Ihmiset ovat hoksanneet liukkauden

26.2.2020 Koti
Teiden hiekoittaminen ei ole kuulunut vain kevääseen vaan sitä on saanut tehdä läpi talven. Joni-Antti Partanen työn touhussa. Kuva: Haumedian arkisto

Tiet ja kävelykadut ovat olleet tänä talvena jäässä vähän väliä, joten liukkauteen on osattu varautua.

Vähäluminen ja lämmin talvi on aiheuttanut liukastumisia ja kaatumisia. Pakkaslumen ansiosta kitka lisääntyy, jolloin kengän pito on parempi. Vesi puolestaan vähentää kitkaa.
– Mikkelin päivystyksessä on ollut havaittavissa piikkejä, jolloin potilaita on tullut enemmän liukkaiden kelien vuoksi. Kun katsotaan kokonaisuutta, niin en usko, että tämä erikoinen talvi poikkeaa muista, Mikkelin hyvinvointikeskuksen päivystyspalveluiden ylilääkäri Janne Kuusela kertoo.
Nuoremmat henkilöt ovat luonnollisesti ketteriä mitä tulee kaatumiseen. Tapaturmien vuoksi vammoja saaneiden henkilöiden ikä noudattelee väestöpyramidin rakennetta.
– Tasapainoaisti ja kyky hallita kehoa heikkenee iän myötä, jolloin liukastumisesta aiheutuva horjahdus johtaa usein kaatumiseen, Kuusela lisää.

Pahimmillaan kaatuminen johtaa työkyvyn menettämiseen tai jopa kuolemaan. Esimerkiksi kallonmurtumat ovat Kuuselan mukaan harvinaisia, mutta tapahtuessaan erittäin vakavia.
– Pyrimme hoitamaan kaikki potilaat nopeasti. Kevättalvella tulee monesti äkillisiä leikkauksia vaativia potilaita ja työskentelemme toden teolla, jotta heidät saadaan operoitua.
– Normaali leikkausjono etenee samaan aikaan eikä meillä ole erikseen henkilökuntaa odottamassa, jos jotain sattuisi.
Lapsilla murtumat paranevat viikoissa ja työikäisillä siihen kuluu huomattavasti enemmän aikaa.
– Murtumakohta ei välttämättä ole yhtä luja pitkään aikaan verrattuna terveeseen luuhun, Kuusela lisää.

LähiTapiola Savo-karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen kertoo, etteivät liukkaat kelit ole näkyneet vakuutusyhtiön tilastoissa.
– Tänä vuonna jäinen maa ei ole ehkä yllättänyt. Liukasta on ollut melkein koko ajan, joten ihmiset ovat osanneet varautua siihen.
Tyypillisesti eniten tapaturmakorvauksia haetaan ensimmäisten liukkaiden aikaan sekä maaliskuussa.
– Useimmiten tapaturma sattuu työmatkalla, tutussa ympäristössä kuten kotipihalla tai työpaikalle saavuttaessa. Ajankohtana illat ja aamut ovat pahimpia, Poutanen kertoo.

Kiinteistöhoidon puolella on lumitöiden sijaan riittänyt hiekoittamista. MHS Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Terho Pistool kertoo, että hiekoitushiekkaa on kulunut erittäin paljon.
– Olemme ottaneet sen linjan ettemme vielä ole poistaneet vanhoja hiekkoja. Lumi ja jää kun sulaa, niin joutuisimme hiekoittamaan kaiken uusiksi. Poistaminen alkaa maaliskuussa, Pistool kertoo.
Erikoinen talvi on vaikuttanut myös työntekijöihin. Ulkotyöryhmällä on normaalisti tässä vaiheessa kädet täynnä lumitöitä.
– Työt kulkevat tietyssä syklissä. Kesällä leikataan nurmikoita, syksyllä puhdistetaan lehdet, talvella tehdään lumitöitä ja keväällä putsataan teitä. Nyt on joutunut keksimään työtehtäviä, jolloin ajankäyttö ei ole ollut kaikkein tehokkainta.

Haastavissa talviolosuhteissa liikkumista voi tehdä turvallisemmaksi ennakoimalla.
Sekä Kuusela että Poutanen kuuluttavat molemmat varovaisuuden perään. Nykyisin nastakenkiä sekä kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä on monenlaisia.
– Kaikenlainen liikunta auttaa tasapainon ylläpidossa. Ja tämä olisi muistettava koko elinkaaren ajan, lapsesta aikuiseksi. Hyvä lihaskunto auttaa myös toipumaan vammoista nopeammin, Kuusela opastaa.
Poutanen puolestaan huomauttaa tarkistamaan jalankulkukelin ennen liikkeelle lähtöä.
– Kenkien valinta on tietysti tärkeää. Jos kadut ovat jäässä, niin ei kannatta laittaa korkokenkiä jalkaan.

Intersport Mikkelin kauppias Juho Saranki kertoo nasta- ja kitkakenkien menekin kasvaneen vuosi vuodelta.
– Myös tietoisuus nasta- ja kitkapohjakenkien hyödyistä on kasvanut. Jos jalkineilla voidaan estää liukastumisesta johtuva tapaturma, niin se on aika halpa henkivakuutus.
Kitkakengät ovat nousseet nastaversioiden rinnalle kysynnän puolesta. Sarangin mukaan monet hankkivat kitkakengät nastakenkien rinnalle.
– Kun maa on peilijäässä, niin nasta on ainut joka siinä pitää. Kitkakenkä on hyvä vaihtoehto kaikille muille keleille.
Kitkat eivät myöskään pidä sisätiloissa ääntä eivätkä jätä jälkiä pintoihin. Kuitenkin käsitys siitä ettei nastakengillä voi kävellä sisätiloissa ei pidä paikkaansa.
– On olemassa myös älynastakenkiä, joissa nasta painuu kengän sisälle laatta- tai betonilattialla käveltäessä, Saranki kertoo.
Tällä hetkellä kadut ovat melkein kokonaan sulia. Sääennusteet lupaavat pieniä yöpakkasia ja aurinkoa. Talven alkaessa, pakkasia ja lunta ei varsinaisesti toivota, mutta tänä talvena moni on jopa ikävöinyt korkeita hankia. Sen huomasi myös talvilomien alkaessa ryntäyksestä pohjoiseen.

 

Ikä ja kaatuminen on riski

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 yleisin kuolemaan johtanut tapaturma oli kaatuminen tai putoaminen. Niihin menehtyi vuoden 2018 aikana yli 1 200 ihmistä, mikä on puolet kaikista tapaturmakuolemista. Kuolemaan johtaneista kaatumisista suurin osa, yhdeksän kymmenestä, tapahtui yli 65-vuotiaille. Kaatumisiin kuolleiden keski-ikä oli miehillä 80 vuotta ja naisilla 87 vuotta. Suhteutettuna elossa olevien määriin iäkkäille miehille tapahtui useammin kuolemaan johtaneita kaatumisia kuin naisille.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0