Miten tästä eteenpäin?

17.6.2020 Koti
Maria Koral näytteli Vekkuliteatterin Liisa Ihmemaassa-näytelmässä (2017) hullua hatuntekijää. Kuva: Jukka Siiskonen

Hankala alkuvuosi on laittanut harrastustoimijat sekä yritykset täysin uuden taistelun eteen. Tekijät kamppailevat niin henkisen, taloudellisen kuin fyysisen jaksamisen kanssa.
Posiitiivista on toiminnan käynnistyminen. Joka puolelta kuuluu kuitenkin sama viesti: noudatetaan turvallisuusohjeita ja toivotaan, ettei koronaviruksen toinen tautiaalto iske lainkaan.

 

Koiratapahtumia suunnitellaan syksylle

Moni koiraharrastaja sai todeta keväällä kalenterin tyhjentyneen. Koiranäyttelyt, tokokokeet, agilitykilpailut ja muut koiraurheilulajit peruttiin Suomen kennelliiton määräysten mukaan. Pikku hiljaa tapahtumia on alettu järjestää määräysten mukaisilla ohjeilla. Ristiinan koirakerho ry:n sihteeri Irmeli Partio kertoo yhdistyksen selviävän tästä vuodesta, mikäli ensi vuonna toiminta saadaan käyntiin normaalisti.
– Moni seura saa tulonsa koiranäyttelyiden järjestämisestä. Suur-Savon kennelpiirin alueelta on tällä hetkellä peruttu kaikki näyttelyt lukuun ottamatta meidän syyskuun ja Pertunmaalla järjestettävää lokakuun näyttelyä. Aika näyttää kuinka niiden käy.
Vuosittain järjestettäviä kursseja ei ole voitu toteuttaa, mutta Partio arvelee niiden pyörähtävän vielä kesällä käyntiin. Kun tapahtumia ei ole, on luonnollista että ihmisten mielenkiito hiipuu.
– Luulen, että jäsenmäärämme hieman laskee, mutta toivottavasti palaamme normaalille tasolle kun toiminta alkaa.
Suomen kennelliitto linjasi kesäkuun alussa, että koiraharrastustoimintaa päästään jatkamaan suht normaaliin tapaan elokuun alussa.

 

”Kuin varsat laitumella”

Mikkelin Palloilijat ry:stä kerrotaan junioritoiminnassa olleen todella hyvin väkeä. Lapset ja nuoret haluavat päästä liikkumaan, ja miksei aikuisetkin.
– Kaikki ikäryhmät ovat palanneet harjoittelemaan ja junioreiden ottelukausi on käynnistynyt, MP:n toiminnanjohtaja Mika Roivas kertoo.
Seuralla on viikoittaista toimintaa aina naperofutiksesta edustusjoukkueisiin. Aikaisempina vuosina kesäkuussa toteutettu jalkapallokoulu järjestetään elokuun ensimmäisellä viikolla. Merkit näyttävät hyvältä osallistujien suhteen.
– Niin lapset kuin aikuiset ovat kentällä kuin varsat laitumella. On ollut todella hienoa seurata liikkumisen iloa, Roivas naurahtaa hyväntuulisena.

Vaikka kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen, niin kesä sekä syksy vaikuttavat vilkkailta.
– Taloudellisen puolen totuus selviää vasta syksyn mittaa. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että pääsemme palaamaan arkeen, Roivas toteaa.
Mies vinkkaa, että seuran ottelutapahtumia saa enemmän kuin mielellään tulla katsomaan, kunhan pidetään huolta vallitsevista ohjeistuksista ja määräyksistä.

 

Jukurit aloitti kesäloman

Jukuri-pelaajat aloittivat kesälomansa viikko sitten. Pakotettu pelitauko on ollut monelle pelaajalle hyvä sauma saada fyysinen kunto haluamalleen tasolle.
– Jos olisi pelattu normaalikausi, niin kaikilla ei olisi riittänyt aika päästä haluamaansa kuntoon. Nyt on ollut siihen aikaa ja harjoitukset on saatu pyörimään hyvin, Jukureiden urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari toteaa.

Jääkiekon ympärillä pyörii vuositasolla satoja miljoonia euroja. Pelien ympärille nitoutuu tuhansia työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita.
– Jääkiekkoliiga rakentaa suunnitelmat sen varaan, että matseja pelataan 60. Jokainen varmaan arvaa mitä liiketoiminnalle käy kun pelit perutaan, Holtari toteaa.
Kun liiketoiminta saadaan syksyllä toivon mukaan pyörimään, tarvitaan myös ripaus onnea.
– Toivottavasti saamme ihmiset lehtereille. Muissa lajeissa tästä on jo hyviä viitteitä ja olen erittäin tyytyväinen siihen, että päättävillä tahoilla on tahtoa saada kilpaurheilu käyntiin, Holtari sanoo.
Urheilutoimenjohtaja muistuttaa siitä tosiasiasta, että pelaaminen, leikkiminen, tanssi ja urheilu yleisesti eivät lopu koskaan.
– Vaikka jouduttaisiin tekemään mitä tahansa rajoituksia, niin ihmiset jatkavat yhdessä oloa kisailun ja leikkimisen merkeissä.

 

Esitys nähdään syksyllä

Lasten ja nuorten teatteri, Vekkuliteatteri, siirsi toukokuulle suunnitellut näytökset lokakuulle. Nuorison ajatukset tilanteeseen olivat vaihtelevia.
– Juuri silloin tapahtui muitakin muutoksia kuten etäkouluun siirtyminen. Onneksi saimme siirrettyä esityksen, niin kova työ ei mennyt hukkaan, Vekkuliteatterin tuottaja Minttu Tamski kertoo.
Teatterilaiset aloittavat viime hetken harjoitukset jälleen elokuussa. Uusi ryhmä puolestaan aloittaa harjoittelun hieman normaalia myöhemmin eli lokakuun loppupuolella.

Vekkuliteatterissa näyttelee 10-17 vuotiaita lapsia ja nuoria. Vanhimmilla harrastajilla kyseessä on päätöskausi.
– Olisi ollut todella harmillista sanoa jäähyväiset ihan lennosta. Onneksi pääsemme vielä näyttämölle ryhmän kanssa, Tamski iloitsee.

Tamski itse kertoo ettei häntä ole haitannut viime ajan ”pakkoloma”. Hän työskentelee usealle eri toimijalle kulttuurialalla.
– Tilanne ei ole ollut minulle turmiollinen vaan asioita on vain siirretty. Toki taloudellisesti on ollut tiukkaa, kun työt loppuivat kuin seinään, mutta pärjätty on, Tamski kertoo.
Tuottajan mukaan kulttuurialalla on oltu hyin joustavia ja asioita on pysytty sopimaan alati muuttuvien tilanteiden mukaan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0