Korjausneuvoja auttaa isoissa ja pienissä asioissa

|

Korjausneuvojan avulla esimerkiksi kylpyhuone saadaan vastaamaan asukkaan tarpeita. Kuvat: Ismo Kortman

Kotona asumista halutaan tukea mahdollisimman pitkään.

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Ismo Kortman työskentelee Etelä-Savossa auttaen ikääntyneitä pärjäämään paremmin arjessa ja omassa kotonaan. Palvelu on yli 65-vuotiaille maksuton.
– Käytännössä autamme kodin muutostöiden kartoituksessa, suunnittelussa sekä toteutuksessa. Emme itse tee remontteja, mutta autamme tarvittaessa urakoitsijoiden etsimisessä, Kortman kertoo.
Korjausneuvoja miettii yhdessä asukkaan kanssa millaisia muutostöitä ja apuvälineitä kotiin tarvitsee, jotta siellä voisi asua mahdollisimman pitkään turvallisesti.
– Autamme myös muutostöihin mahdollisesti saatavilla olevien avustusten hakemisessa, Kortman muistuttaa.

Vaikka palvelu on ollut olemassa jo kolmekymmentä vuotta, se ei ole kaikille tuttu. Kortmanin mukaan yhteydenottoja tulee suoraan asiakkailta itseltään, mutta myös sukulaisilta ja Essotelta.
– Wc- ja suihkutilojen muutokset ovat tyypillisimpiä korjauskohteita. Joskus riittää, että asennetaan tukikahvoja hankaliin paikkoihin.
Nykypäivän talot suunnitellaan niin, että liikkuminen esimerkiksi rollaattorin kanssa on helpompaa. Vanhemmissa rakennuksissa esteettömyyttä ei ole otettu huomioon niin hyvin.
– Tyypillinen esimerkki on rintamamiestalo, jossa on rappusia siellä täällä ja käytävät sekä ovet ovat kapeita. Näihin asioihin pyritään sitten löytämään ratkaisuja.
Vielä muutama vuosikymmen sitten vanhuksia asui paljon taloissa, joihin ei tullut sähköjä, viemäreitä tai vesijohtoja.
– Kyllä ne ovat selkeästi vähentyneet, mutta joskus niihinkin vielä törmää, Kortman kertoo.

Kortman muistuttaa lopuksi heidän olevan valmiina auttamaan minkälaisessa asumiseen liittyvässä avun tarpeessa vain.
– Ei ole liian pientä tai suurta asiaa. Voimme olla mukana suunnittelemassa kattoremonttia tai sitten auttamassa apukahvojen sijoittelussa.
Korjausneuvojien kautta on myös saatavilla tietoa arjessa auttavasta pienteknologiasta eli arkiteknolgiasta. Nämä tuotteet voivat olla esimerkiksi asumisturvallisuuteen liittyviä laitteita, jotka tukevat kotona asumista.

Älykeittiössä syntyy tasalaatuista ruokaa

|
Älykeittiöt tukevat ammattikokkien tiukkaan aikataulutettua työtä. Työkseen ammattikeittiöiden ja ravintola Tallin opetuskeittiön kanssa askaroivat Xamkin projektipäällikkö Merja Ylönen ja ruokapalvelujen lehtori Hanna Pajari-Seppänen. Heille ...

Hapanta vai emäksistä?

|
Pintojen puhdistamisessa on omat niksinsä. Kysyimme marttojen asiantuntijalta vinkkejä kodin siivoukseen. Siivoustyylejä on luultavasti yhtä monta kuin on siivoajaa. Muutamat perusasiat on kuitenkin hyvä ...

Parvekelasituksen edut ovat myös taloudelliset

|
Lasituksella saadaan selvää säätöä myös energiassa. Parveke- ja terassilasitukset alkoivat lisääntyä 90-luvulla. Silloin niiden hyötyjä perusteltiin lähinnä asumismukavuuden lisääntymisellä, mikä on tutuin parannus tänäkin ...

Valmista tuli!

|
Parasta remontissa oli päästä itse osallistumaan suunnitteluun. Syys- ja lokakuun numeroissa kerroimme Mikkelin keskustassa sijaitsevan kaksion kokonaisvaltaisesta remontista. Valmista on tullut ja onnellinen omistaja ...