Perheyritykset tekivät maakauppoja

|

Julkisivun puoli. Ajanvaunu Oy:n hankkima tontti sijaitsee kantatie 72:n, Juvantien ja uuden viitostien kulmauksessa. Biltema nousee kuvassa näkyvän viitostien toiselle puolelle. Ajanvaunun hallituksen puheenjohtaja Pekka Piispa kertoo tonttiliittymän tulevan Juvantien puolelta, Suonsaarentien vastapäätä.

Pieksämäentien ja viitostien risteys saa uuden tulokkaan Ajanvaunu Oy:stä. Etukone Oy:n tontti laajentuu nykyisillä sijallaan.

Kesäkuun aikana Pekka Piispan ja Veijo Karjalaisen omistamat yritykset tekivät kumpikin maakaupan aiesopimuksen Mikkelin kaupungin kanssa. Skoda-myynnistä ja huoltopalveluista sekä Ajanvaunun tytäryhtiö Autoarinan edustamien automerkkien huollosta vastaavan autotalon toimintoja kaavaillaan pitkän tähtäimen suunnitelmassa Juvantien ja uuden Viitostien väliin jäävän maakannaksen tontille. Käynti liiketontille tapahtuu Juvantieltä Suonsaarentien risteyksen kohdalta.
Ajanvaunun hallituksen puheenjohtaja Pekka Piispa luonnehtii maakauppa-aietta vielä varovaisen sävyyn, sillä nimiä ei virallisesti papereissa vielä ole. Tosin kaupunkiympäristölautakunnan kesäkuussa tekemän päätöksen jälkeen kysymys on lähinnä ajasta. Kaupan kohteena olevan tontin pinta-ala on 13 400 m2. Yrityksen tarkoituksena on rakentaa tontille autokauppaa palvelevia rakennuksia.
– Se on vielä pitkässä viivassa. Joka tapauksessa näin on tarkoitus jollain aikajänteellä tehdä, Piispa sanoo.

Viitostien ja kantatie 72:n risteysalueella on alkamassa kiivas rakentamisvaihe. Ramin konditorian lounaskahvilan yhteyteen nousee myös ABC-kylmäasema. Visulahden puoleiselle sivulle nousee puolestaan Bilteman kiinteistö, jonka urakoi pystyyn mikkeliläinen Jalon Rakentajat Oy.
Piispa pitää risteysalueen rakentumista hyvänä asiana kaikkien toimijoiden kannalta, sillä mitä enemmän on pysähtymistä houkuttelevia toimijoita, sitä paremmin kaikki risteysalueen toimijat pitkässä juoksussa voivat.
– Pidän jo rakentamaan aloittaneiden ratkaisuja erityisen hyvinä asioina. Nämä houkuttelevat monia painamaan jarrua, Piispa ennakoi.

Toinen Piispan ja Karjalaisen isännöimä yritys, Arinakadun varrella toimiva Etukone Oy hankki nykyisen liikepaikan takamaita omaan hallintaan. Kaupungin kaavoittamat Oravinmäen lisätontit sattuivat sopivasti kohdalle ja maakaupan ansiosta nykyinen 1,3 hehtaarin tontti laajenee reiluun kahteen hehtaariin.
Etukoneen liiketoiminta on nojannut jo useamman vuosikymmenen vahvasti traktori- ja konekauppaan sekä niiden huoltamiseen ja varaosatoimintoihin. Myös autokauppa on kuulunut kokonaisuuteen, mutta pienimuotoisempana.
Piispa kertoo tilalle olevan aitoa tarvetta, mutta tässä vaiheessa hän ei lähde avaamaan tarkemmin, mitä laajennustontille rakentuu.
– Meidän toimintaan on kuulunut uusien traktori- ja konemerkkien lisäksi olennaisena osana myös oma käytettyjen koneiden maahantuonti. Sekin vaatii tilaa.

 

