Lämmityskausi aloitetaan pienillä tulilla

16.10.2015 Koti

Lämmityskausi on päässyt vauhtiin yöpakkasten alettua, vaikka talvi tulee niin uunia ei saa korventaa liikaa.

Takkatulien loimu lämmittää taloa luoden samalla kotiin rentoa ja rauhoittavaa tunnelmaa. Valitettavan usein asukkaalta voi jäädä huomioimatta muutama tärkeä seikka lämmityskauden alussa ja lehdistä joudutaan lukemaan ikäviä uutisia tulipaloista. Viime viikolla Haukivuorella sijaitseva omakotitalo oli vaarassa palaa savupiipussa syttyneen nokipalon vuoksi. Vain muutama päivä myöhemmin Suonsaaressa paloi vanha omakotitalo, joka vaati yhden ihmishengen.

– Etelä-Savossa sattuu joka vuosi nokipaloja. Paras nokipalon ennaltaehkäisy on pitää huolta tulisijasta ja siitä, että ammattinuohooja käy tarkastamassa uunit ja piiput kerran vuodessa, toteaa päivystävä palomestari Eero Aho Etelä-Savon Pelastuslaitokselta.

Ahon mukaan uuninlämmitys kannattaa aloittaa pienillä tulilla ja katsoa, kuinka uuni sopeutuu tulevaan lämmityskauteen.

Näin tulisijaan ei tule niin helposti halkeamia.

– Jos uunissa poltetaan sopimatonta ja epätäydellisesti palavaa materiaalia, kuten maalattuja ja lakattuja huonekaluja, on riski että piipunseinämiin kertyy pikeä ja nokea. Tämä voi johtaa nokipaloon.

Nokipalossa savukanaviin ja savupiipun pinnoille tiivistynyt noki ja piki syttyvät palamaan. Nokipalo on erittäin vaarallinen, sillä kuumuus savuhormissa voi nousta huomattavasti. Tämä voi aiheuttaa savuhormin halkeamisen ja tulipalon leviämisen koko rakennukseen.

Nuohooja Taneli Airas Erkon Oy:stä sanoo, ettei uuneja ei pidä koskaan lämmittää liikaa. Jos niitä paahtaa jatkuvasti liian kuumana, se rasittaa uunia ja lyhentää sen käyttöikää.

– Oleellista lämmityksessä on, että puiden pitää antaa palaa vapaasti. Palamista ei pidä rajoittaa liikaa. Nokipalon yleisin syy on, että palaminen ei saa tarpeeksi ilmaa, jos savupeltiä pidetään liian pienellä.

Nuohooja huomauttaa, että polttopuiden pitää olla kuivaa. Kaikissa puissa on sama lämpöarvo, jos niitä mitataan kiloina. Koivu on kuitenkin ylivoimaisesti painavinta puuta ja kuusi kevyintä.

– Kaikki puu on samanarvoista, jos se on vaan kuivaa.

Tuohi on hyvä sytyke, mutta sitä ei saa muuten polttaa. Se on sama kuin polttaisi öljyä väärin. Siitä tulee ihan mustaa pikisavua.

– Jos piipusta tulee sinimustaa savua ihan koko polton ajan, jotain on silloin pielessä, hän lisää.

Airaksella on nuohousalalta 30 vuoden kokemus. Hänen mukaan nykyajan uunit ovat todella hyvässä kunnossa.

– Ne ovat hyviä, tehokkaita ja pitkäikäisiä ja nokipalon uhka on minimaalinen. Toki aina on olemassa vaara, jos niitä käytetään väärin.

Aho muistuttaa vielä siitä, ettei uunin peltiä saa sulkea liian aikaisin.

– Usein pelti laitetaan kiinni hätäisesti ja huoneistoon alkaa kertyä häkää.

Häkäkuolemia tapahtuu vuosittain 5–20, palomestari sanoo.

– Monelle uunin lämmittäminen on ihan uusi asia. Usein silloin, kun muutetaan kerrostalosta omakotitaloon tai hankitaan kesämökki. Onneksi kiinteistöjen omistajat ottavat neuvoja mielellään vastaan. Minulta niitä tiedustellaan lähes päivittäin, Airas päättää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0