Turhaa eläkeruikutusta
JiiTeen Kuukautinen

|

Heti alkuun sanon, että olen itsekin eläkeläinen. Ettei joku vain luule, että olisin jotensakin eläkeläisvastainen.

Lehtien mielipidepalstoille on usein kirjoituksia, joissa moititaan eläkkeiden taitettua indeksiä – siis käytännössä sitä, että eläkkeet eivät nouse palkkojen tahtiin. Tässä valittajat näkevät olevan jonkinlainen epätasa-arvo. Miten onkaan?
Palkansaajat maksavat eläkkeitään palkastaan tietyn prosenttimäärän. Se on siirrettyä palkkaa, sanovat palkansaajajärjestöt. Totta, mutta… Koko työuran aikana kertyneet eläkemaksut kattavat vain murto-osan kunkin eläkeajallaan nostettavaksi tulevista eläkkeistä. Käytännössä kulloisenakin aikana maksettavat eläkkeet katetaankin silloin työssäkäyvien eläkemaksuilla. Yrittäjät ovat tässäkin heikommassa asemassa: he joutuvat itse päättämään, kuinka paljon saavat eläkettä joskus sitten tulevaisuudessa – ja maksamaan tuosta eläketurvastaan reilusti enemmän kuin palkansaajat!
On suomalaista eläkeneroutta, että eläkemaksut rahastoidaan – rahastojen arvo on tänään noin 200 miljardia euroa. Tämä on se puskuri, jolla varaudumme kansalaistemme tuleviin eläkkeisiin. Eläkkeitä maksetaan nyt n. 25 mrd euroa vuodessa, josta eläkemaksuilla kerätään reilut 20 mrd euroa – loput katetaan mainituista rahastoista. Toistaiseksi rahastot kasvavat, koska sijoitustuotot kattavat vajeen. Mutta tilanne muuttuu: ihmiset elävät valitettavasti pidempään kuin 72-vuotiaiksi – tuo 72 vuottahan oli se eliniänodote, jonka pohjalle nykyinen eläkejärjestelmämme luotiin. Koska ihmiset elävät yli 72-vuotiaiksi, meillä muhii eläkepommi.
Eläkevalittajien ongelma on se, että ei ole älykästä vaatia eläkkeiden nousevan palkkojen tahtiin, sillä eläkeläinen ei enää osallistu kansantalouden työn tuottavuuden lisäämiseen ja sitä kautta kansantalouden kasvattamiseen. Eläkeläinenkin on toki kuluttaja. Mutta ei sen enempää – ellei tee työtä eläkkeelläkin, mikä sekin on mahdollista. Jopa toivottavaa.
Se, että osa meistä eläkeläisissä on pienituloisia ja niukan elannon varassa, on sekin totta. Mutta juuri heitä taitetusta indeksistä luopuminen ei auttaisi – heidän kohdallaan asia on ratkaistava muutoin, vaikkapa takuueläkettä korottamalla. Taitetusta indeksistä luopuminen koituisi vain työeläkeläisten hyväksi – meidän, joilla menee jo nyt suhteellisen hyvin. Lopetetaan siis turhapäiväinen valitus menetetyistä ansioista, taitetuista indekseistä ja muusta huuhaasta – ja keskitytään kuluttamaan sitä, mitä meillä vielä on…

Elämän tilkkutäkki — JiiTeen Kuukautinen

|
Eduskuntavaalit, Viron malli, ilmastonmuutos, vanhustenhoito, Länsi-Savon myyminen. Näitä pohdin nyt. Kirjoitan tätä juttua vaalien jälkeisenä aamuna – aurinko paistaa heleästi, mutta hallitustaivaalle on jo ...
Yrittäjä Jani Paakkunainen on toiminut isänsä perustaman liikkeen vetäjänä jo yli 13 vuotta.

Mikkelin Lasiasennus täyttää miehen iän

|
”Kaikki ylä- ja alamäet on nähty”. Kun savonlinnalaiselta sähkömies Vesa Paakkunaiselta loppuivat työt Svetogorskissa vuonna 1978, ei mies jäänyt aloilleen, vaan tuli Mikkeliin ja ...
– Kylpyhuoneen kalusteissa ja etenkin pintamateriaaleissa meillä on erittäin laajat valikoimat. Meiltä saa myös neuvontaa ja opastusta valintoihin, vinkkaavat Juhani Bogdanow ja Mira Salonen.

RTV on muutakin kuin maalikauppa

|
Lähes kaikki löytyy saman katon alta. Vuonna 1951 ennakkoluuloton nuorimies Karl Gustav Lindblom osti yhdessä liikekumppaninsa kanssa Riihimäen Tapetti ja Väri -nimisen pienen maalikaupan. ...
Kimmo Hämäläisellä (vas.) ja Lauri Hämäläisellä on työn alla asiakkaan tilaama erikoistyö. Kyseiseen kaappiin asennetaan juuri ledivalaistusta. – Niin sanotusti samaan sarjaan tehtiin myös hieman eri mallinen monitoimikaappi, jossa on pienen jääkaapin paikka sekä säilytystilaa, yrittäjä Kimmo Hämäläinen kertoo.

Puun parissa jo 20 vuotta

|
Suunnittelijoiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Mikkelin Oravinmäellä sijaitseva Puusepänliike Pro Joinery Ky on valmistanut puusepäntuotteita jo 20 vuoden ajan. Tuotevalikoima on lisääntynyt ja nyt ...