onkin otettu käyttöön hiljattain uusi kassajärjestelmä, jonka ansiosta jonot vetävät nyt paremmin ja asiointi on muutenkin nopeutunut.

Vivakoodinlukija on nopeuttanut kirpputorin kassatyöskentelyä ja asiakasjonoa.
Vivakoodinlukija on nopeuttanut kirpputorin kassatyöskentelyä ja asiakasjonoa.

– Kassakone lukee tuotteiden hinnat suoraan viivakoodista, joten kaikki tilitykset ohjautuvat suoraan myyjän omalle henkilökohtaiselle asiakastilille. Jos myyjä haluaa tuotteilleen tietyn alennusprosentin, kassakone vähentää sen automaattisesti alkuperäisestä hinnasta.

Kirpputorin asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä uuteen kassajärjestelmään, samoin yrittäjä itse. Nyt jää enemmän aikaa suunnattavaksi muun toiminnan kehittämiseen.

– Tarjoamme asiakkaillemme myös myyntipöytien siivouspalvelua. Olemme ajatelleet tähän myös kahvilaa ja tulevaisuudessa piha-aluettakin tullaan hyödyntämään erilaisten tapahtumien yhteydessä, Suominen kertoo suunnitelmistaan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0