Aurinkopaneeleita saa taas

Joonas Soikkelin yritys toteutti Mikkelin kaupungille aurinkopaneelien asennuksen Tuppuralan koulun katolle.
Aurinkoenergian kuumat markkinat pitävät alan yrityksen kiireisenä talveen asti.

Tämä vuosi on ollut mikkeliläiselle sähköalan asennusliike Sähkö-Soikkeli Oy:lle erikoista aikaa. Menneenä talvena alkanut sähkön kallistuminen on saanut alan yritysten puhelimet soimaan, kun sekä kuluttajat, yritykset että julkisen sektorin asiakkaat etsivät keinoja säästää sähköä.
Ensin kasvoi ilmalämpöpumppujen kysely, ja nyt myydään aurinkopaneelien asennuksia niin paljon kuin ehditään.
Aurinkopaneelit eivät sinänsä ole uusi asia, mutta ne kiinnostavat entistä useampia, ja myös toiveet ovat muuttuneet, yrittäjä Joonas Soikkeli kertoo.
– Yksityisten toivomat aurinkosähköjärjestelmät ovat suurentuneet. Helposti mennään jo kymmenen kilowattipiikin (kWp) järjestelmiin. Aikaisemmin paneelit olivat teholtaan pienempiä, kolmen vuoden aikana paneeliteho on kasvanut reilusta 200 watista yli 400 wattiin.
Loppukesällä oli myös vaihe, jossa jouduttiin myymään ei-oota. Paneelien saatavuus oli elo-syyskuussa huono, mutta nyt tämä häiriötila on poistunut.
– Kysyntää oli, mutta emme pystyneet vastaamaan kysyntään. Aurinkosähköjärjestelmien komponenteista oli pulaa, mutta nyt tilanne on korjaantunut.
Sähkö-Soikkeli myy GEF-merkkisiä aurinkosähköjärjestelmiä.
– Markkinoilla on neljä valtamerkkiä aurinkopaneeleissa, invertteripuolella enemmänkin. Meillä on kahden merkin inverttereitä, Soikkeli listaa.

Aurinkoenergia-asennusten uusimpana trendinä on nyt akustojen liittäminen järjestelmiin myös sähköverkossa olevissa rakennuksissa. Näin voidaan päivällä tuotettua sähköä käyttää yöaikaan.
Soikkeli sanoo, että sähkön hinnan noustessa järjestelmiin on tilattu myös lisää älyä ja ohjattavuutta.
– Kun sähköntuotto katolla ylittää tietyn tehorajan, voidaan tuottoa ohjata kodin laitteisiin esimerkiksi lämminvesivaraajaan tai autolaturiin. Myös ohjaus pörssisähkön hinnan perusteella on mahdollista. Pörssihinnan ollessa kallis, otetaan sähkö omiin laitteisiin tai vaihtoehtoisesti myydään hyvällä hinnalla pois.

Talveksi aurinkopaneelien asennukset tyypillisesti hiljentyvät. Kattoasennukset ovat lumikeleillä hankalia, eivätkä paneelitkaan paljon tuota pimeänä vuodenaikana.
– Tiilikatoille ei varsinkaan ole asiaa. Talvella keskitytään paneeleiden myyntiin. Ensi keväänä on varmasti kiirettä aurinkopuolella, Soikkeli tietää.
Työskentely katolla on viime vuosien aikana helpottunut.
– Kiinnitysjärjestelmät ovat kehittyneet. Katolla työskentely on nopeutunut ja helpottunut. Tiilikatollakaan ei tarvitse tiiliä lohkoa.

Sähkö-Soikkeli Oy:n asiakkaista noin 60 prosenttia on Mikkelissä. Töitä on myös muualla Suomessa. Viime aikoina on urakoitu sähköjä hoivakoteihin Lahdessa ja Orimattilassa ja päiväkoteihin Tampereella, Järvenpäässä ja Orimattilassa.
Syyskuussa yritys haki työntekijöitä.
– Saatiin yksi vanha työntekijä takaisin ja yksi uusi. Sähköalallakin on valtakunnallisesti työntekijäpula. Mikkelin alueella tilanne on vielä hallinnassa, Soikkeli arvioi.
Yrityksellä on myös hyviä kokemuksia oppilaitosyhteistyöstä. Esedulta on saatu kehityskelpoisia opiskelijoita aloittelemaan työtä alalla.

 

Paneeleilla ei sentään rikastu

Ehkä yleisin harhakäsitys aurinkovoimasta liittyy yrittäjä Joonas Soikkelin mukaan taloudelliseen tuottoisuuteen. Mediassa on viime aikoina esitelty onnellisia aurinkopaneelien omistajia. Hyvät tuotot ovat perustuneet siihen, että ostettava sähkö on saatu vanhalla, halvalla sopimuksella, mutta myytävästä sähköstä saa hyvän spot-hinnan. Tämä tilanne ei jatku loputtomiin, Soikkeli muistuttaa.
– On harhaluulo, että sillä pääsisi rikastumaan, kun laittaa katon täyteen paneeleita. Aurinkopaneelit ovat järkevä investointi ja sijoitus, mutta niin paljon tuottoa ei kuitenkaan tule.
Paneelien ja ilmalämpöpumpun yhdistelmä on kuitenkin kesällä fiksu.
– Silloin ei tarvitse enää ajatella, että nyt menee rahaa jäähdyttämiseen.

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0