Nyt on hyvä fiilis!

Osku Nykänen ei koskaan aikaisemmin harrastanut kiipeilyä. – Sehän tässä pointti olikin. Jos joku ammattilainen lähtisi tätä tekemään, ei siinä olisi mitään niin ihmeellistä. Kun kokematon ”Supersiivooja” on asialla 45 metrin korkeudessa, saadaan sillä hyvää mainosta.

Vaikka mikkeliläisen monialayrittäjä Osku Nykäsen viikon takainen hurja stunttitemppu viljasiilon betoniseinällä ei mennyt aivan putkeen, ei miestä voi syyttää ainakaan rohkeuden puutteesta.

Nykäsen tarkoituksena oli juosta laskeutumisköyden avulla 45 metrin korkuisen viljasiilon katolta alas kasvot maata kohti, ilman varmistusköysiä tai turvaverkkoja. Laskeutumisessa jarruna toimisi vain miehen oikea käsi. Nykänen tunnisti tempauksen riskit.

– Käytän normaaleja työvaljaita köyteen kiinnittymiseen, mutta en varmistusköyttä. Tämä tarkoittaa, sitä että kiinnitysten ja köyden on kestettävä. Lisäksi en voi pysähtyä pitkäksi aikaa, sillä alumiinilenkki jonka läpi köysi kulkee, voi kuumeta niin että se katkaisee köyden, hän kertoi ennen suoritustaan.

Tempun ensimmäinen vaihe onnistui suunnitellusti ja hän laskeutui siilon huipulta alas SWAT-tyylillä eli jalat edellä. Varsinainen ohjelmanumero kuitenkin peruuntui, sillä työvaljaiden ompeleet pettivät kolmesta kohdasta. Mies ei juurikaan osannut jännittää temppua etukäteen, mutta hän myöntää, että pelko alkoi hiipiä mieleen ensimmäisen laskun jälkeen.

Vaikka temppu ei onnistunutkaan, ihailtavinta siinä oli kuitenkin se, ettei mies ole harrastanut seinäkiipeilyä koskaan. Hurjaa mediatempausta aikaisemmin, hänellä oli takanaan vain yksi korkea ja erikoinen kiipeilykokemus ja sekin vain pari päivää ennen tätä h-hetkeä. Nykänen oli kiivennyt Visulahden Xon-puiston katapulttikehikkoon ja laskeutunut sieltä muutaman kerran alas stuntissa käytettäviä välineitä testaten.

Mainostoimisto Haaja kuvasi tempauksen usealla videokameralla ja Nykäsen Mikkeli Siivotaan Oy:n palveluja mainostavan supersiivooja-videon on tarkoitus valmistua lähiaikoina. Mainosvideon kuvaamisesta päätettiin tehdä julkinen tapahtuma vain pari viikkoa aikaisemmin.

– Ajatus syntyi siitä, kun mietin kuinka pystyisin tavoittamaan potentiaaliset asiakkaat siivouspalveluiden osalta. Lisäksi olen jo pitkään halunnut tehdä tämän tyyppisen laskeutumisen jonkin rakennuksen seinämää pitkin.

Nykänen sai mainostempullaan hyvää huomiota jo etukäteen, sillä Matkakeskuksen piha-alueelle temppua tuli katsomaan runsas ja kannustava väkijoukko. Mies sanoo, että kotipuolessa hurja tempaus ei kuitenkaan saanut kovinkaan suurta suosiota.

– Tämä olikin kaikkein vaikeinta, sillä äideillähän on tapana aina huolehtia ja murehtia. Tein kaikille kuitenkin selväksi, ettei paikalle ei ole pakko tulla, sillä tämä on nimenomaan itselleni tärkeä juttu.

– Yritetään muistaa, että elämä on lyhyt ja se kannattaa elää itseään toteuttaen, sanoo 26-vuotias Osku Nykänen.
– Yritetään muistaa, että elämä on lyhyt ja se kannattaa elää itseään toteuttaen, sanoo 26-vuotias Osku Nykänen.

Mies sanoo, että yleisön paikalle saapuminen ja positiivinen kannustaminen tuntuivat hänestä hyvälle. Äiti ja molemmat 90-vuotiaat mummotkin uskaltautuivat lopulta paikalle katsomaan, josta Nykänen ei tiennyt etukäteen. Vaikka temppu jäi tällä kertaa vain yritykseksi, kiipeilijä sanoo, että siitä jäi hyvä mieli.

– Tottakai asia vaivasi ja koko loppupäivä oli vähän matalapainetta. Sain kuitenkin niin paljon positiivista palautetta ja kannustusta, että maanantaina asia kääntyi jo voiton puolelle. Nyt on hyvä fiilis, pari päivää tempauksen jälkeen tavoitettu mies totesi.

Nykänen sanoo, että 600 euron arvoisen työvaljaan olisi pitänyt kestää. Valjastoimittajan kanssa käydäänkin nyt läpi, että mikä meni pieleen ja oliko kyseessä aito vaara vai ei. Kaikki tosiasiat selvitetään ja niistä informoidaan ensi viikolla.

– Kaiken kaikkiaan tämä oli hieno kokemus. Kyllähän meikäläinen on tyytyväinen, sillä varmasti ei tule toista mahdollisuutta olla siilon huipulla tuossa asennossa, hän hymähtää.

Jos Nykänen saa Facebookissa ja Youtubessa Haajan tuottamalle videolle hyvin tykkääjiä, hän lupaa tehdä jotain vastaavaa myös jatkossa. Niistä hän ei halua kertoa sen enempää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0