Sokerimassalla voi toteuttaa luovuuttaan

13.10.2015 Ajankohtaista

Noora Viljakainen on todellinen taitaja. Olipa kyseessä syntymäpäivä, ristiäiset tai rippijuhlat, niin moni turvautuu juhlavalmisteluissaan tämän leipurin taitoihin.

Viljakainen asuu yhdessä suurperheensä ja useiden lemmikkiensä kanssa. Kun ison omakotitalon ovesta astuu sisään, eteisessä tuoksuu tuore pulla.

– Paistoin juuri pullaa. Otatko, hän kysyy ja kantaa pöytään ison tarjoiluvadin, joka on täynnä hervottoman kokoisia korvapuusteja.

Viljakainen esittelee vuorollaan kaikki viisi lastaan ja hakee ruokapöydän ääreen pienen purkin sokerimassaa.

– Kuukauden päästä on erään tuttavan vauvan ristiäiset. Teen juhliin kakun ja sen koristeeksi vaaleansiniset tennarit. Teen koristeet aina vähintään viikkoa aikaisemmin, jotta ne ehtivät kuivua kunnolla, hän kertoo.

Viljakainen ottaa pöydälle möykyn valkoista sokerimassaa ja tiputtaa siihen muutaman tipan sinistä väriainetta. Sen jälkeen hän alkaa mytistellä sitä käsissään ja massa muuttuu pikkuhiljaa toivotun väriseksi.

– Tämä massa on uusi tuttavuus, jonka pitäisi kuivua nopeammin. Minulla on kakkuja varten sokerimassaa kymmenen kilon sankossa. Yhteen kakkuun menee keskimäärin puoli kiloa sokerimassaa, hän kertoo.

Arttu ja Elli näyttävät kuvaa täytekakusta, joka meni maatalousyrittäjälle ja hänen 1-vuotiaalle pojalleen.
Arttu ja Elli näyttävät kuvaa täytekakusta, joka meni maatalousyrittäjälle ja hänen 1-vuotiaalle pojalleen.

Perheen 9-vuotta täyttävä Arttu-poika tuo pöydän päähän tabletin, josta hän esittelee äitinsä tekemiä kakkuja. Facebookissa on nähtävillä yli 200 erilaista täytekakkukuvaa. Suurin osa kakuista on tehty oman perheen juhliin ja kaverisynttäreille, mutta joukossa on lukemattomasti myös sukulaisille ja tuttaville tehtyjä taidonnäytteitä.

– Mulla oli viimeksi hirvivaara-liikennemerkkikakku, koska tykkään hirvistä. Kohta on synttärit, mutten tiedä vielä minkälaisen kakun haluan, hän kertoo.

Kuvaruudulla näkyvässä kakkukokoelmassa vilahtavat kauniiden kukka, ruusuke- ja rusettikakkujen lisäksi muumitalo, ylioppilaslakit, erilaiset piirroshahmot ja kulkuneuvot. Toki kuvien joukossa on myös aikamiehille tehtyjä humoristisia herkkuja pikkutuhmine aiheineen.

– Eräs äiti tilasi rekkamieheksi valmistuvalle pojalleen Scania-kakun. Pyysin sitä varten tuttavalta valokuvan rekka-auton keulasta. Muuan pikkupoika ihailee Claas-puimureita. Puimurikakun päällinen oli kokonaan sokerimassaa. Ainoastaan leikkurin keskellä oli tukena mehupilli.

Puimurikakkuun meni paljon aikaa. Samoin rippikakun ruusuihin, joiden tekemiseen vierähti aikaa kolme tuntia. Siitä syystä hän painottaakin, että kyseessä on harrastus. Viljakainen tunnustautuu myös perfektionistiksi.

– Olen hirveän itsekriittinen. Jos joku ei ole ihan viimeisen päälle, niin minua harmittaa ihan kauheasti. Vaikka eiväthän ihmiset osaa kiinnittää niihin mitään huomiota. Näitä tossujakin jännitän aina, vaikka olen tehnyt niitä vaikka miten paljon.

Noora Viljakainen tekee sokerimassasta pienet tennarit, jotka koristavat myöhemmin ristiäiskakkua.
Noora Viljakainen tekee sokerimassasta pienet tennarit, jotka koristavat myöhemmin ristiäiskakkua.

Moni on kannustanut Viljakaista osallistumaan Koko Suomi leipoo –ohjelmaan.

– Minusta ei olisi ikinä siihen. En tykkää tehdä kiireessä ja paineessa. Se ei olisi enää hauskaa. Teen näitä kaikista mieluiten iltamyöhällä, kun muut ovat nukkumassa. Tässä on parasta, että saa toteuttaa luovuuttaan, hän toteaa iloisesti.

Viljakainen on luova myös monessa muussa asiassa. Hän neuloo, virkkaa ja piirtää. Oman toiminimen, Nooran puoti, alla syntyy myös hienoja koruja puu- ja lasihelmistä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0