Onnistuminen lähtee raaka-aineista

|

Jarno Andersin kertoo arvostavansa Tertin Kartanon omaa puutarhaa. Kuva: Tertin Kartano

Ammattilaisen keittiö on kompakti.

Ammattilaisten keittiössä on tärkeää, että asiat ovat loogisessa järjestyksessä sekä käden ulottuvilla. Salin puolelle kiire ei saa näkyä, vaan lautasille loihditaan toinen toistaan herkullisimpia annoksia.
– Kyllähän kyse on ammattiylpeydestä ja raaka-aine tuntemuksesta. Kun tehdään laadukasta ruokaa, siihen vaaditaan laadukkaat raaka-aineet, Tertin kartanon keittiömestari Jarno Andersin toteaa.
Ravintola Fernandon keittiön vuoropäällikkö Suvi Laitiainen allekirjoittaa myös raaka-aineiden tärkeyden ja toteaa kaiken lähtevän liikkeelle tuoreista ja hyvistä aineksista.
– Kokkina saa ja pitää käyttää luovuutta annoksien valmistuksessa. Asiakkaan tulee saada maistuva, hyvä ja kaunis annos.

Laitiainen on toiminut kokkina Fernandossa vuodesta -97 lähtien. Hänelle ympäristö on tuttu ja turvallinen.
– On tärkeää, ettei työn lomassa tarvitse miettiä missä mikäkin tavara on. Kokin työ vaatii paineensietokykyä ja kiireessä työskentelyä. Välineet eivät saa silloin olla hukassa.
Andersin puolestaan on toista kertaa Tertin kartanossa ja pesti on kestänyt tähän mennessä puolitoista vuotta. Työskenneltyään erilaisissa keittiöissä vuosien varrella, hän on huomannut keittiöiden tiivistyneen.
– Nykyään työskennellään pienellä porukalla, kun ennen jokaiseen tehtävään on saattanut olla eri työntekijä. Nyt jokaisen on joustettava ja hoidettava erilaisia työtehtäviä.
Kumpikaan kokeista ei kaipaa keittiöön turhia vempaimia tai hömpötyksiä.
– Laitteet ovat nykyään sellaisia, että niissä yhdistyy monta toimintoa. Tämä liittyy varmaan siihen, että tilaa ei ole enää niin runsaasti kuin aikoinaan. Näen sen hyvänä asiana, koska kaikki on tosiaan käden ulottuvilla, Andersin pohtii.

Tällä hetkellä suomalaisen sesongin raaka-aineita ovat muun muassa kaalit ja kurpitsat. Andersin nostaa esille myös maa-artisokan, jonka hän kehuu olevan tällä hetkellä erinomaista.
– Myös muikun mäti alkaa olla parhaimmillaan ja tietenkin riista. Ainahan kokkaus voi epäonnistua, mutta mitä puhtaammat ja tuoreemmat raaka-aineet valitsee, sitä paremmin onnistuu.
Mitä tulee nykyaikaisiin ravintoloihin tulee, kokee Andersin niiden elinkaaren lyhentyneen. Myös ravintola-alalla seurataan trendejä ja keksitään uusia tyylejä.
– Monet ravintolat erikoistuvat tietynlaiseen ruokaan ja niiden elinkaarta ei välttämättä edes suunnitella kestämään vuosikymmeniä. Tertin Kartanossa pyrimme vaalimaan perinteitä nykyaikaisella twistillä, Andersin toteaa lopuksi.

Valmista tuli!

|
Parasta remontissa oli päästä itse osallistumaan suunnitteluun. Syys- ja lokakuun numeroissa kerroimme Mikkelin keskustassa sijaitsevan kaksion kokonaisvaltaisesta remontista. Valmista on tullut ja onnellinen omistaja ...

Palosuojakoteloiden käyttö on nousussa

|
Kun koronakevät hiljensi kysyntää, Mikkelistä käsin toimivassa Suomen LVI-Kotelo Oy:ssä syvennyttiin kuuntelemaan asiakkaiden toiveita ja kehitettiin uuden sukupolven palosuojakotelo. Suomen LVI-Kotelo Oy on perustettu ...

”Yllätyksiä tulee varmasti vastaan”

|
Konkareiden opissa nuoret saisivat tärkeitä tietoja vanhojen rakennusten korjaamisesta. Yrittäjänä toimiva Jorma Muukkonen viimeistelee keskustassa sijaitsevan kaksion pintoja. Hän kertoo tämän kaltaisten kohteiden olevan ...

Remontti alkaa!

|
Mikkelin keskustassa sijaitseva asunto laitetaan uuteen uskoon kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Vuonna 1941 rakennettu kerrostalokaksio saa täysin uuden ilmeen. Asunnosta maalataan seinät ja katto, hiotaan ...

Onko keittiösi turvallinen?

|
Keittiössä on asuintiloista selvästi eniten vaaranpaikkoja – siellä on kylmälaitteita, liesi, ehkäpä hellakin, veitsiä jne. Vaara korostuu selvästi ruoanlaiton yhteydessä: kuumia astioita, levypintoja ja ...