Trendiväri on häilyvä käsite

|

Sisustusarkkitehtuurin ammattilainen Saila Nurminen myös opettaa muotoilua.

Jo 25 vuotta sisustuksia suunnitellut Saila Nurminen Sisustusstudio Vitriinistä huomioi trendivärit korostettavissa yksityiskohdissa.

Sisustusarkkitehtuurin muotoilija Saila Nurminen on ollut yrittäjänä Sisustusstudio Vitriinissään 25 vuoden ajan. Hänen liikkeensä sijaitsee lähellä Mikkelin keskustaa, Mannerheimintiellä.
– Optimaalisin sisustussuunnittelun lähtökohta on se, että sisustajalla ja tilaajalla on heti ensimmäisessä palaverissa kiireetön aika perehtyä sisustettavaan tilaan, Nurminen arvioi.
Kokenut sisustusammattilainen suunnittelee tiloja mahdollisimman suurina kokonaisuuksina, joissa huomioidaan uudistettavat tilat sisä- ja ulkopuoliltaan. Uudistukset lähtevät sutjakasti oikeille urilleen, kun tiloista tehdään lähes valokuvamaisia 2D- tai 3D-havainnekuvia.
– Suunnittelemme esimerkiksi lattioiden vaihtoja uusiin, taulujen sommittelua ripustuksiin ja kaappien asemointia ja värien valintaa keittiöön.
Nurmisen ideana sisustamisratkaisuissa on löytää helmiä muutoin ehkä tavanomaiseen värimaailmaan.

Kysymykseen syksyn trendiväreistä Nurminen toteaa, että termi itsessään on häilyvä käsite.
– Trendivärityöryhmä pohtii kyllä kausittain ykkösvärit. Niitä seurataan muun muassa suurten tapetti- ja kangasvalmistajien tuotannossa, Nurminen kuvailee.
Tyypillistä sisustusmuodeissa on, että villitysten matka suurista mallistoista tavalliselle suomalaiselle asiakkaalle on hitaanpuoleinen. Kaupallisesti ajatteleva sisustussuunnittelija ehkä ajantasaisesti seuraakin suuria värien muotilinjoja, mutta niitä ei ole harkittua käyttää kaikkialla.
– Ei ole esimerkiksi järkevää valita laattojen väriksi viimeisintä huutoa olevaa väriä, joka voi pian olla poissa muodista.
Yhden esimerkin Nurminen tämän syyskauden trendiväreistä vihjaa.
– Koboltinsinisen voi valita vaikka keittiön välitilan tai maton väriksi ehostamaan muuten vaaleaa tilaa. Muista kuin väritrendeistä Nurminen nostaa tänä syksynäkin esille jo vakiintuneen suuntauksen.
– Isot, jopa koko seinän kokoiset kuviot näkyvät nyt vahvasti.

Osassa yrityssisustuksista suuntaus on isoihin kuvioihin, mutta kodin sisustajista vielä harva päätyy samaan ratkaisuun.

Sisustuskokonaisuuksissa on Nurmisen mukaan huomioitava monta seikkaa. Päällimmäisenä niistä vaikuttaa kyseessä oleva sisustettava tila.
– Merkittäviä ovat valot ja varjot. Tiloissa on aina niin sanottuja isoja aaltoja ja sisustuksen luomaa kerroksellisuutta.

Kausisisustaminen ei ole Vitriinin yrittäjän ominta alaa. Vuodenaikojen rytmiä seuraavaan sisustamiseen tulee työtilauksia vain vähän.
– Poikkeuksena ovat olleet muutamat kesäasuntojen sisustukset, Nurminen tarkentaa.
Sen sijaan keskeistä työaluetta Nurmiselle ovat isot sisustusratkaisut, jotka kantavat vuosien päähän. Aikaa hyvin kestävistä materiaali- ja väriratkaisuista Nurminen nostaa esikuvaksi Alvar ja Aino Aallon tuotannon tulokset.

 

Virpi Kontinen

Kaksoiskuntalaiset ovat Mikkelille arvokkaita

|
Kaupunginjohtaja näkee kaksoiskuntalaisissa paljon sosiaalista potentiaalia. Kaksoiskuntalaisuusmalli voisi tuoda kuntalaisille paljon etuja. Ilman kaksoiskuntalaisuuttakin suomalaiset valitsevat nykyään itse etukäteen, minkä kunnan terveyspalveluita pääsääntöisesti käyttävät. ...

Miksi suomalaiset rakastavat itsevaltiaita?

|
Ylen esittämä Arthur Franckin Pesänlikaajat on viehko dokumentti syksyllä 1981 ilmestyneestä Tamminiemen pesänjakajat -kirjasta ja sen tekijöistä. Elokuva ei sinänsä tarjoa mitään suuria paljastuksia ...

Mikä on sopiva huonelämpötila?

|
Lämpimän sisäilman halu vie joskus voiton taloudellisista ja terveydellisistä tosiasioista. – Omakotitalojen asukkaiden lämpökokemus on hyvin yksilöllinen asia. Suositukset, niin kuin makuutilojen lämpötilojen säätäminen ...

Suursatsaus loi palvelukeskittymän

|
Osuuskauppa Suur-Savon uusi autotalo Savonlinnassa on tervetullut piristysruiske maakunnan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Kuun alussa Mertalaan avattu Etelä-Savon Auton uusi autotalo pihapiirin palveluineen houkuttelee autoilevia ...

Kaksoiskuntalaiset ovat Mikkelille arvokkaita

|
Kaupunginjohtaja näkee kaksoiskuntalaisissa paljon sosiaalista potentiaalia. Kaksoiskuntalaisuusmalli voisi tuoda kuntalaisille paljon etuja. Ilman kaksoiskuntalaisuuttakin suomalaiset valitsevat nykyään itse etukäteen, minkä kunnan terveyspalveluita pääsääntöisesti käyttävät. ...

Lämpöpumput yleistyneet kuivausrummuissa

|
Kuivausrumpuja hankitaan kuivauskaappeja enemmän. – Tämän päivän ratkaisuja ovat lämpöpumppukuivausrummut. Niiden asentaminen vaatii vain riittävän lähellä sijaitsevan sähköpistokkeen, kuvailee Mikkelin Carlsonin myyjä Olli Irri. ...