Kasvuvauhti on nyt kova!

17.5.2015 Vapaa-aika
Pelargonia on vanha tuttu kesäkukka. Kasvihuoneessa ahertava puutarhuri Heidi Honkanen latvoi petunioita.

Ranta-Mikkolan puutarhan kasvihuoneessa on kesäisen lämmin, vaikka ulkona on koleaa. Tilan emäntä Heidi Honkanen on juuri tullut vihreyttä tulvillaan olevaan kasvihuoneeseen aloittaakseen työpäivässään toisen vaiheen. Aamu meni navettatöissä lehmiä lypsäen.

– Laskimme niitä toissapäivänä ensimmäistä kertaa ulkoilemaan, josta ne tykkäsivät tosi paljon. Ne söivät maata, pomppivat ja juoksentelivat tohkeissaan. Joskus ne saattavat vähän kompastella, mutta tänä vuonna kaikki sujui hyvin, Honkanen kertoo maatilan kuulumisia.

Myös puutarhalle kuuluu hyvää.

– Kasvit ovat lähteneet nyt kovaan kasvuvauhtiin. Se ottaa aina hetken, ettei tapahdu mitään, ennen kuin ne juurtuvat, hän toteaa.

Honkasen mukaan puutarhan valikoima on melko laaja siinä suhteessa, että hänellä on vain yksi kasvihuone. Hän kuitenkin haluaa, että tarjontaa olisi mahdollisimman monipuolisesti eli jokaiselle jotain. Puutarhuri oli hakenut taimet maaliskuun puolivälissä Luumäeltä ja Turusta. Valikoimassa on muun muassa pelargonia, ruusubegonia, daalia ja keijunmekko sekä verenpisarat, orvokkia unohtamatta.

– Niitä on vaikka mitä. Yritän aina kuunnella asiakkaiden toiveita. Kun kasviluettelot tulevat, niin siinäpä onkin selaamista. Sitä, kun aina haluaisi tilata kaikki, hän naurahtaa.

– Sitten meillä on vielä omat kylvöt, jotka istutamme itse eli samettikukkaa, pienikukkaista petuniaa ja kesäpäivänhattua. Lisäksi kasvatamme itse yrtit ja vihannesten taimet, hän lisää.

Honkanen esittelee purkissa kasvavaa kuvernöörinkukkaa, joka onkin oikeastaan yrtti.

– Tätä on useasti toivottu ja tämä on tällä hetkellä vähän sellainen hittituote. Kasvi on valkosipuliarominen ja siitä voi syödä kukankin, hän esittelee.

Vihannespuolen uutuutena puutarhuri mainitsee patiokurkun.

– Tätä kasvatetaan nimenmukaisesti patiolla tai parvekkeella isossa ruukussa. Se kasvaa köynnösmäisesti ja sitä tuetaan kartiokeppeihin.

Honkasen tulevan kesäkauden toiveet liittyvät arvatenkin sääolosuhteisiin.

– Toivon, että kun kesä alkaa, se alkaa kelien puolesta tasaisena, ilman rajuja sääolojen vaihteluja. Vuosi siten lunta satoi vielä juhannusviikolla, eikä se tiedä kesäkukille hyvää, hän toteaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0