Ristiriitainen hahmo, jumalainen ääni

12.7.2015 Vapaa-aika
- Mennäänpä asiaan kuuluvasti tähän koivun viereen, Juhani Laitala toteaa. Konkarinäyttelijä kertoo viihtyneensä Mikkelissä, mutta välimatkat ovat yllättäneet miehen. Mikkeli on kuulemma yllättävän iso.

Olavi Virtaa tulkitessa näyttelijällä on isot saappaat täytettävänä. Tämä mies otti kuitenkin haasteen vastaan.

Pitkän uran tehnyt näyttelijä Juhani Laitala on tänä kesänä ensimmäistä kertaa Mikkelin kesäteatterin riveissä ja pääroolissa Tähti ja meripoika -näytelmässä, joka kertoo Olavi Virran elämästä.

– Eihän minusta saa Virtaa tekemälläkään, mutta ihmisen, joka tulkitsee häntä minusta kyllä saa, Laitala naurahtaa ensimmäiseksi.

Laitala kertoo, että vuonna 2009 kaikki hänen roolinsa laskettiin juhlavuotta varten. Siihen mennessä niitä oli kertynyt 105 ja tuon jälkeen mies veikkaa roolisuoritusten lisääntyneen 30:llä. Tunnetuksi hän tuli tv-sarjasta Puhtaat Valkeat lakanat, jossa hän näytteli suvun päämiestä Ensio Raikasta.

– Ei minua sotketa roolihahmoihin, ihmiset kyllä erottavat faktan ja fiktion. Tai no kyllä tuossa kun kävelin torin poikki yksi mies huikkasi kahvilasta, että terve Virta, mies naurahtaa.

Laitala kertoo, että Virran rooli on näyttelemisen kannalta erittäin mielenkiintoinen, koska tarina ja ääni ovat ristiriidassa. Virran elämäntarinan loppu on lopulta hyvin traaginen, mutta mikään ei poista sitä tosiasiaa, että hän oli oman aikansa kuningas.

– Silloisessa vähäväkisessä Suomessa ei ollut ketään muuta, joka olisi ollut niin kuuluisa. Hänelle kaikki oli mahdollista, Laitala täsmentää.

Hän muistelee myös olleensa menossa 14-vuotiaana innoissaan Virran konserttiin eräälle tanssilavalle Iihin. Laitala oli pienestä pojasta asti seurannut tähden elämää. Vanhemmat kuuntelivat Virran musiikkia ja media seurasi kaikkia edesottamuksia.

– Kun saavuimme lavalle, niin pettymys oli suuri, kun Virta ei pystynyt kunnolla esiintymään, koska oli niin huonossa kunnossa. Esiintymisestä ei tullut mitään, näyttelijä kertoo vakavana.

Hän toteaa myös, että nykypäivänä on hyvin hankala sisäistää Virran kuuluisuutta, koska tänä päivänä on niin paljon kaikenlaisia tähtiä. Laitala ottaa kuitenkin vertailuun Jari Sillanpään, jolla on vakiintunut sija suomalaisessa musiikissa.

– Sillanpään tietävät varmasti kaikki ja hän on myös äärimmäisen lahjakas. Jos johonkuhun täytyisi verrata, niin häneen.

Kun Laitalaa pyydettiin rooliin, hän ei suostunut suoriltaan. Mies kertoo, että asian kanssa kamppailtiin pari viikkoa, kunnes tarinan mielenkiinto vei voiton.

– Lopulta se ratkaisi, että tämä on kuningasrooli ja siihen osaan ei näyttelijä usein pääse. Pidin myös siitä että, Arto Niemisen käsikirjoitus ei ole millään tavalla siloitteleva.

Mikkelin teatteriväen kanssa Laitala kertoo asioiden sujuneen mutkattomasti. Näyttelijöiden joukossa on myös hänelle entuudestaan tuttu Kai Vaine, jonka kanssa hän on näytellyt Uusi elämä -sarjassa.

– En sano tätä kohteliaisuudesta, vaan koska se on totta. Mikkelin teatterin henkilökunta on todella ammattitaitoista, eikä meidän porukassa ole heikkoa lenkkiä. Siksi onkin ollut niin mukavaa tehdä töitä heidän kanssa, Laitala kertoo hymyillen.

Pitkän uran aikana teatteri ja näyttelijäntyö ovat muuttuneet valtavasti ja Laitala toteaa Suomen teattereiden kehittyneen huimasti eteenpäin.

– Käsitys näyttelemisestä on muuttunut. Aikaisemmin roolista tehtiin tyhmempi kuin mitä itse on ja asetettiin itsensä roolin ulkopuolelle. Tällä tavoin aliarvioitiin yleisöä, jota ei enää tapahdu, hän täsmentää.

Laitalan matka jatkuu Mikkelin torilta polkupyörällä kohti kesäpaikkaa ja Hirvensalmea. Kilometrejä tulee kuulemma yli 20, mutta hän ottaa sen urheilun kannalta. Kesäharrastuksiin kuuluu kuikkaperheen valokuvaus, jota varten kameraankin on ostettu pidempi putki. Ennen lähtöä mielessä oli vielä yksi asia.

– Eräs asia minua on täällä ollessa jäänyt harmittamaan, Laitala sanoo pilke silmäkulmassa.

– En pääse laulullisesti lähellekään Olavi Virtaa, hän huikkaa naurahtaen ennen kuin lähtee noutamaan pyöräänsä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0