Olipa Kerran – Joulupukki

|

Joulupukki asustaa Suomessa, Korvatunturilla ja lentää sieltä jouluaattona poroletkassa satoihin ja taas satoihin miljooniin koteihin ympäri maailmaa. Tämänhän me kaikki toki tiedämme Joulupukista. Mutta, mitä emme ehkä tiedäkään tästä harmaahapsesta…?

Tiedetään, että Joulupukin alkuperäinen koti on Turkin Myrassa, jossa 300-luvulla elänyt piispa Santa Nikolaus oli suuri lasten ystävä – mitä nyt kauppiaiden ja merimiesten kaitselmukselta ehti. Nikolauksen nimipäivä oli eurooppalaisittain joulukuun kuudes – jolloin jaettiin lahjoja alun perin lapsille, mutta myöhemmin myös varttuneillekin.

Sittemmin moneen asiaan näppinsä pistänyt uskontokiivailija Martin Luther päätti, että lahjoja ei tuo joulupukki, vaan Jeesus syntymäpäivänään 24. joulukuuta Moniaalla Joulupukki ja Jeesus mielletään nykyäänkin yhdeksi ja samaksi – alkavathan molemmat nimet samalla j -kirjaimella.

Suomeen Joulupukkiaatos levisi pikkuhiljaa Länsi-Suomesta 1800 -luvulla. Ilmeisesti pukki -sanan vaikutuksesta Joulupukki alkoi käyttää harmaata karvaturkkia, kuten jo aiemmin tunnetut nuutti- ja kekripukki. Tässä ensimmäinen askel kohti nykyään tuntemaamme lahjaveijaria!

Pakanallisina aikoina pukki tunnettiin rähjäävänä ja lapsia pelottelevana pirulaisena, joka esiintyi usein humalassa – ja jakoi lahjoja tai vitsoja, lapsen kiltteysasteesta riippuen. Historiansa pohjalta Joulupukki saavutti monien vaiheiden jälkeen nykyisen hahmonsa 1930 -luvun alussa muhkeapartaisena, hohottelevana, pyöreänä ja punaiseen kaapuunsa pukeutuneena ikäihmisenä suomalaissyntyisen Coca-Colan markkinointimiehen, Haddon Sundblomin hahmottelemana.

1920 -luvulla Joulupukki muutti Myrasta Suomeen, Korvatunturille. Muuton vahvisti oikein radiossa Markus -setä vuonna 1927. 1900 -luvulla tarinaan liittyivät sittemmin Joulumuori, tontut, porot ja muut nykyään tuntemamme joulun hahmot. Joulupukin nykyinen osoite on: Joulupukki, FI-99999 Korvatunturi, FINLAND

Joulupukki tunnetaan eri muodoissaan kaikissa evankelisissa ja katolisissa kulttuureissa – muualla pukkia ei tunneta. Siksi kait kutsummekin näitä maita kehitysmaiksi…

JT Hartikainen

Kuka piilotteli pukin parran takana?

|
Erikoissanomat julkisti joulun alla lukijoilleen joulupukki-visan, jossa tehtävänä oli tunnistaa pukiksi naamioitunut henkilö. Visaan osallistuneista 11 henkilöä tiesi tai arvasi pukin henkilöllisyyden. Oikein vastanneiden ...

”Hiljaiset ajat tehdään jouluna”

|
Joulu on kivijalkaliikkeiden kulta-aikaa. Joulusesonki aiheuttaa kiirettä niin kuluttajille kuin kauppiaillekin. Moni kauppa tekee jouluna vuoden parhaan tuloksen. Lahjaksi annetaan konkreettisia paketteja, mutta myös ...

Siisti lemmikki, siisti koti

|
Ennakoivilla toimilla voi helpottaa siisteyttä. Juhlapyhinä kodin halutaan olevan viimeisen päälle kunnossa. Kynttilät tunnelmaa luomassa, koristeet huurteisilla ikkunoilla ja paketit tuoksuvan kuusen alla. Lemmikkitalouksissa ...

Kinkku, kalkkuna vai jotain aivan muuta?

|
Kinkku on yhä joulupöydän kruunamaton ykkönen, mutta kasvisruoat kasvattavat suosiotaan. Tilastokeskuksen mukaan joulukinkku on ollut kuluneina vuosina jouluruokien ykkönen. Tieto ei varmasti yllätä, koska ...

Hanki suomalainen joulu

|
Joulukuun alussa vietettiin ”Osta työtä Suomeen” -päivää. Taustalla oli lukuisia tahoja, kuten Avainlippu-tunnusta hallinnoiva Suomalaisen Työn Liitto. Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen ei ole ...