Traktorikauppa on murroksessa

|

Konemyyjä Matti Gröhn esitteli Juvalla uutta konetta asiakkaille.

Maatalouden vuosia jatkunut ahdinko näkyy myös konekaupassa.

Yhtäjaksoisesti 18 vuotta New Holland- ja Case IH-kauppana toiminut Etukone jatkaa merkkien huolto- ja varaosamyyntiä kuten tähänkin asti. Sen sijaan Agritekin maahantuomien uusien traktoreiden edustus on siirtynyt Kouvolasta käsin toimivalle maahantuontivetoiselle myyntiportaalle.
Etukoneen yrittäjä ja toimitusjohtaja Pekka Piispa olisi jatkanut toimintaa mielellään, mutta ei pidä tilannetta mitenkään dramaattisena.
– Aloitimme jo aiemmin Zetorin ja Deutz-Fahrin edustukset. Lisäksi saamme omien kanavien kautta traktorin kuin traktorin, myös Agritekin merkkejä, Piispa kertoo.

Etukoneen traktori- ja maansiirtokoneiden kauppa on nojautunut viime vuosina voimakkaasti vaihtokoneiden puolelle. Pelikenttänä on ollut koko Suomi – nyt myös uusienkin traktorien osalta.
– Meidän ei tarvitse nyt ajatella myyntialueiden rajoja, kun niitä ei ole.
Alueen suureneminen ei ole pahitteeksi, sillä traktoreiden kokonaismarkkinan suunta on ollut jo vuosien ajan laskeva. Suurin yksittäinen syy löytyy maatilojen määrän hupenemisesta.
– Tämän seuraus on pikku hiljaa se, että paikallisia toimijoita on vähemmän kaikissa toiminnoissa, jotka liippaavat maataloutta, Piispa huomauttaa.

Etukoneen luotsin mielessä on oman maahantuontikuvion pystyttäminen. Tästä hankkeesta ei ole vielä kerrottavaa julkisuuteen.
– Se on vasta selvityksessä ja saa nähdä onnistuuko se ja millä aikataululla.
Raskaiden koneiden kaupanteko on muuttanut vuosien varrella muotoaan. Erilaiset rahoitusmuodot ovat tulleet jäädäkseen, eikä omistamiseen ole enää samanlaista hinkua kuin ennen. Kaikista kaupoista puolet tehdään rahoitussopimuksella, kolmasosa koneliikkeen näkökulmasta katsoen käteisellä ja loput reilu 10 prosenttia leasingilla.
– Sitä on mahdoton sanoa, kuinka moni käteisasiakas on ottanut rahoituksen pankin kautta. Joka tapauksessa on selvää, että puhtaasti käteisellä ostettava kone alkaa olla harvinaisuus, Piispa tietää.

Sähköpyörät ovat tulleet jäädäkseen

|
Sähköavusteiset pyörät eivät saa toimia määräysten mukaan pelkällä sähkömoottorilla, vaan sähkömoottorin tarkoitus on avustaa pyöräilijää. Näitä koskevat polkupyöräilysäännöt, eikä niitä tarvitse rekisteröidä, eikä vakuuttaa. ...

Saunapalot johtuvat yleensä hormista

|
Vapaa-ajan asunnolla käytetty kiinteistötekniikka kannattaa huomioida vakuutuksessa. Sauna ja peseytymistilat kuuluvat yleensä kotivakuutukseen. Mikäli sauna on erillinen rakennus, sille tulee olla oma vakuutuksensa. – ...

Kalliomaalausretkille on kysyntää

|
Kallioniemi on tulvillaan elämää. Kallioniemen isäntä istahtaa aamuyhdeksän maissa kuistin sohvalle kahvikuppi kädessään. Aurinko paistaa lämpimästi vanhaan hirsitaloon. Kesä on Kallioniemessä erittäin kiireinen, eikä ...

Griffin Events tuo elämää

|
Järvi-Suomen upeat maisemat tutuksi liikunnan kautta. Griffin Events Finland Oy koostuu seitsemästä mäntyharjulaisesta yrittäjästä, jotka haluavat elävöittää paikkakuntaa. Heille kaikille on yhteistä kiinnostus liikuntaan, ...