Tutut merkit palasivat Etukoneelle

Mikkelin seutua koneasioissa 1980-luvun puolelta lähtien palvelleen Etukone Oy:n traktorimerkkiedustukset muuttuivat kesäkuussa Agritek Oy:n kanssa solmitun jälleenmyyntisopimuksen mukaisesti.
SGN-konserniin kuuluva, maahantuojana paremmin tunnettu Agritek, perusti muutama vuosi sitten oman jälleenmyyntiverkosto Agricenterin vastaamaan traktori- ja työkonemerkkiensä kenttämyynnistä.
Vuoden 2019 alusta New Hollandin ja Case IH:n jälleenmyynti siirtyi Etukoneelta Etelä-Savon osalta Kouvolaan. Muutoksen jälkeen Etukone on toiminut Agritekin merkkien huolto- ja varaosaliikkeenä. Pian muutoksen jälkeen Etukone aloitti Massey-Ferguson- ja Zetor-traktoreiden myyntitoiminnot.
Nyt Agricenterit on kuopattu ja maahantuoja on palannut yrittäjävetoiseen jälleenmyynti- ja huoltoverkostoon. Agritekin markkinointijohtaja Antti Anttila vahvistaa muutoksen.
– Totesimme, että kenttätyö ei kuulu meidän strategiaan. Vähittäismyynti on oma lajinsa ja paikalliset toimijat tuntevat alueensa parhaiten.
– Toimivan huoltoverkoston perustaminen on pitkä polku ja on viisainta antaa heidän tehdä työt ketkä sen parhaiten osaavat, myös Agritekin maahantuomien traktori- ja puimurimerkkien myynnistä vastaava Anttila sanoo.
Tuttujen traktorimerkkien sekä työkonemerkkinä tunnetun Kvaernelandin myyntiedustuksien uudelleen alkaminen maistuvat Etukoneelle. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Pekka Piispan mukaan henkilöstö on jo valmiiksi perillä tuotteista, sillä merkkien huolto- ja varaosapalvelut ovat toimineet heidän kauttaan yhtäjaksoisesti jo syyskuusta 2001.
Kahden ja puolen vuoden mittaiseksi jäänyt tauko myyntitoiminnoista on nyt taakse jäänyttä elämää. Piispan mukaan muutos on varmasti tervetullut kaikin puolin, sillä New Hollandin ja Case IH:n myynti on Etelä-Savossa jäänyt viime vuosina vähäiseksi. Muutos merkkiedustuksissa tarkoittaa myös sitä, että Etukone luopuu Massey-Fergusonin ja Zetorin myyntiedustuksista lähikuukausien aikana, mutta huolto- ja varaosapalvelut toimivat kuten ennenkin.

Jättitraktori luovutettiin Mikkelissä

|
Keski-Euroopassa valmistettava Claas painaa 13,5 tonnia. PETRI P. PENTIKÄINEN Itä-Suomen todennäköisesti yksi suurimmista traktoreista luovutettiin kesäkuun alussa mikkeliläiselle koneliike Amadosille. Claas 950 Axionin todella ...

Sähköisten kulkuneuvojen akkupalot ovat arvaamattomia

|
Akkupalot ovat harvinaisia, mutta vaarallisia ja If toteutti tätä havainnollistaakseen palotestin. Sähköisten kulkuneuvojen akkupalot eivät ole onneksi vielä kovin tavallisia, selviää Ifin tilastoista. Sähköpyörien ...

New Holland toi markkinoille biokaasutraktorin

|
Ensimmäinen pelkästään biokaasukäyttöinen traktori on saapunut Suomeen. Biokaasulla käyvä traktori on etukäteen herättänyt kiinnostusta sekä biokaasulaitosten kehittäjien että maanviljelijöiden keskuudessa. Myös kuntasektori ja kiinteistönhuolto ...

Konekauppa uskoo tulevaan, vaikka haasteita riittää

|
Koronakurimuksen jälkeen putken päässä on valoa, mutta maatalouden kannattavuusongelmat heijastuvat myös konekauppaan. Ammattilaiset tarvitsevat traktoreita ja työkoneitaan, oli suhdanne tai olosuhde mikä tahansa. Lumia ...

Hanhet kasvavat luonnon arvoilla

|
Hanhifarmin koko tuotantoketju on Rantalaisten omissa käsissä. SELMA RIEPPONEN Suomen ainoa hanhitila, Hauhalan hanhifarmi, täyttää tänä vuonna jo 25 vuotta. Anttolassa sijaitsevan hanhifarmin yrittäjät ...

Mosaiikit inspiroivat käsitöihin

|
Kaupanteon ohella työstön alla on myös mosaiikkiaiheinen kirja. VIRPI KONTINEN MosaiikkiMyymälän Sirpa Hämäläinen puhkuu tänä kesänä intoa. Hän valmistelee Mosaiikki valloittaa -kirjaa, jonka vaiheissa ...

Päivät ovat pitkiä, mutta kiinnostavia

|
Kokeneen yrittäjän mukaan kokonaistilanne siivous- ja jätealalla on todella erikoinen. VIRPI KONTINEN – Kokonaistilanne toimialoillamme siivouksessa ja jätehuollossa on todella omituinen, vastaa toinen RL-palvelut ...

Etelä-Savon Katsastukselle uusi omistaja

|
A-Katsastus osti ketjun, johon kuuluu myös Etelä-Savon Katsastus. PETRI P. PENTIKÄINEN 160 toimipisteessä Suomessa autoja katsastava A-Katsastus Group on allekirjoittanut sopimuksen Keto1Groupin ja Autokatsastus ...