Dom Paitsi baari myös ravintolatalo
Symppisbaarit

|

Porrassalmenkadun perinteisissä ravintolatiloissa aloitti vuonna 2017 Bar DOM, jolla on myös kesäterassi Terrace DOM. Yläkerrassa on lisäksi toiminut tämän vuoden heinäkuusta yökerho Club DOM. Kun lisäksi piakkoin avaa ovensa italialaistyylinen ruokaravintola Papa’s DOM, voidaankin puhua DOMista kokonaisuutena jo ravintolatalona.

Vasemmalla lahtelaisen Teerenpelin single malt eli mallasviski, oikealla ilomantsilaista maailmanluokan laatuginiä.

Yksi DOM-puuhamiehistä, Juha Parkkinen kertoo, että kävijöiden ikähaitari on varsin laaja – 18-70 vuotta. Viikonloput ovat luonnollisesti selkeitä käyntipiikkejä. Tarjoamalle palveluita mahdollisimman laajalle ikäryhmälle, saadaan tuottojakin enemmän. Parkkinen muistuttaa, että tilastojen mukaan majoitus- ja ravintola-alan tuotto on keskimäärin vain 2-3%, kun kannattava tuotto olisi 10 % luokkaa.
– Opiskelijoiden pikkulauantait ovat suurelta osin taakse jäänyttä ravintolaelämää. Opiskelijat kulkevat omissa porukoissa tasaisesti pitkin viikkoa, joskin vilkkaimmin hekin viikonloppuisin, pohtii Parkkinen.

Bar DOM on erikoistunut koti- ja ulkomaisiin erikoisoluihin, -viineihin ja -siidereihin. DOMissakin toki perinteistä lonkeroakin kulutetaan, mutta erikoisjuomien kysyntä on Parkkisen mukaan kovassa kasvussa.
– Meiltä löytyy myös harvinaisia pieneriä muun muassa viskejä ja ginejä, lisäksi oma nimikko Pale Ale -olut on sekin myynnissä – vuoden päästä valmistuu lisäksi oma viski, kertoo Juha.

 

Keskusbaari KB

on tässä muodossaan vuonna 2008 perustettu perinteinen pub – siitä tykätään, tai ei. Mikkeliläiset tykkäävät: olutta, musaa ja rentoa tunnelmaa. Rockhenkinen, parin kolmen-kymmenen asiakaspaikan kodikas Baari – isolla B:llä. Baari on auki yleisimmin klo 12-02. Viikonloppuisin vaihtelevammin. Porrasalmenkatu 12.

 

Jälkipeli Karaoke & Sports Bar

luonnehtii itseään ainoaksi mikkeliläiseksi sportbaariksi, jossa on karaoke. Eri lajeja näytetään suorina screenillä ja useilla televisioruuduilla. Jälkipeli on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Aamusta iltaan. Terassi on lämmitetty. Ainakin talvella. Mikonkatu 5.

 

Patteri Baari

on sportbaari, jossa suorien ottelulähetysten lomassa/aikana/ennen/jälkeen voi pelata – juomatarjoilun lisäksi -Poolia, Snookeria ja vaikkapa shuffleboardia. Avoinna 14-24, pe-la jatkoaika 02.een. Porrassalmenkatu 6.

 

Suomi Grilli

lie kaikille mikkeliläisille tuttu sekin – on toiminut jo yli 30 vuotta. Nykyisellä paikallaan torikiinteistössä lounaskahvila on toiminut vuodesta 2011. Juomavalikoiman lisäksi tarjolla on einesvapaata kotiruokaa ja aamuisin tuoretta pullaa ynnä leivonnaisia. Cafe avoinna 09 alkaen klo 22 asti, sitten aukeaa öinen nakkikiska. Mikkelin tori.

 

 

Pub – kylän olohuone

Pub on brittien lahja ihmiskunnalle. Pubeja tiedetään olleen jo 900-luvulla – vanhimmat edelleen toimivat pubit ovat nekin 1000-luvulta. Pubissa on tyypillisesti saatavilla laaja valikoima oluita, myös muita alkoholijuomia on tarjolla, vähemmässä määrin ruokaa. Irlantilaiselle pubille tyypillistä on lisäksi reipas (kansan)musiikki ja tummat oluet. Suomi sai ensimmäiset pubinsa 1960-70 -lukujen vaihteessa.
Tavernat, Inn’t, ja gasthouset ovat keskieurooppalaisia pubityyppisiä ravintoloita ja majataloja, Ruotsin Gästgivare Suomen kievari, kestikievari ja majatalo ovat pohjoisempia versioita pubeista, joskin sillä erotuksella, että näissä ruokatarjonta on (oli) suuremmassa roolissa kuin juomat. Kestikievareilla oli lisäksi matkustavain ja postin kuljetusvelvollisuus (hollikyyti). Kestikievarin isäntänä toimi alun perin nimismies, myöhemmin vauras talollinen. Järjestelmä loppui Suomessa vasta 1930-luvulla.
Pizzeriat ovat italialaisia ruokaravintoloita, joista varhaisin yhä toiminnassa oleva on perustettu vasta 1830 -luvulla. Suomeen pitseriat rantautuivat 1960-luvun alkupuolella.

 

JT Hartikainen

Mikkelin malliin — JiiTeen Kuukautinen

|
Valtakuntamme joka kulmalla vaaleissa valitut kuntapäättäjät vetävät kotiin – itseensä – päin aina kun mahdollista. Mikkeli ei tietenkään tee tästä poikkeusta. Saatamme olla jopa ...

Syksy vie harrastusten pariin

|
Syksy on hieman kuin uusi vuosi: otetaan ryhtiaskel ja aloitetaan ehkäpä uusi harrastus – tai jatketaan sitä entistä. Harrastaahan voi lähes kaikkea: syvänmerensukelluksesta postimerkkien ...

Entistä maukkaammaksi leivottu

|
Uusi CLA työntää tähtimerkin imagoa yhä nuorekkaampaan suuntaan. Ei tarvitse mennä kovinkaan pitkälle ajassa taaksepäin, kun Mercedes-Benz miellettiin varttuneempien herrasmiesten kulkupeliksi. Kansanautona eli taksina ...

Massey-Fergusonin jälkimarkkinointi- toiminnot Etukoneelle

|
Traktoreiden ja maansiirtokoneiden huolto- ja varaosatoiminnat keskittyvät Mikkelissä entisestään. Arinakadulla sijaitsevan Etukoneen huoltotarjonta täydentyy viidennellä merkillä, kun Massey-Ferguson liittyy New Hollandin, Case IH:n, Zetorin ...

Vihreä valhe — JiiTeen Kuukautinen

|
Otsikko ei ole omaa keksintöäni. Otsikko on Mikko Paunion menestyskirjan ”Vihreä valhe” kopio. Paunio paljasti Vihreän ajatusmallin sudenkuopat jo vuosikymmeniä sitten. Minä jatkan mielelläni ...