Jouluna ei kiirehditä

10.12.2014 Ajankohtaista
Anni ja Toni Porkka koristelivat viime viikolla piparkakkutaloa. Yksi perheen yhteinen joululahja on jo ostettu ennakkoon. Se on Tonin sylissä oleva koiranpentu Wilma.

Miia ja Toni Porkan perheessä on jo aloitettu jouluvalmistelut. Ennen aattoa saattaa tulla kiire, mutta joulu rauhoitetaan yhdessäololle.

Jouluvaloilla ja koristeilla somistetussa keittiössä on jo jouluinen tunnelma. Miia askartelee pöydän äärellä joulukortteja samalla kun Toni ja perheen tytär Anni koristelevat yhdessä piparkakkutaloa. Amerikanpastillit ja sokerikuorrute tekevät rapean ruskeasta talosta herkullisen näköisen.

– Lähempänä joulua tehdään vielä Muumitalo. Se on ollut meillä perinne jo vuosituhannen vaihteesta lähtien, kun lapset vielä katsoivat telkkarista muumeja.

Se tuhotaan vasta jouluaattona, sitä ennen siihen ei kosketa, Miia kertoo.

– Sitten alkaa purkuhommat, Toni heittää.

Perheen muihin jouluvalmisteluihin kuuluu tietysti joulusiivous, joka tehdään vasta pari päivää ennen jouluaattoa. Vuosien saatossa saunan peseminen on vähän kuin langennut Tonin harteille. Hän naurahtaa, että ehkä siivouspesti ei ollut alussa herkkua, mutta ajan myötä siitä on tullut ihan mielekästä hommaa. Perinteenä on myös käydä ostamassa puhtaaseen saunaan torimummolta vasta.

– Ennen joulusiivoukseen kuului myös lasivitriinin pesu. Kaikki koriste-esineet puunattiin yksitellen. Nyt kaappia ei enää ole ja ne meidän ”kaikki kristallit” on visusti suljettujen ovien takana, he naurahtavat.

Miia Porkka askartelee itse kaikki sukulaisille ja ystäville lähetettävät joulukortit.
Miia Porkka askartelee itse kaikki sukulaisille ja ystäville lähetettävät joulukortit.

Joulukorttiin pitsinauhaa leikkaava Miia kertoo tekevänsä askartelujen lisäksi joka joulu sukulaisille kukka-asetelmat, joiden toimittaminen oikeisiin osoitteisiin kuuluu vasta varsinaiseen jouluaattoaamun ohjelmaan.

– Aatto on aina kiireinen sillä käymme myös haudoilla ja saunassa ennen jouluateriaa, hän lisää.

Jouluruokien puolesta kodissa päästään helpolla, sillä perhe käy jouluaterioilla vuorotellen Tonin ja Miian vanhempien luona.

– Jouluruokia ei tehdä ollenkaan.

Kinkku ja joulupuuro paistetaan kylläkin leivinuunissa. Joulukahvit juodaan kyllä sitten meillä.

Jouluaattoiltaa vietetään yhdessä isolla porukalla. Joulupukki on tulossa ja lahjoja availlaan yhdessä vieraiksi tulevien isovanhempien sekä muiden sukulaisten kanssa. Anni kertoo odottavansa joulua. Hän on kirjoittanut jo joululahjalistan, mutta ei muista mihin se tuli laitettua.

Yksi perheen yhteinen joululahja on jo kuitenkin hankittu ennakkoon. Nimittäin yhdeksänviikkoinen walesinspringerspanielin pentukoira.

– Kävimme ostamassa tämän Turusta pari viikkoa sitten. Wilma on oikein kiltti ja tomera tyttö, Miia kertoo.

Toni naurahtaa, että kyseessä on se Turun murre ja muistaa samalla vielä yhden jouluperinteen.

– Onhan meillä se joulusukka -juttu. Sukkiin laitetaan aattoaamuna lapsille pienet joululahjat, jotka liennyttävät vähän illan jännitystä.

Joulu merkitsee kolmilapsisen perheen vanhemmille rauhoittumista ja yhdessäoloa sukulaisten kesken.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0