Huonoina aikoina tarvitaan rohkeutta

Mia Laiho ja Raimo Parviainen iloitsevat siitä, että heidän yrityksellään on osaava henkilökunta.
40 vuotta toiminut tilitoimisto on nähnyt monet nousut ja laskut.

Moni yrittäjä miettii parhaillaan, miten selvitä nousevien kustannusten ja säästöliekillä elävien asiakkaiden yhtälöstä.
Mikkelissä 40 vuotta toiminut tilitoimisto Etelä-Savon Laskenta ja Konsultointi Ky on nähnyt jo useamman laman ja yrittäjien tuskan. Pitkän linjan yrittäjä Raimo Parviainen muistaa tarkasti, millaista oli 1990-luvun alussa.
– Yritykset tekivät tappioita ja nostivat pankista lainaa, jotta pystyivät maksamaan palkat. Oli raskasta aikaa nähdä alakuloisia yrittäjiä, jotka toivat tositteita kyynel silmäkulmassa.

Vielä ei ole niin huono tilanne, mutta jokaisen yrittäjän kannattaa nyt mahdollisuuksien mukaan ennakoida ja varautua, tilitoimiston toinen yrittäjä ja Parviaisen tytär Mia Laiho sanoo.
– Ei pidä jäädä tuleen makaamaan ja velloa tilanteessa. Kannattaa miettiä vaihtoehtoja, ja ehkäpä jopa sitä kamalinta skenaariota, ja sitten realistisesti ajatella omaa tilannetta ja tulevaisuuden kuvaa. Maksuaikoja voi aina neuvotella, ja meilläkin tutkitaan yhdessä yritysten kanssa rahoitusvaihtoehtoja sekä annetaan neuvontaa ja ohjeistusta miten voitaisiin toimia jokaisen yrityksen parhaaksi.
Parviainen kannustaa pistämään yrityksen kulurakenteen kuntoon, mutta huomauttaa, että säästämisessä ei saa mennä liian pitkälle. Monet menot merkitsevät myös mahdollisuutta saada tuloja.
– Mielellämme kyllä annamme vinkkejä, millaisissa kuluissa kannattaa säästää.

Etelä-Savon Laskenta ja Konsultointi Ky perustettiin 1982, ja pitkäaikaisimmat asiakassuhteet ovat jo perustamisvuodelta. Nykyisissä tiloissa Porrassalmenkadulla on toimittu vuodesta 1986.
Yrityselämä tuon ajan Mikkelissä oli melko erilaista kuin nyt.
– Mikkelissä oli aika paljon pieniä yrittäjiä, kioskeja kauppoja ja baareja. Isompia yrityksiä oli vähän. Tämä päivänä meillä on asiakkaina isojakin yrityksiä ja valtakunnallisia ketjuja, Parviainen listaa.
Vielä 1970-luvulla kirjanpitoa tehtiin konkreettisesti paperiseen kirjaan. Tietokoneet yleistyivät 1980-luvulla. Vuonna 1979 yrittäjän uran aloittaneella Parviaisella tietokone oli alusta alkaen.
– Näytön tausta oli tummanruskea, ja siinä oli aivan kirkkaankeltaiset kirjaimet. Kyllä koski silmiin illalla.

Tietokoneet ja verkkoasiointi ovat vähentäneet henkilökohtaista kanssakäymistä, mutta toisaalta mahdollistaneet tilitoimiston asiakasmäärän kasvun sekä tehokkaamman palvelun ja toiminnan suunnittelun reaaliajassa. Paikallisten yritysten lisäksi asiakkaina on yrityksiä eri puolilta maata, pohjoisin Kittilässä.
Myös verottaminen tapahtuu nykyään verkossa. Siinä on puolensa.
– Ennen mikkeliläisiä yrityksiä verotti Mikkelissä oleva verotoimisto, ja verotoimiston johtajaa saattoi käydä tapaamassa. Nyt valmistelija voi olla Kiteellä tai Turussa. Kasvottomuus hankaloittaa asioimista, Parviainen sanoo.
Toisaalta verottajan asenteissa on tapahtunut valtava muutos, Mia Laiho täydentää.
– He pyrkivät katsomaan asioita asiakkaan parhaaksi, ja neuvoja sekä ohjeistusta saa kiitettävästi. Verottaja oli korona-aallonkin kohdalla ensimmäinen, joka ojensi auttavan kätensä. Sähköinen asioiminen on mahdollistanut reaaliaikaisuuden, ja sitä kautta tieto on saatavilla nopeammin.
Parviaisen ja Laihon yrityksessä on kahdeksan työntekijää, ja yrittäjät kutsuvat tiimiä timanttiseksi jengiksi. Parviainen laskee, että työkokemusta on yli 200 vuotta. Raimo Parviainen on ollut alalla jo 50 vuotta.
Raimo Parviainen on ollut eläkkeellä jo kahdeksan vuotta, mutta käy yhä tekemässä lyhyttä päivää kolmena päivänä viikossa.
– Maaliviiva häämöttää, ja annan viestikapulan kohta tyttärelle. Olen äärimmäisen onnellisessa asemassa, kun työlle on jatkaja.

 

Mikkeli voisi ostaa enemmän paikallisilta yrittäjiltä

Yrittäjät Mia Laiho ja Raimo Parviainen ovat seuranneet huolestuneina Mikkelin tilannetta. Kaupunki on vaikeuksissa, ja ilmapiiri on riitaisa.
Tilitoimiston yrittäjät ovat tyytyväisiä kehitysyhtiö Miksein ponnisteluihin, mutta toisella kädellä myös otetaan.
– Mikkelin kaupunki ulkoistaa palveluita, jotka on aikaisemmin ostettu paikallisilta yrittäjiltä. Miksi ei tueta ja arvosteta yrittäjyyttä niin, että he pysyisivät täällä, Laiho kysyy.
Parviainen on pannut merkille, että tyhjiä liiketiloja on paljon. Se on hänen mukaansa oire jostakin. Poliittinen kulttuuri ei ainakaan auta asiaa.
– Olen ajatellut, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Sitä se ei ole ollut Mikkelissä moneen vuoteen. Toivottavasti nyt lähdetään toiseen suuntaan. Muutos on aina myös mahdollisuus.

 

Yritysbarometri: Nihkeät näkymät

Tuore pk-yritysbarometri kertoo heikoista odotuksista. Kyselyyn vastanneet Etelä-Savon yrittäjät arvioivat liikevaihtonsa kasvavan kymmenen prosenttia, mutta kannattavuuden laskevan kymmenen prosenttia.
Kasvuhalua on vain 32 prosentilla.
Maksuvaikeuksia on ollut 15 prosentilla vastanneista yrityksistä. 53 prosenttia arvioi Venäjän hyökkäyssodan vaikuttaneen kielteisesti yrityksen toimintaan.
94 prosenttia vastaajista aikoo jatkaa toimintaa, ja Etelä-Savon yritysten tilanne on parempi kuin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0