Renkaat kunnossa, tietous ei

|

Neljä rengasvinkkiä syksyyn: • Varmista kesärenkaiden riittävä urasyvyys. • Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa. • Huomioi, että hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa liikaa riskejä. • Muista, että vanhat renkaat voi palauttaa veloituksetta kierrätykseen.

Mikkelin rengasratsiassa Näköpellon levikkeellä huomautettavaa oli vähän.

Valtatien 13:n Näköpellon levikkeellä pidettiin syyskuun puolessavälissä rengasratsia. Ratsia järjestettiin kahden vuoden koronatauon jälkeen. Mukana olivat Poliisin, Liikenneturvan ja Autonrengasliiton edustajat. Autonrengasliiton edustaja Kimmo Kekäläinen Kantolan Renkaasta kertoi, että ratsia sujui pääosin positiivisissa merkeissä.
– Huomautettavaa oli yllättävän vähän. Näköpellon ratsiassa tarkastettiin yhteensä 100–150 autoa, ja niistä vain muutamalla oli renkaiden kunnossa huomautettavaa. Huomautuksen saivat tallukat, joiden urasyvyys oli kulunut jo 2 millimetriin.

Kolmisen tuntia kestäneessä tarkastuskampanjassa oli kuitenkin selvää vaihtelua siinä, miten hyvin ajajat tunsivat renkaidensa tilan.
– Pääosa kuljettajista tiesi tarkkaan, minkä kuntoisia oman kulkupelin alla olevat renkaat olivat. Osa kuljettajista taas ei ollut renkaidensa urasyvyydestä ajan tasalla.

Auton renkaan ja tienpinnan välinen kosketuspinta-ala on vain reilun kämmenen kokoinen. Sen pitävyydestä riippuu koko ajoneuvon hallinta. Uusissa kesärenkaissa turvallisuutta taataan tyypillisimmin noin 8 millimetrin kulutuspinnalla. Lain minimivaatimus kesärenkaiden urasyvyydeksi on 1,6 mm.

Pito-ominaisuudet alkavat kuitenkin kärsiä jo huomattavasti suuremman urasyvyyden renkaissa. Varsinkin sateessa vesiliirtovaara kasvaa huomattavasti, jos renkaat ovat jo kuluneet alle puoleen uuden renkaan kulutuspinnasta.

Yleensäkin sadekeleillä autoilijan on ajettava ennakoivalla tavalla. Turvalliset renkaat auttavat ajajan vaativaa tehtävää. Jos renkaat ovat kuluneet, ajonopeutta on syytä sovittaa valitsevien keliolosuhteiden mukaan.

 

Neljä rengasvinkkiä syksyyn:

  • Varmista kesärenkaiden riittävä urasyvyys.
  •  Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa.
  •  Huomioi, että hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa liikaa riskejä.
  •  Muista, että vanhat renkaat voi palauttaa veloituksetta kierrätykseen.

Virpi Kontinen

Kaksoiskuntalaiset ovat Mikkelille arvokkaita

|
Kaupunginjohtaja näkee kaksoiskuntalaisissa paljon sosiaalista potentiaalia. Kaksoiskuntalaisuusmalli voisi tuoda kuntalaisille paljon etuja. Ilman kaksoiskuntalaisuuttakin suomalaiset valitsevat nykyään itse etukäteen, minkä kunnan terveyspalveluita pääsääntöisesti käyttävät. ...

Miksi suomalaiset rakastavat itsevaltiaita?

|
Ylen esittämä Arthur Franckin Pesänlikaajat on viehko dokumentti syksyllä 1981 ilmestyneestä Tamminiemen pesänjakajat -kirjasta ja sen tekijöistä. Elokuva ei sinänsä tarjoa mitään suuria paljastuksia ...

Mikä on sopiva huonelämpötila?

|
Lämpimän sisäilman halu vie joskus voiton taloudellisista ja terveydellisistä tosiasioista. – Omakotitalojen asukkaiden lämpökokemus on hyvin yksilöllinen asia. Suositukset, niin kuin makuutilojen lämpötilojen säätäminen ...

Suursatsaus loi palvelukeskittymän

|
Osuuskauppa Suur-Savon uusi autotalo Savonlinnassa on tervetullut piristysruiske maakunnan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Kuun alussa Mertalaan avattu Etelä-Savon Auton uusi autotalo pihapiirin palveluineen houkuttelee autoilevia ...

Kolmannen sukupolven tyyliteini

|
Oman luokkansa ikoniksi muodostunut Nissan Qashqai lataa uuden mallin myötä turvavarusteet, ajettavuuden ja äänimaailman uudelle tasolle. Vuonna 2006 esitellyt ”Kassu” on ollut valmistajalleen elintärkeä ...

Tilaa tarjoavasta retkeilyautosta on moneksi

|
Kotimaassa jälkikäteen varusteltu hyötyajoneuvo voi olla vastaus monenlaisiin tarpeisiin. Suomalaiset korirakentajat ovat tunnettuja korkealaatuisista tuotteistaan. Meistä lähes jokainen on istahtanut näyttävästi rakennetun taksibussin tai ...

Matkailuautokauppa on käynyt kuumana

|
Omavarainen oleskelu puskaparkeissa on yhä suositumpaa. Matkailuautoja hankitaan myös kimppakäyttöön. Uusien henkilöautojen kauppa on kärsinyt koronan kourissa, vaikkakin ruuhkaisempaa Eurooppaa selkeästi vähemmän. Sen sijaan ...

Vianorin korjaamo isompiin tiloihin

|
Renkaiden asentajat huomaavat usein korjausta kaipaavia vikoja. Parhaiten rengasliikkeenä tunnettu Vianor myös huoltaa ja korjaa autoja. Mikkelin toimipiste on saanut uudet korjaamotilat, joihin mahtuu ...

Suursatsaus loi palvelukeskittymän

|
Osuuskauppa Suur-Savon uusi autotalo Savonlinnassa on tervetullut piristysruiske maakunnan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Kuun alussa Mertalaan avattu Etelä-Savon Auton uusi autotalo pihapiirin palveluineen houkuttelee autoilevia ...