Lähellä totuutta

|

Sopii luontoon. Äänettömästä ja savuttomasta e-Nirosta pitävät lehmätkin.

Sähköautoista puhutaan paljon, mutta myyntitilastot näyttävät toista. Uuden Kia e-Niron 400 kilometrin toimintasäde ja passelit tilat tarjoavat toimivan vaihtoehdon.

Polttomoottorin jälkeen hybridi, sitten sähköversio. Näin on käynyt monelle automallille, kun päästörajat tiukkenevat vuosi vuodelta. Kia Niro on kulkenut hieman erilaista polkua, sillä vuonna 2016 esitelty automalli näki päivänvalon 105 hevosvoimaisen bensiinimoottorin ja 44 hevosvoimaisen sähkömoottorin hybridimallina. Jatkoa seurasi Plug-In hybridin muodossa ennen täyssähköversiota.
Automallina e-Niro on cocktail lähes kaikesta siitä, mikä on autoilevan maailman huulilla juuri nyt: korimallina crossover ja voimanlähteenä sähkömoottori, jonka 400 kilometrin toimintasäde riittää valtaosalle autoilijoista. Lisäksi houkuttimena on merkille ominaiseen tapaan mukiinmenevät takuuehdot.

Ei mitään ihmeellistä. e-Niron nerous on sen tavallisuus ja helppokäyttöisyys. Jopa moottoritila näyttää kuluttajan silmään hyvin tavanomaiselta.

Niro on koriltaan selvästi matalampi, mitä tyypillinen crossover on. Syynä on varmaan se, että auto on alun perin suunniteltu mahdollisimman energiaa säästäväksi. Matalammassa autossa kun ilmanvastus on alhaisempi. Silti e-Nirolla ajaessa huomaa istuinkorkeuden olevan perinteistä autoa reilumpi.
Ulkoisesti sähköversion erottaa hybridistä helpoimmin keulamaskissa sijaitsevasta latausluukusta. Ulkoasussa on lisäksi enemmän sähköä kuvaavaa sinistä, esimerkiksi alemman keulamaskin ympärillä, pienten muotoerojen lisäksi. Tarkkaavainen saattaa huomata sisälattian olevan e-Nirossa korkeammalla kuin hybridissä. Tämä johtuu matkustamon lattian alle sijoitetusta 64 kWh:n akustosta, kun hybridin akkupaketti on tavaratilassa.

Matalalla, isolla alueella akseleiden välillä, sijaitseva akkukokonaisuus saa aikaan sen, että Niron painopiste on hyvä. Ja se taas tietää hyvää ajettavuuden kannalta. Varsinkin taajama-ajossa e-Niro on elementissään, mutta ei auto vierasta maantietäkään.

Simppeliä. Vaihdevalitsin on mallia kiertokytkin ja siinä kolme asentoa: parkki, eteen ja taakse.

Vaihteita sähköautosta on turha etsiä, mutta silti ohjauspyörän takana on valitsimet kuin polttomoottoriautossa konsanaan. Kysymyksessä ovat säätimet, joiden avulla voidaan valita jarrutusenergian talteenottotasoa ja samalla moottorijarrutuksen voimakkuutta viiden portaan turvin.

Energian kulutusta optimoidaan monin edistyksellisin keinoin. Yksi niistä on moottorijarrutuksen ohjaus, joka on kytketty navigointiin. Näin auto osaa itse suositella kuljettajalleen, missä kohtaa tiestöä ajetaan moottorijarruttaen eli ladaten. Sisätilan lämmittäminen toimii energiaa säästäen lämpöpumpun avulla, ottaen lämpimästä jäteilmasta energian talteen kuten talotekniikan saralla konsanaan. Lisäksi e-Nirossa on akun lämmitysjärjestelmä, joka pitää akun toimintalämpötilan oikealla alueella myös talvella.
Pitkän taipaleen taittamiseen tarvitaan täyttä akkua. Lataaminen yleisimmällä pikalataustavalla (50 kW) lähes tyhjästä liki täyteen akkuun vie tunnin ja vartin, 80 kW:n laturilla alle tunnin. Kotilaturilla aikaa menee puolesta vuorokaudesta jopa kahteen vuorokauteen. On kuitenkin syytä huomata, että latausajoilla ei ole valtaosalle autoilijoita isoa merkitystä, mikäli autoa käytetään päivässä normaalin ajosuoritteen verran eli alle 100 km. Suhteellisen pitkän toimintasäteen ansiosta e-Niroa kun ei tarvitse pitää piuhan päässä alvariinsa.

Sähköautot rynnistävät lähivuosina markkinoille väkisin. Syynä ovat EU:n asettamat tiukat päästörajat, joihin ei ilman sähköisiä vaihtoehtoja tahdo päästä. e-Niron ominaisuudet alkavat olla siinä haarukassa, jossa sähköauton hankinta on varteenotettava vaihtoehto. Ainoa suosiota hidastava tekijä on toistaiseksi hankintahinta, mutta todennäköisesti vain toistaiseksi.

Varta vasten suunniteltu

|
Citroën Jumpy raapii tarvittaessa joka pyörällä. Vuosi sitten markkinoille tulleiden PSA-yhtymän nelivetoisten pakettiautojen, Citroën Jumpyn ja Peugeot Expertin, tekninen toteutustapa on omalla tavallaan perusteellinen. ...

Kestomenestyjä sai päivityksen

|
Tonniluokan pakettiautojen listakunkku uusiutui maltillisesti. Huipulle on vaikea päästä, mutta vielä vaikeampi siellä on pysyä. Tämä tiedetään todeksi myös Volkswagenin hyötyajoneuvo-osastolla, kun hyväksi havaittua ...

Astetta ärtsymmän näköinen pick-up

|
Suomikin voisi olla yhä lava-autojen kultamaa, mikäli verottaja ottaisi järjen käteen. Japanilainen Mitsubishi on valmistanut lava-autoja jo vuodesta 1978 lähtien. Nelivetoisena niitä on tuotettu ...

Pihi, sähköinen ja nopea

|
Passatin viilattu GTE tarjoaa kelpo toimintasäteen sähköllä. Vaikka aina puhutaan Golf-kokoluokasta automaailman tärkeimpänä, ei Passat-kokoluokan merkitystä voi väheksyä. Varsinkin farmarina, monena eri versiona saatavilla ...

Luokkansa muotovalio

|
Korealainen Kia on tuonut estradille uusia automalleja hengästyttävää vauhtia. Uusi XCeed osuu suoraan ytimeen. Ensin oli Ceed, sitten ProCeed ja nyt XCeed. Vielä kun ...